20.05.2012. / 10:07

Autor: Hina , Nacional.hr

HDZ bira vođu

Pod budnim okom F. Tuđmana

Jadranka Kosor je za predsjednicu HDZ-a aklamacijom izabrana na Općem saboru HDZ-a 4. srpnja 2009., nakon što je njezin prethodnik Ivo Sanader nekoliko dana ranije dao ostavku na mjesto premijera i predsjednika stranke. Sanader, koji je na mjestu predsjednika HDZ-a bio od 2000. do 2009., imenovan je počasnim predsjednikom

Photo: Daniel Kasap/PIXSELL (ilustracija)Photo: Daniel Kasap/PIXSELL (ilustracija)Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) danas će na 15. Općem saboru stranke izabrati predsjednika stranke, zamjenika predsjednika, potpredsjednike HDZ-a, članove predsjedništva te članove Središnjeg odbora.

Izaslanici, njih 2200, će u KD "Vatroslav Lisinski" predsjednika HDZ-a izabrati između pet kandidata - Jadranke Kosor, Darka Milinovića, Tomislava Karamarka, Domagoja Ivana Miloševića i Milana Kujundžića. Za zamjenika predsjednika kandidirali su se Andrej Plenković, Drago Prgomet te Ante Sanader. Na Općem saboru birat će se šest potpredsjednika, za koju funkciju su podnesene 24 kandidature. Za deset članova Predsjedništva kandidirale su se 42 osobe.

Kandidati do subote u podne moraju prikupiti potreban broj potpisa izaslanika za svaku funkciju. Tako kandidati za predsjednika moraju prikupiti najmanje 400 potpisa, za zamjenika 300, 250 za potpredsjednike stranke, 200 za člana Predsjedništva, a sto potpisa za člana Središnjeg odbora (koji ima 25 članova). Svaki izaslanik mogao je poduprijeti više kandidata.

Zaštita socijalne države pod Tuđmanovim imenom

Na Općem saboru će se kandidati za predsjednika HDZ-a predstaviti u desetominutom obraćanju po abecednom redu. Mogućnost obraćanja imat će još samo izborni pobjednik, a svim je izaslanicima, pa tako i kandidatima, omogućeno sudjelovanje u raspravi koja je ograničena na pet minuta.

Sadašnja predsjednica Jadranka Kosor, koja će se ponovno kandidirati za čelno mjesto stranke, svoj program temelji na zaštiti Hrvatske kao socijalne države, zaštiti hrvatskih branitelja, imena Franje Tuđmana te kršćanskih vrijednosti. Uz to, u središtu programa su joj i gospodarska pitanja i poticanje njegova razvoja.

Novo domoljublje pod Tuđmanovim imenom

Darko Milinović smatra da stranci danas treba ista vjerodostojnost i zajedništvo koje je nudio prvi predsjednik države i stranke Franjo Tuđman. Prioritet mu je povratak HDZ-a tradicionalnim vrijednostima, demokršćanstvu te novom domoljublju, koje znači gospodarski rast, pad nezaposlenosti te razvoj Hrvatske čije će gospodarstvo biti najkonkurentnije u regiji. Milinović se zalaže za decentralizaciju stranke kao i za njezinu financijsku decentralizaciju.

Katarza pod Tuđmanovim imenom

Da se HDZ treba vratiti svojim korjenima smatra i Tomislav Karamarko koji drži i da stranka istodobno treba proći katarzu te postati suvremena europska stranka, jer Hrvatska ulazi u Europsku uniju. Ističe i da HDZ opet mora biti prepoznatljiva, ali i prihvatljiva stranka hrvatskim masama. Smatra kako će jedino obnovljeni HDZ omogućiti gospodarski napredak, a u okviru EU-a osigurati novu političku, gospodarsku i duhovnu neovisnost.

Povratak razočaranih članova pod Tuđmanovim imenom

Milan Kujundžić pod sloganom "Novo vrijeme, novi ljudi" naglašava nužnost promjena u HDZ-u i potrebu izbora novih ljudi kojima članovi stranke i hrvatski narod mogu vjerovati. Nužnim smatra potpuno demokratizirati stranku na svim razinama te otvoriti politički prostor kompetentnim, sposobnim i angažiranim članovima. Cilj mu je napraviti snažni HDZ koji će, osnažen novim vodstvom, povratkom razočaranih članova, mladim ljudima i Hrvatima iz dijaspore - napraviti koaliciju desnog centra (s HSS-om, pravaškim strankama, HDSSB-om i Hrastom).

Stranka na margini

Domagoj Ivan Milošević zalaže se za HDZ kao modernu demokršćansku stranku u Europskoj uniji, otvaranje i demokratizaciju stranke, te izlazak na lokalne i parlamentarne izbore s novim socijalnim i gospodarskim programom kojim će pobijediti lijevu koaliciju. Milošević s novim ljudima i inicijativama želi vratiti poljuljano povjerenje u stranku i u politiku općenito, posebice mladim ljudima. Uz to, želi vratiti HDZ u urbane sredine, jer ocjenjuje da je stranka sada na margini u praktički svim velikim gradovima.

Izaslanici bi na saboru trebali prihvatiti izmjene i dopune stranačkog Statuta po kojima bi se budući predsjednik stranke birao po načelu jedan član - jedan glas. Izmjenama bi se ukinula i institucija brisanja iz članstva te odredba prema kojoj HDZ ima počasnog predsjednika stranke.

Oproštaj od Sanadera

Jadranka Kosor je za predsjednicu HDZ-a aklamacijom izabrana na Općem saboru HDZ-a 4. srpnja 2009., nakon što je njezin prethodnik Ivo Sanader nekoliko dana ranije dao ostavku na mjesto premijera i predsjednika stranke. Sanader, koji je na mjestu predsjednika HDZ-a bio od 2000. do 2009., imenovan je počasnim predsjednikom.

Nakon Sanaderove izvanredne konferencije za novinare, 3. siječnja 2010., na kojoj je najavio jači angažman u stranci te ocijenio kako je za loš izborni rezultat HDZ-ova predsjedničkog kandidata Andrije Hebranga kriv "deficit u vođenju stranke", Predsjedništvo HDZ-a ga je dan poslije odlučilo izbaciti iz stranke. Predsjednica HDZ-a Kosor izjavila je da je počasni predsjednik stranke Sanader brisan iz članstva jer je svojim istupom prekršio Statut HDZ-a, naštetio ugledu stranke i vodio rušenju tadašnje koalicijske vlade predvođene HDZ-om.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
22/4/12

nesolipamet, 20.05.12. 11:15

Svi su oni tuđmani,sanaderri,jace,kutle,bobani,šuški,žužuli,šarinići,penići ,pašalići..= ADZe zločinci.


registracija
22/3/11

vferari, 20.05.12. 11:31

registracija@
U potpunosti podržavam komentar tu se nema što oduzeti ni dodati!


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 20.05.12. 11:33

kad prodju izbori --onda --ce svi ti pricati kako je FRANJO TUDJMAN sve pokro,hehehehehhehe.....FRANJO je otac DOMOVINE a vi bili i ostali PICKE....


registracija
11/1/10

fluid, 20.05.12. 11:57

jebokomunjare@ Poklanjam ti "tatu domovine" za badava.Dobiš i otpremninu.To je i moja domovina ali mi Tuđman nikada neće biti otac domovine.Domovina je narodna i narod je otac te ,sada nakaradne tvorevine,čemu je glavni pečat dao upravo tvoj tata domovine.Sve i svi ovi što se događaju domovini već 20 godina,su njegov proizvod i njegovo nasljeđe.Kao i generali tipa Rojs i ostali zbog kojih istinski generali sjede u zatvoru.To je bila Tuđmanova komanda kako ustrojavati hrvatsku vojsku i tko da je vodi.O pljački neću jer je to jasno kao dan.Da se Tuđman zatekao na određenom mjestu u pravo vrijeme,to je jedino točna činjenica ali,očevi ovo ne rade svojoj obitelji ,što je taj tvoj "otac domovine"osmislio,uradio i sproveo.Neka ti ga,meni ga netreba nikada.


registracija
26/10/11

eezy, 20.05.12. 12:34

U jedinstvenim povijesnim trenutcima nacija treba hrabre i odlučne ljude. Svatko od nas se mogao naći u pravom momentu na pravom mjestu, samo nisam ubjedjenja da bi taj "svatko" mogao imati dovoljno karizme da povede narod do konačne pobjede. Tudjman će ostati zapisan u svim povijesnim knjigama kao prvi presjednik slobodne Hrvatske, te onaj koji je svojom političkom inteligencijom spriječijo masovno krvoproliće hrvatskog naroda. Iz tog razloga zaslužuje pijetet i poštovanje!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika