19.05.2012. / 10:38

Autor: Hina

G8:

'Iran mora više razotkriti o svom nuklearnom programu'

Summit u Camp Davidu odvija se uoči sljedećeg kruga razgovora o Iranu koji će se održati u Bagdadu, a čelnici G8 na ovom su sastanku, prema istom izvoru, "ukazali na važnost usvajanja jedinstvenog stajališta uoči razgovora u Bagdadu"

Čelnici G8 složili su se u svojim prvim raspravama u Camp Davidu u petak da Iran treba razotkriti više u vezi sa svojim nuklearnim ambicijama te da je vrijeme fokusirati se na političku tranziciju u Siriji, kazao je neimenovani američki dužnosnik.

Čelnici su također naglasili važnost usklađivanja sjevernokorejskog nuklearnog programa s međunarodnim normama te istaknuli da će se ta zemlja suočiti s daljnjom izolacijom "nastavi li putem provokacije", dodao je dužnosnik.

Večera u petak navečer, koju je priredio domaćin sastanka, američki predsjednik Barack Obama, bila je prva prilika čelnicima G8 da raspravljaju o pitanjima globalne sigurnosti. Oni će tijekom nastavka summita u subotu razgovarati o krizi u eurozoni i drugim gospodarskim pitanjima uključujući pritiske na tržište nafte.

Američki dužnosnik također je kazao da su razgovori o uvjetima u Mianmaru vođeni s "osjećajem optimizma" te da su se lideri u Camp Davidu založili za suradnju u osiguranju pomoći nekadašnjoj Burmi.

Novi francuski predsjednik Francois Hollande, koji sudjeluje na summitu G8 po prvi put, pokazao je, po svjedočenju američkog izvora, visok stupanj jedinstva kada je u pitanju Iran, jednako kao i ruski premijer Dmitri Medvedev.

Summit u Camp Davidu odvija se uoči sljedećeg kruga razgovora o Iranu koji će se održati u Bagdadu, a čelnici G8 na ovom su sastanku, prema istom izvoru, "ukazali na važnost usvajanja jedinstvenog stajališta uoči razgovora u Bagdadu".

Vezano uz situaciju u Damasku postignuta je navodno široka suglasnost "o potrebi da se ubrzano krene s planom političke tranzicije u Siriji".

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika