18.05.2012. / 20:12

Autor: Hina

Europa pomišlja na nezamislivo kad je Grčka u pitanju

Europski dužnosnici pripremaju planove za spas ako Grčka izađe iz eurozone, rekao je u petak europski povjerenik za trgovinu, a službeni Berlin objavio je kako je spreman na sve mogućnosti.

Hoće li Grčka opstati u eurozoni?Hoće li Grčka opstati u eurozoni?Europski dužnosnici pripremaju planove za spas ako Grčka izađe iz eurozone, rekao je u petak europski povjerenik za trgovinu, a službeni Berlin objavio je kako je spreman na sve mogućnosti.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, jedan od žešćih kritičara Grčke, kaže da bi problemi na tržištu mogli trajati još godinu ili dvije.

"Što se tiče krize povjerenja u euro... Za 12 do 24 mjeseca smirit će se financijska tržišta", rekao je.

Europske dionice na putu su najstrmoglavijeg tjednog pada od studenoga prošle godine. Strahuje se od mogućnosti da Grčka izađe iz eurozone što bi se moglo proširiti kao zaraza cijelom zonom i progutati i veća gospodarstva, poput španjolskoga.

Kreatori politike tvrde da žele Grčku u eurozoni, ali povjerenik EU-a za trgovinu Karel de Gucht rekao je da Europska komisija i Europska središnja banka stvaraju scenarije za slučaj grčkoga izlaska.

"Prije godinu i pol možda je postojala opasnost od efekta domina", rekao je De Gucht za belgijske novine na nizozemskom De Standaard. "Ali danas u Europskoj središnjoj banci i u Komisiji službe rade na scenarijima za slučaj da Grčka ne uspije. Grčki izlazak ne znači kraj eura, kao što to neki tvrde".

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 18.05.12. 21:28

Svemo je kriva Socijalisticka vlada G.Schrödera ,koja je ,usprkos falsifikatima,primila Grcku u EU-zonu.To je bila najgora vlada od Socijal-Demokrata,zato su kasnije i izgubili izbore.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika