19.05.2012. / 17:24

Autor: Hina

Skup za Jadrankamen

Osjetili ste bolnu stvarnost kapitalizma

"Na vlastitoj koži ste osjetili bolnu stvarnost kapitalizma. Prvo vam nisu isplaćivane plaće, a onda su vas, kad ste se organizirali i zatražili što vam pripada, ignorirali. Pokazali ste kako se boriti protiv kapitala. Vi ste stvarali Jadrankamen i on pripada vama. Policiju treba poslati na one koji su pokrali vašu tvrtku", čulo se na skupu potpore radnicima Jadrankamena

Photo:Ivo Cagalj/xPIXSELLPhoto:Ivo Cagalj/xPIXSELLTočno u 14 sati na središnjem trgu u Pučišćima, u organizaciji radnika i sindikata Jadrankamena započeo je skup potpore "Za Jadrankamen, za Hrvatsku: sretnu zemlju zadovoljnih ljudi", na kojem se okupilo stotinjak ljudi.

"Mi ne prosvjedujemo protiv nikoga, već na ovaj način želimo Vladi poslati poruku da treba mijenjati politiku stečajeva, ali i kako se mora držati obećanja da sudbinu poduzeća, koje imaju budućnost treba rješavati bez stečaja. Na ovaj skup smo bili prisiljeni jer nam se nakon prosvjeda 3. svibnja javljalo puno ljudi iz Hrvatske, koji su nam rekli da će, ako Jadrankamen uspije, to biti ideja vodilja svim drugima, koji dijele istu ili sličnu radničku sudbinu. I dalje ćemo se boriti za svoja radna mjesta", kazao je sindikalni povjerenik Jadrankamena Tonči Drpić.

Na početku skupa radnici su u kino dvorani pogledali film o stvaranju Jadrankamena.

Sindikalisti Jadrankamena su na današnji skup pozvali sindikaliste iz HUS- a, Hrvatskog cestarskog sindikata, Udrugu radničkih sindikata, sve saborske zastupnike iz Dalmacije, političare, među kojima potpredsjednika Vlade i ministra Branka Grčića, ministra uprave Arsena Bauka, ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa, te brojne političke stranke. Dio ih se ispričao da zbog obveza neće doći na Brač.

Na skupu se pojavio Ozren Matijašević i Jozo Marić iz HUS-a, Zvonko Šegvić iz Brodosplita, Ljiljana Šućur iz Uzora i Lukica Bucat iz Dalmacijavina, Udruga Radnička borba iz Osijeka i Željana Maričić iz Supetra inače članica Udruge Volim Hrvatsku, koja je zbog transparenta tijekom prosvjeda početkom svibnja bila privedena.

"Na vlastitoj koži ste osjetili bolnu stvarnost kapitalizma. Prvo vam nisu isplaćivane plaće, a onda su vas, kad ste se organizirali i zatražili što vam pripada, ignorirali. Pokazali ste kako se boriti protiv kapitala. Vi ste stvarali Jadrankamen i on pripada vama. Policiju treba poslati na one koji su pokrali vašu tvrtku", čulo se na skupu potpore radnicima Jadrankamena.

Radnici Jadrankamena su početkom svibnja prosvjedovali zbog dolaska stečajnog upravitelja Ive Bučana, pa je intervenirala policija koja je privela desetak radnika.

Protekloga tjedna je stečajni upravitelj, zbog neslaganja sa sindikatima Jadrankamena, podnio ostavku, a na njegovo je mjesto, rješenjem splitskoga Trgovačkog suda, došla nova stečajna upraviteljica Anči Bašić, koja je za ponedjeljak ujutro radnike pozvala na razgovor u brački pogon.

Vezane vijesti

'Pozivanje na otpor i samovlast'

'Pozivanje na otpor i samovlast'

Kod suca istrage Županijskog suda u Splitu u tijeku je ispitivaje četvorice radnika Jadrankamena, koji su privedeni jučer u Policijsku upravu u… Više

Komentari

registracija
26/12/06

capica, 19.05.12. 20:42

Nažalost, Jadrankamen ne pripada radnicima. Oni su svoje dionice prodali.Ništa više ne pripada radnicima, za to smo se aklamacijom izjasnili, je li? Nismo htjeli onaj "crni socijalizam". A što se tiče kapitalizma, prertvorbe, privatizacije kao i samog datuma donošenja Zakona o privatizaciji, e o tome bismo mogli pričati ( privatizacija usred rata). Zahvalite Tuđmanu i njegovoj ondašnjoj sviti. Kad se samo sjetim vaših izbezumljenih faca i klicanja " Franjo, Franjo" , dok je on dijelio ono što su naši roditelji i njihovi roditelji stjecali desetljećima. Dijelio kutlama, rajićima, gucićima, orešarima,radićima, dropulićkama itd.


registracija
9/3/10

nostradurus, 19.05.12. 21:54

Ima koš spasa - patriotpokret.com.hr/


registracija
11/1/10

fluid, 20.05.12. 12:22

Pitanje svih pitanja je nejednakost pred zakonom.Jadrankamenovci su se izjasnili da su svjesni da Jadrankamen nije njihovo vlasništvo ali u pokušaju spašavanja i tvrtke i vlastitog opstanka,ostali su sami.Napušteni upravo od strane države koja,da je upotrijebila zakonske elemente(koje i inače uopće ne poduzima prema kriminalcima vlasnicima i nepravednim nasljednicima imovine), radnici Jadrankamena nebi ni došli u situaciju da moraju išta poduzimati.Glavni krivac za stanje,kako u Jadrankamenu,Kamenskom,KIU i ostalim sl.tvrtkama,je upravo pravna država koja evidentno ne funkcionira.To jest funkcionira ali vrlo selektivno i u pravilu,protiv onih koji su apsolutno u pravu.Nemože se ovdje uspoređivati zapadnjački kapitalizam gdje je vlasništvo nad kapitalom stjecano generacijama i trudom.Ovo je oteta imovina sa kojom se gospodari na način uništenja a sa svrhom izvlačenja keša i osobnog bogaćenja pojedinaca.To je nedopustivo.Država je kriminalom dopustila otimačinu a sada dopušta i rasturačinu onoga od čega i sama treba živjeti.To je nedopustivo.Kroz osobnu borbu za opstanak,radnici se bore i za opstanak države same.No čelnicima države nije stalo do toga!?To je ono što je nedopustivo a događa se upravo na, liniji tuđmanizma gdje se stvaraju novi vlasnici na nepošten način a posebno na neprihvatljiv način.Ovo nije samo spašavanje Jadrankamena (pokušaj spašavanja) već spašavanje države same od nje same.Tako ja to vidim a priču o "našem" i "njihovom"vlasništvu,moći ćemo pričati za par generacija.Kada se novopečeni kapitalisti hrvatski,dokažu da zaslužuju taj epitet.Do danas to su rasturači hrvatske imovine i nepošteni otimači onoga što im nikako nije smjelo pripasti na način kako je to Tuđman uradio na samom početku.Ovdje nitko ne pokušava uzeti tuđe!Ovdje nije uopće raščistito šta je čije i pod kojim okolnostima je to sve postalo nečije.E to je već "drugi par opanaka"!


registracija
20/5/12

okradeni, 20.05.12. 22:03

He-he-he!
Kako "capica" točno vidi i razumije problematiku! Ne samo "Jadrnkamena", već cijelog sustava od 1990. naovamo!
" Vi ste stvarali Jadrankamen i on pripada vama." - bilo pa se spominjalo! "Jadrankamen" pripada onome tko ga KUPI, tko da novce za njega... To da su ga radnici stvarali i da pripada njima, to su zastarjele priče! Treba pitati te radnike koliko ih je htjelo/podržavalo glasalo za kapitalizam... OK, nisu mislili da će ovako biti, slušali su idiote koji su im punili uši da će uskoro živjeti kao u Švicarskoj ili Švedskoj. Samo, nitko im nije rekao jednu veliku istinu - da su oni valjda jedini radnici bili koji su POSJEDOVALI VLASTITE KUĆE! Nisu kao na Zapadu (u kapitalizmu) živjeli u unajmljenim prostorima, samo tad im to nije padalo na pamet! I kad su živjeli u takvom sistemu, da običan radnik ima (posjeduje) svoju nekretninu (ili više njih - nebitno!) nije im valjalo! Htjeli su (tražili) promjene, dobili su ih, sad im ne valja! Nitko nije mislio da može biti i gore od onog socijalističkog društva kojeg su ismijavali i prezirali, a danas nose transparente "Tvornice radnicima"... E, majstori, ne da je baba prošla s kolačima, ta je baba ODAVNO UMRLA, samo vama nije to imao tko reći! (ili nitko nije htio reći!)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika