19.05.2012. / 12:13

Autor: Hina

Subversive Festival

Pozicija Balkana

U raspravi o tom entitetu, kojega su obilježila konstantna cijepanja i nedefinirane granice, ali koji je u europskoj imaginaciji ipak čvrst, sudjelovat će neki od najistaknutijih intelektualaca s ovih prostora, književnici i filozofi, Renata Salecl, Boris Buden i Dubravka Ugrešić. Oni će govoriti, među ostalim, o tome što se događa kada promatramo 'balkanizaciju' unutar Europske unije, u vrijeme kada je 'europeizacija' Balkana u dubokoj krizi i pod ozbiljnim kritičkim preispitivanjem

Boris Buden (arhiva)Boris Buden (arhiva)Subversive Festival zatvorit će se večeras u zagrebačkom kinu Europa okruglim stolom "Budućnost Balkana" na kojemu će se, nakon niza debata o budućnosti Europe, pokušati odgovoriti na pitanje što je Balkan, gdje se on zapravo nalazi i koja mu je uloga u suvremenoj Europi.

U raspravi o tom entitetu, kojega su obilježila konstantna cijepanja i nedefinirane granice, ali koji je u europskoj imaginaciji ipak čvrst, sudjelovat će neki od najistaknutijih intelektualaca s ovih prostora, književnici i filozofi, Renata Salecl, Boris Buden i Dubravka Ugrešić. Oni će govoriti, među ostalim, o tome što se događa kada promatramo 'balkanizaciju' unutar Europske unije, u vrijeme kada je 'europeizacija' Balkana u dubokoj krizi i pod ozbiljnim kritičkim preispitivanjem.

Europa je bila središnja tema petog izdanja festivala, koju su potaknula aktualna previranja unutar Europske unije, te ekonomska, financijska, društvena i ideološka kriza europskog projekta.

Festival je počeo 5. svibnja projekcijom nagrađivanog ruskog filma "Meta" Aleksandra Zeldoviča, znanstveno-fantastične psihološke drame prožete elementima društvene satire. Prvi, filmski tjedan predstavio je filmove koji upozoravaju na probleme suvremenog europskog društva, a nove tendencije u europskom filmu predstavljene su kroz teme migracija, ženskih pobuna, G8 nereda, nemira na obalama Mediterana, videonadziranja, neonacizma i ksenofobije.

Filmsko-teorijska škola bavila se europskim filmom i ulogom filmskih festivala u distribuciji kinematografija s margine, dio programa bio je posvećen najvažnijim latinoameričkim filmovima nastalima u proteklih deset godina, a dio filmskom stvaralaštvu autohtonih zajednica širom svijeta.

O krizi Europe govorilo se na okruglom stolu kojim je 13. svibnja otvoren konferencijski dio Subversive Festivala, "Budućnost Europe". Konferencija je ugostila niz predavanja, okruglih stolova i promocija knjiga vodećih svjetskih i domaćih teoretičara, a osim stalnih gostiju, Slavoja Žižeka, Tariqa Alija, Gayatri Spivak i Samira Amina, tu su bili Michael Hardt, Saskia Sassen, Christian Marazzi i drugi.

Predstavljene su knjige "Obamin sindrom" u kojoj Tariq Ali analizira prvih 18 mjeseci vladavine američkog predsjednika Baracka Obame, "Živjeti na kraju" Slavoja Žižeka o sadašnjoj krizi zapadne civilizacije, "Narodna povijest SAD-a" Howarda Zinna, koja se, umjesto na obljetnice i mitske ličnosti usredotočuje na stalni konflikt između elita i obespravljenih, te "Tiranija izbora" Renate Salecl o tome kako i prevelik izbor može izazvati tjeskobu, osjećaje krivnje i manjka.

Ovogodišnja novost festivala bio je Subversive Forum - platforma za alternativne društvene mobilizacije, koji se, uz sudjelovanje predstavnika društvenih pokreta, sindikata i aktivista iz cijeloga svijeta, održao u nekoliko tematskih blokova ("Kriza Europe", "Borba za zajednička dobra", "Prema Balkanskom socijalnom forumu").

Komentari

registracija
10/5/12

psyop, 19.05.12. 13:28

"pokušati odgovoriti na pitanje što je Balkan, gdje se on zapravo nalazi i koja mu je uloga u suvremenoj Europi." lol^2.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 19.05.12. 15:00

Balkan vam je ko Barcarsija u Sarajevu.....hebe ko koga stigne,,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika