18.05.2012. / 12:45

Autor: Hina

Sastanak G8

(Anti)krizno sijelo najmoćnijih

Obamina administracija je dosta trošila kako bi zaustavila američku recesiju od 2007. do 2009. godine, a Hollande nastoji promovirati infrastrukturna ulaganja i tako otvoriti nova radna mjesta nauštrb stroge štednje. Analitičari smatraju da Hollande i Obama vrlo slično gledaju na stvari kada je u pitanju bolja uravnoteženost između fiskalne konsolidacije, štednje i rasta

ArhivaArhivaČelnici najrazvijenijih svjetskih gospodarstava (G8) pokušat će ovog vikenda na sastanku na vrhu u Sjedinjenim Državama pokušati pronaći odgovore na sve veću krizu u Europi, u kojoj rastu strahovi da će Grčka napustiti eurozonu i zaprijetiti budućnosti zajedničke valute.

Predsjednik Barack Obama, domaćin summita, pozvao je nekoliko puta europske čelnike da učine više na poticanju rasta, strahujući da će kriza u Europi zaraziti i američku ekonomiju i naštetiti mu izgledima za reizbor u studenome.

Ne očekuje se da će summit rezultirati odlukama o ekonomskoj politici, ali se Obama nada da će potaknuti dijalog o širem pristupu rješavanja krize. Pokušat će i učvrstiti veze s novim francuskim kolegom Francoisom Hollandeom u Bijeloj kući u petak, prije odlaska u Camp David na summit.

Francois Hollande, koji je prije nekoliko dana preuzeo dužnost, već je 'zanjihao' Europu suprostavivši se strogoj politici štednje kao jedinom načinu borbe s krizom, ali i Sjedinjene Države najavom da će povući francuske vojnike iz Afganistana do kraja godine.

Obama će vjerojatno pokušati iskoristiti njihov prvi sastanak u Ovalnom uredu kako bi socijalističkog predsjednika ohrabrio da još jednom razmisli o svom planu da povuče francuske vojnike iz Afganistana prije nego li to učine ostali NATO saveznici. Ali se zato očekuje da će dvojica državnika, pošto su obojica izrazila podršku politici poticanja rasta u Europi, naći zajedničko tlo u pogledu krize u eurozoni koja će vjerojatno dominirati summitom G8.

Obamina administracija je dosta trošila kako bi zaustavila američku recesiju od 2007. do 2009. godine, a Hollande nastoji promovirati infrastrukturna ulaganja i tako otvoriti nova radna mjesta nauštrb stroge štednje. Analitičari smatraju da Hollande i Obama vrlo slično gledaju na stvari kada je u pitanju bolja uravnoteženost između fiskalne konsolidacije, štednje i rasta. A to bi, pak, moglo donijeti pritisak na njemačku kancelarku Angelu Merkel koja i dalje naglašava potrebu za fiskalnom disciplinom iako birači u Europi redom ruše sve vlade koje provode politiku stezanja remena.

Američkom i francuskom predsjedniku će se vjerojatno pridružiti i britanski premijer David Cameron, koji je sve glasniji u pozivanju Europe na dodatne napore u rješavanju dužničke krize i namjerava snažno poručiti ostalim sudionicima summita da moraju raditi zajedno kako bi zastavili širenje europske krize izvan europskih granica.

Summit G8 ovoga vikenda dolazi u vrijeme kada Grci masovno povlače gotovinu iz banaka i usred sve većih strahova da će se srušiti zajednička valuta i kriza eksplodirati, na što su već negativno počela reagirati financijska tržišta diljem svijeta. Na azijskim su burzama tako dionice u petak potonule na najnižu razinu od rujna.

Sastanak na vrhu održat će se u rustikalnom utočištu američkih predsjednika u Camp Davidu, dva sata udaljenom od Washingtona, koji Obama posjećuje puno rjeđe od svog prethodnika Georgea W. Busha.

Bijela kuća odlučila je premjestiti summit u Maryland iz Chicaga, u kojem će se odmah potom održati summit NATO-a, kako bi stvorila opušteniji i neslužbeniji ugođaj na sastancima.

Jedan od razloga za premještaj bilo je i izbjegavanje prosvjeda protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina za kojega se tada pretpostavljalo da će nazočiti skupu. Umjesto Putina, u Camp Davidu će biti njegov premijer Dmitrij Medvedev. Na summitu će osim Hollandea debitirati i talijanski premijer Mario Monti i japanski kolega mu Yoshihiko Noda. Obami, Merkel i Cameronu pridružit će se i kanadski premijer Stephen Harper. Europu će predstavljati predsjednici Europske komisije Jose Manuel Barroso i Europskog vijeća Herman Van Rompuy. Svaki od sudionika će dobiti svoju drvenu kabinu, iako ne svi iste veličine.

Bit će to najveći međunarodni skup održan dosad u Camp Davidu, izgrađenom 30-ih godina 20. stoljeća i najpoznatijem kao mjestu brojnih bliskoistočnih mirovnih pregovora.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika