20.05.2012. / 09:08

Autor: Hina

Što kažu sile G8

Odluke najbogatijih

"Radi povećanja proizvodnje i potencijala rasta naših gospodarstava podupiremo strukturne reforme, kao i ulaganja u školstvo i u modernu infrastrukturu", ističe G8, dodajući da se takve inicijative mogu financirati pomoću "različitih mehanizama", uključujući i privatni sektor

ArhivaArhivaČelnici Skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta - G8, obvezali su se u subotu na summitu u Camp Davidu u SAD-u, u glavnim točkama završnog priopćenja o gospodarstvu, da će "poticati rast" i zauzeli se za "snažnu i jedinstvenu" eurozonu u kojoj će biti i Grčka.

"Oporavak svjetskog gospodarstva ide u dobrom smjeru, ali i dalje postoje velike teškoće", ističu čelnici G8 (SAD, Velika Britanija, Kanada, Italija, Francuska, Njemačka, Japan i Rusija) koji u tom smislu predlažu niz mjera:

POTPORA RASTU I GOSPODARSTVU

"Bezuvjetno moramo poticati rast i zapošljavanje", ističe G8. "Odlučni smo donijeti sve nužne mjere kako bismo ojačali i osnažili naša gospodarstva" i "zadovoljni smo raspravom koja se vodi u Europi o načinima poticanja rasta".

No, čelnici najrazvijenijih zemalja svijeta priznaju ujedno - što govori o razlikama u njihovu pristupu - da mjere za suzbijanje krize "nisu iste za sve".

"Radi povećanja proizvodnje i potencijala rasta naših gospodarstava podupiremo strukturne reforme, kao i ulaganja u školstvo i u modernu infrastrukturu", ističe G8, dodajući da se takve inicijative mogu financirati pomoću "različitih mehanizama", uključujući i privatni sektor.

EUROZONA

"Suglasni smo da je za stabilnost i svjetski (gospodarski) oporavak važno imati snažnu i jedinstvenu eurozonu te smatramo kako je u našem interesu da Grčka ostane u eurozoni i da ispunjava svoje obveze", kažu čelnici, dok se raspravlja o izlasku Grčke iz eurozone.

BORBA S DEFICITOM

"Odlučujemo se za proračunsku odgovornost i u tom smislu podupiremo održive i razumne politike proračunske konsolidacije koje vode računa o gospodarskom stanju zemlje", poručuju zemlje G8.

BORBA S PROTEKCIONIZMOM

"Ističemo važnost otvorenog tržišta i trgovinskog sustava koji će biti pravedan, snažan i utemeljen na pravilima" i "poštovat ćemo obvezu suzdržavanja od protekcionističkih mjera", obećali su čelnici najbogatijih zemalja svijeta.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika