19.05.2012. / 18:13

Autor: Hina

Najbogatiji o najugroženijima

Ravnoteža između gospodarskog rasta i smanjenja javnog duga kroz stezanje fiskalnog remena ključni je dio svih rasprava na summitu G8. Obama se priključio talijanskom premijeru Mariju Montiju i novome francuskom predsjedniku u stavljanju većeg naglaska na rast

Barack Obama (arhiva)Barack Obama (arhiva)Američki predsjednik Barack Obama obećao je u subotu na summitu G8 kako će zajedno s Europom raditi na planu koji usklađuje gospodarski rast i smanjenje duga, u vrijeme kada svjetski čelnici pokušavaju spriječiti da pogoršanje europske dužničke krize destabilizira globalno gospodarstvo.

U šumovitom Camp Davidu, smještenom u planinama Catoctin u američkoj saveznoj državi Maryland, Obama i čelnici ostalih gospodarskih sila traže način da smire financijska tržišta nakon što je zabrinutost zbog problema španjolskog bankarskog sustava i mogućeg izlaska Grčke iz eurozone snizila cijene dionica na najnižu ovogodišnju razinu.

Obama je otvorio jutarnje zasjedanje o globalnoj ekonomiji obećavši da će tražiti načine za ostvarivanje gospodarskog rasta i otvaranje novih radnih mjesta te rješavanje problema koji muče Europu.

"Svi smo apsolutno predani tome da osiguramo da i rast i stabilnost, kao i fiskalna disciplina, postanu dijelovi sveobuhvatnog plana kojemu je cilj postići prosperitet za naše građane kakav svi priželjkujemo", istaknuo je Obama.

Nakon jutarnjeg susreta s Obamom, britanski premijer David Cameron rekao je da je osjetio "rastuću svijest o potrebi hitnih akcija" za rješavanje krize eurozone.

Govoreći o krizi eurozone, Cameron je kazao da "ono što se sada traži jest osjećaj za hitnost i potom jasne akcije za jačanje banaka, snažni planovi za smanjenje deficita, snažno upravljanje i snažni planovi za nepredviđene situacije koje bi se mogle dogoditi".

Čelnici EU-a isticali su kako će biti čvrsti u zaštiti svojih banaka, nakon vijesti da bi loši zajmovi španjolskih banaka mogli baciti na koljena četvrto najjače gospodarstvo eurozone.

"Učinit ćemo sve što je potrebno da bi osigurali financijsku stabilnost eurozone", rekao je predsjednik EU-a Herman Van Rompuy.

Ranije je francuski predsjednik Francois Hollande predložio da se u španjolske banke "ubrizga" novac iz europskih fondova, čime bi se ubrzale stabilizacijske mjere EU-a.

Ravnoteža između gospodarskog rasta i smanjenja javnog duga kroz stezanje fiskalnog remena ključni je dio svih rasprava na summitu G8. Obama se priključio talijanskom premijeru Mariju Montiju i novome francuskom predsjedniku u stavljanju većeg naglaska na rast.

To pojačanom pritisku izlaže njemačku kancelarku Angelu Merkel koja se zalaže za fiskalnu štednju kao glavni instrument smanjenja javnoga duga koji opterećuje europska gospodarstva.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika