18.05.2012. / 17:39

Autor: Diana Robaš

Era bespilotnih ubojica

Nacija Predatora

Pokretač i urednik web stranice TomDispatch Tom Engelhardt oštro kritizira američku politiku nacionalne sigurnosti čije 'najpopularnije' oružje – bespilotna letjelica 'Predator' – izaziva oduševljenje u domovini, a stravu izvan nje

© 1987 Twentieth Century Fox. All Rights Reserved© 1987 Twentieth Century Fox. All Rights ReservedAmerički vlastodršci uvjeravaju javnost da su odgovorni, razumni i pouzdani te da im se može s punim povjerenjem prepustiti rukovanje oružjima koja bi u zlonamjernim rukama bila izvor prave „noćne more"; u rukama obzirnih i moralnih čuvara američke nacionalne sigurnosti ta će oružja biti razborito upotrebljavana samo protiv najgorih neprijatelja, a sve u svrhu zaštite američkih građana, piše Engelhardt za TomDispatch.

Ti isti građani plaćaju basnoslovne svote novca za održavanje aparata koji se toliko brine za njihovu dobrobit: Ministarstvo domovinske sigurnosti ima 230,000 zaposlenika, 30,000 ljudi zaduženo je za prisluškivanje i praćenje komunikacije, 854,000 ih ima strogo povjerljive ovlasti, 4.2 milijuna sigurnosne ovlasti, informacijski centar koji Nacionalna sigurnosna agencija upravo gradi u Utahu stoji 2 milijarde dolara, a novoizgrađeni stožer Nacionalne geoprostorne obavještajne agencije u blizini Washingtona s ukupno 16,000 zaposlenika 1.8 milijardi dolara. Zaštitnici američkih interesa, sarkastičan je Engelhardt, svakako zaslužuju čestitke građana, a ukoliko ih ne dobiju, vrlo će rado čestitati sami sebi.

Stanje trajnog rata

Najnoviji razlog za samohvalu je sve intenzivnija upotreba, započeta za vrijeme Busheve a nastavljena i unaprijeđena za Obamine administracije, daljinski upravljanih bespilotnih letjelica sa zlokobnim nadimcima kao što su Grabežljivci i Žeteoci. One su najnovije oružje u onome što se nekoć nazivalo „globalnim ratom protiv terorizma", a svrha im je uništiti sve i svakoga iole povezanog s al-Qaidom ili talibanima, „ili bilo koga drugog za koga vjerujemo da bi mogao u skorije vrijeme ugroziti naše 'interese'".

U ovom stanju trajnog rata koji je sad već gotovo poprimio i planetarne razmjere svaka mjera koju poduzmu američki vođe smatra se u potpunosti opravdanom i zakonitom, a njihov dokaz za to su tajni dokumenti koje javnost radi vlastite sigurnosti ne smije vidjeti. Već više od deset godina oni su „potajno iznimni, moralni i zakoniti", izuzmu li se slučajevi poput CIA-inih tajnih zatvora u inozemstvu, ali ove godine konačno su odlučili američkoj javnosti predočiti detalje „tajnog rata". Tako je „tajno" ubojstvo Osame bin Ladena u Pakistanu postalo jedan od glavnih aduta Obamine predsjedničke kampanje.

O „CIA-inoj globalnoj ubilačkoj kampanji bespilotnim letjelicama" nikada se nije službeno raspravljalo, iako su mediji izvještavali o udarima na Pakistan, Somaliju, Jemen i druge zemlje; Engelhardt smatra da razlog nije u tolikoj mjeri bilo održavanje tajnosti koliko „uvjeravanje dviju administracija da mogu voditi svoje ratove letjelicama bez obveze da za to ikome odgovaraju". Međutim, visoki dužnosnici poput glavnog državnog odvjetnika Erica Holdera i predsjednikova savjetnika za sigurnost Johna Brennana počeli su u zadnje vrijeme otvorenije govoriti o napadima bespilotnim letjelicama.

Iznimno tumačenje iznimnosti

Bespilotni ubojica PredatorBespilotni ubojica PredatorPredsjednička kampanja krcata je svakodnevnim šupljim uvjeravanjima kandidata o američkoj iznimnosti. Slični stavovi uobičajena su retorika čelnika svjetskih velesila, uvjerenih da znaju što je najbolje za njih i ostatak svijeta. Jedino što je danas iznimno kod Amerike je, međutim, način na koji ona tumači vlastitu iznimnost. Dokaz tome je nedavni govor Obamina stručnjaka za protuterorizam Johna Brennana kojim se navodno htjelo informirati javnost o činjenicama oko bespilotnih letjelica i ušutkati njihove kritičare.

Propovijed puritanskog pastora Johna Winthropa održana na brodu koji je u 17. stoljeću plovio ka Novom svijetu sadrži biblijsku frazu „grad na brdu". Ona je postala sastavni dio predodžbe o američkom snu, a kasnije je nadopunjena u „sjajni grad na brdu" - frazu „redovito citiranu u predsjedničkim govorima", odraz uvjerenja u iznimnost američke nacije, poslane od Boga da bude uzor svijetu i „iznimka od svake norme". Kakva god ta vizija grada bila u početku, u prošlom je stoljeću „prošla kroz uvelike nezamijećenu metamorfozu", pretvorivši se u viziju vojnog logora sa središtem u Washingtonu, „dobro utvrđenom birokratskom srcu ratničke države". Brennanov govor tu je sliku početkom 21. stoljeća usavršio u „sjajna bespilotna letjelica na brdu".

U svom neumjerenom hvalospjevu Brennan je rekao kako nikada u povijesti nijedna zemlja nije tako sofisticirano oružje koristila tako mudro, vješto, promišljeno, „kirurški precizno" i u potpunom skladu s pravdom, zakonom i etičkim načelima, čak i kada su ciljevi bili „američki građani izvan proglašenih ratnih zona". Napadi su uvijek opravdani, a ljudske mete uvijek krivci, iako se vrlo rijetko i iznimno događa da pogine i koja nevina žrtva. To je žaljenja vrijedno, ali i korisno jer motivira napadače na preispitivanje i poboljšanje svog djelovanja, što je prema Brennanu također „odraz vrednota kojih se držimo kao Amerikanci". Baš kao ivisoki standardi koji se strogo poštuju u nastojanju da se izbjegnu nevine civilne žrtve, a koji daleko „premašuju ono što zahtijeva međunarodni zakon".

Popularne, efikasne

Bespilotne letjelice popularne su i među američkim narodom; iako je podrška ratu u Afganistanu pala na rekordno nisku razinu od 27%, podrška upotrebi letjelica u veljači je iznosila čak 83%. Rezultat je to činjenice da se letjelice javnosti „općenito prikazuju kao najcool od svihstrojeva, kao i jeftine alternative (u novcu i životima) slanju novih vojski na euroazijsko tlo".

Uz planove za korištenje tih „najnaprednijih strojeva za ubijanje na planetu" za sljedećih nekoliko desetljeća, američko je vodstvo također prisvojilo pravo da ih šalje kamo god poželi, neovisno o nacionalnom suverenitetu i granicama zračnog prostora, ne bi li istrebljenjem odabranih zlikovaca štitilo svoje nacionalne interese. Ostatak planeta time je pretvoren u „američku zonu slobodne vatre". Amerikanc isu odredili vlastita pravila ratne igre, vjerujući da su sami dovoljno pametni i moralni da ih slijede, ali što je s ostatkom svijeta? Već pedesetak drugih zemalja krenulo je u proizvodnju ili nabavu „robotskog zrakoplovstva, uključujući Rusiju, Kinu i Iran, da ne govorimo o Hezbolahu u Libanonu".

Robotski ubojica s imenom iz horora

David Ignatius reagirao je u Washington Postu na Brennanov govor nizom pitanja o američkoj reakciji na napade bespilotnim letjelicama koje bi druge zemlje eventualno mogle poduzeti u budućnosti, služeći se američkim argumentima o nužnom otklanjanju ozbiljne prijetnje naciji. Zaslijepljeni mitom o vlastitoj iznimnosti, Amerikanci nisu u stanju, pogledavši u zrcalo, vidjeti u njemu „masku smrti". Uz holivudske akcijske spektakle o superjunacima, „hladnokrvni robotski ubojica s imenom preuzetim iz horor filma" danas je možda i najpopularniji američki izvozni proizvod. Nije nimalo čudno što ostatak svijeta, i to ne samo obitelji 168-ero djece poginule u udarima bespilotnih letjelica na Pakistan, sve više gleda na Ameriku nao na „naciju grabežljivaca".

Ali za „upravitelje naše države nacionalne sigurnosti", uživljene u igru rata, mir više nije „ni riječ vrijedna spomena ni zamislivo stanje". Njihov odnos s robotskim letjelicama nalikuje ljubavnoj vezi - ne mogu se zasititi njihovih čari niti su u stanju više zamisliti svijet bez njih. Pritom ne vide da „pretvaraju obećanje Amerike u obećanje smrti", pružajući svijetu perspektivu budućnosti na kojoj im nitko nikada neće biti nimalo zahvalan.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 18.05.12. 21:38

Da, kak već odavno tvrdim usa je rak rana ovog svijeta.


registracija
31/1/10

STTony, 18.05.12. 21:59

Sve dok Rusi ili netko drugi ne izmisli oružje koje će ih skidati sa neba kao kruške, i tako ukrug...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika