20.05.2012. / 16:09

Autor: Hina , Nacional.hr

Izbori za novog šefa HDZ-a

Pokret izrastao iz kvasca

„Hrvatska ne zaslužuje da njome upravljaju nesposobni i oni koji nikada Hrvatsku nisu željeli", rekao je Karamarko, dodajući kako su utemeljitelji HDZ-a kvasac iz kojeg su izrasli današnji članovi stranke

Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Izaslanici na Saboru HDZ-a, njih 2017 koliko ih nazoči Općem saboru stranke, nešto poslije 13 sati počelo je glasovati o kandidatima za vodstvo stranke, pa tako i za prvi krug glasovanja o petero kandidata za predsjednika stranke.

Glasovanje bi se, kako se doznaje, trebalo nastaviti i tijekom rasprave o podnesenim izvješćima o radu stranke u prethodonom razdoblju, koja počinju iza 15 sati.

Naime, nakon izlaganja, predsjedničkih kandata - Jadranke Kosor, Darka Milinovića, Tomislava Karamarka, Domagoja Ivana Miloševića i Milana Kujundžića, određena je stanka tijekom koje se provodi glasovanje.

Osim predsjednika stranke, HDZ-ovi izaslanici danas biraju i zamjenika predsjednika između tri kandidata - Andrej Plenković, Ante Sanadera i Drage Progmeta.

Za šest potpredsjednika stranke kandidiralo se 24 člana stranke - Branko Bačić, Mile Biondić, Dražen Bošnjaković, Karmela Caparin, Marijan Coner, Josip Đakić, Katarina Fuček, Božo Galić, Ante Zvonimir Golem, Andrija Hebrang, Tomislav Ivić, Ivan Jarnjak, Damir Jelić, Božidar Kalmeta, Drago Krpina, Ante Kulušić, Vladimir Kurečić, Đuro Njavro, Đuro Popijač, Vladimir Šeks, Dubravka Šuica, Ivan Šuker, Josip Zorica te Zlatko Ževrnja.

Za deset članova Predsjedništva kandidirala su se 42 HDZ-ovca.

Svetinja i ostali članovi Tuđmanove familije

Kandidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je danas u svom obraćanju izaslanicima na 15. Općem saboru te stranke, kako nudi novu hrvatsku neovisnost utemeljenu na novom domoljublju i stavu nespojivom s korupcijom.

„Surađivat ćemo sa svima koji se bore za interes hrvatskog naroda i države", rekao je dodavši, međutim, kako će se znati što su nacionalni interesi i nacionalne svetinje.

Da odmah kažem, vladajući su antihrvati

„Hrvatska ne zaslužuje da njome upravljaju nesposobni i oni koji nikada Hrvatsku nisu željeli", rekao je Karamarko.

Gdje smo mi danas, zapitao se i dodao kako je HDZ izgubio izbore i izgubio samopouzdanje vlastitih članova. „Stranku treba decentralizirati i potpuno demokratizirati", poručio je i dodao kako je vrijeme da svaki član iz bilo kojeg dijela Hrvatske bude „jednakovažan kao i onaj koji sjedi na Trgu velikana".

„Živimo u vremenu neizvjesnosti. Tko Hrvatsku može pripremiti za te neizvjesnosti, SDP i njihova ideologija sigurno ne", ustvrdio je dodavši kako odgovor na izazove nudi samo ozbiljan i snažan HDZ.

Na izvoru mutne vođe

Želim HDZ zajedništva i prijateljstva, a da bi se u tome uspjelo HDZ se mora vratit svojim izvorima, u HDZ-u se mora konačno dogoditi pomak, naglasio je.

„Pozivam vas da na ovim izborima izaberete promjene, jer bez promjene nema pobjede. Ne pobjede pojedinaca, već pobjede svih nas. Na Saboru u Lisinskom moramo donijeti pobjedu našoj dragoj Hrvatskoj", rekao je. dodavši kako je pobjednički HDZ stranka koja će biti snažna, suvremena, narodnjačka i pučka.

Današnja pobjeda neće biti pobjeda čovjeka već cijelog HDZ-a, vas koji živite HDZ, poručio je izaslanicima u Lisinskom Tomislav Karamarko.

Dajte svoj glas, a ostatak prepustite Bogu

Foto: Mateja VrčkovićFoto: Mateja Vrčković„Našu snagu čine utemeljitelji koji su bili „kvasac iz kojeg je izrastao moćan pokret"", rekao je i dodao neka ovo bude dan koji će označiti kraj zapuštenosti HDZ-a , kraj zapuštenosti Hrvatske, njezine povijesti i kulture.

„Obećavam da ću biti pokretač, raditi i slijediti načela HDZ-a. Slobodna neovisna i sretna Hrvatska smisao su moga života", kazao je.

„Dajte mi svoj glas i uz Božju pomoć krenimo prema novoj Hrvatskoj neovisnosti", poručioje izaslanicima na kraju svog obraćanja na 15. općem Saboru HDZ-a Tomislav Karamarko.

Obzirom da je Karamarkovo obraćanje izaslanicima potrajalo dulje od predviđenih 10 minuta, predsjedavajući radnim predsjedništvom Ivan Šuker naknadno je dopustio da obraćanja i drugih predsjedničkih kandidata traju 14 minuta.

Na rubu desnila

Birajte one koji nas neće gurati na rub radikalnoga desnog političkog spektra, poručila je danas kandidatkinja za predsjednicu HDZ-a Jadranka Kosor stranačkim izaslanicima na Općem saboru stranke, ističući da HDZ-u ne trebaju rasprave o prošlosti, nego rad za budućnost.

Ta budućnost HDZ-a, naglasila je Kosor, nisu zakulisne igre, ucjene, strah i prijetnje, ni prevrtljivci ni ulizice, već vodstvo koje će štititi nacionalne interese, promicati kršćanske vrijednosti, te se držati kršćanskih načela - ne lagati, podmetati, igrati prljavo, ne krasti i skrivati.

"Danas ne smijemo pogriješiti, danas određujemo put HDZ-a i Hrvatske, a bez snažnog HDZ-a nema snažne Hrvatske", istaknula je, poručivši izaslanicima da neće pogriješiti u izboru vodstva stranke ako budu glasovali po vlastitoj savjesti.

Ne treba nam Karamarkova kroatizacija

Foto: Mateja VrčkovićFoto: Mateja Vrčković"HDZ ne treba kroatizirati, jer ovo je HDZ koji je stvorio hrvatsku državu, uveo vištestranačje i poveo hrvatski narod u borbu za slobodu", dodala je.

Ostane li na čelu HDZ-a, jamči, kazala je, budućnost, poštenje, znanje i iskustvo. "Pokažimo i glasovanjem kako se daje sve za Hrvatsku i kako se Hrvatska ne daje nizašto", poručila je izaslanicima.

Što si ti učinio za generale?

Pozvala ih je da u vodstvo stranke biraju one koji su vjerni HDZ-u, koji nisu sudjelovali u zatiranju vrijednosti prvog predsjednika Franje Tuđmana, koji jasno mogu reći gdje su bili i što su radili tijekom Domovinskog rata, što su radili za hrvatske branitelje i generale.

Generali će uskoro biti s nama, na ovaj ili onaj način

Pritom je pozdravila pred Haškim sudom optužene generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, ističući kako je uvjerena da će i oni "uskoro biti s nama".

Od izaslanika je zatražla da joj danas iskažu povjerenje za njezin prvi mandat na čelu stranke, kako bi dalje, kako je rekla, mogla časno i vrijedno raditi za stranku i državu.

"Došla sam na čelo HDZ-a kada nas je Sanader napustio, ostavio, iznevjerio i otišao. Borila sam se kada je pokušao srušiti i stranku i vladu, bilo je ponekad i nepodnošljivo teško, ali nisam pobjegla, nisam odustala i nikada vas nisam iznevjerila", poručila je.

No, uvjerena je da su takve negativne stvari iza HDZ-a, da će stranka biti složnija, čvršća i odlučnija no ikada te takva krenute u nove izborne pobjede.

Mi smo tu da odaberemo premijera

Kandidat za predsjednika HDZ-a Domagoj Ivan Milošević u svom obraćanju izaslanicima 15. općeg sabora HDZ-a poručio je kako se danas bira budući hrvatski premijer.

„Danas biramo šefa oporbe i budućega predsjednika hrvatske vlade“, naglasio je Milošević dodavši kako ovi izbori u HDZ-u Hrvatskoj donose novu nadu.

Stranka je, po njegovoj ocjeni, u krizi vodstva, identiteta i morala, a vodstvo je prestalo slušati članove i birače. „Snaga HDZ-a nije u središnjici, Statutu i pravilnicima već u članovima i idejama“, rekao je Milošević obećavši kako će HDZ pod njegovim vodstvom postati najpoželjniji politički partner.

Tri su razloga, kazao je, njegove kandidature za predsjednika HDZ-a - vraćanje časti i ponosa HDZ-ovcima, vraćanje političke vjerodostojnosti i pobjedničkoga duha te vjere i nade u to da se može živjeti bolje. „Obećavam da će Hrvatska biti gospodarski obnovljena i jaka. Branit ću čast i ponos HDZ-ovaca i u Zagrebu i u Splitu i u Pazinu i u Bruxellesu“, poručio je.

Nemoguće je klonirati Tuđmana

Foto: Mateja VrčkovićFoto: Mateja VrčkovićMoramo sačuvati budućnost naše djece danas, a sutra su pred nama veliki ciljevi – ulazak u EU, povratak Europi demokršćanske orjentacije, rekao je Milošević dodajući kako su Balkan i Jugoslavija iza nas.

Zato trebamo novo vodstvo koje će odgovoriti izazovu vremena, osigurati opstanak Hrvata u BiH, vodstvo koje će čuvati naše nacionalne interese, ocjenio je Milošević

Suvremenu je Hrvatsku, kazao je, nemoguće zamisliti bez HDZ-a i uloge prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. „Jučer su branitelji ginuli za samostalnost, jučer smo oplakivali najbliže i s ponosom gledali na hrvatsku zastavu na Kninskoj tvrđavi“, prisjetio se.

Danas ne tražimo novoga Tuđmana, jer je on jedinstven i neponovljiv, već onoga koji će, bez svađe, sačuvati HDZ i voditi bitke za uspješnu i stabilnu Hrvatsku u EU, rekao je Domagoj Ivan Milošević. „Neka pobjedi moderan i snažan HDZ, s vjerom u Boga i hrvatski narod“, poručio je Milošević izaslanicima na 15. Općem isaboru HDZ-a.

Vratimo Tuđmana, vratimo naše, degažirajmo vicmaher udbaše

HDZ-ovu vodstvu trebaju novi ljudi, poručio je danas kandidat za predsjednika HDZ-a Milan Kujundžić u obraćanju stranačkim izaslanicima na Općem saboru HDZ-a, zatraživši od njih povjerenje da vodi stranku u idućem mandatu.

"Dajte mi svoj glas i zajedno ćemo razvijati pobjednički i europski HDZ, europsku i prosperitetnu Hrvatsku", poručio je Kujundžić, ističući da su njegov život, rezultati njegova rada i vjerodostojnost jamstvo za glasove izaslanika.

Hrvatskoj je, rekao, potreban HDZ kakav je bio prije - pobjednička stožerna hrvatska demokršćanska stranka, ali joj na čelu, istaknuo je, ne mogu biti oni koji su stranku doveli do "stupa srama", suda i oporbene pozicije.

"U HDZ moramo vratiti predsjednika Tuđmana, a reći zauvijek 'zbogom' tragovima Udbe Stjepana Mesića i Ive Sanadera. Oni su izdali Tuđmana. Krenulo je sa svjedočenjima, pričanjem viceva, a onda krađom novca. Užas!", ustvrdio je Kujundžić.

HDZ je demokracija kao takva

Naglasio je da probleme u HDZ-u ne mogu rješavati oni koji su ih napravili, već da su u vodstvu stranke nužni novi ljudi, kojih se članstvo neće bojati, koji će demokratizirati HDZ, te svoriti koaliciji desnog centra koja će pobijediti na idućim lokalnim, predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

U vodstvu HDZ-a, naglasio je Kujundžić, ne smije biti despota i autokrata, koji će ponižavati članstvo, već oni kojima će se vjerovati. "Bez HDZ-a nema demokracije, a bez demokracije nema Hrvatske", istaknuo je, poručivši izaslanicima da su sve oči hrvatske javnosti danas uprte u njih, sa željom i nadom da će znati izabrati ono najbolje za HDZ.

"Bitka za HDZ je bitka za Hrvatsku", poručio je.

Tradicionalna budućnost - jučerašnje sutra

Kandidat za predsjednika HDZ-a Darko Milinović pozvao je danas izaslanike Općeg sabora stranke da izaberu jaku, demokršćansku i tradicionalnu budućnost HDZ-a, te svojim izborom omoguće istinsku demokratizaciju stranke.

Milinović je u obraćanju izaslanicima rekao kako u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, gdje se održava HDZ-o izborni sabor, danas osjeća isto onaj poriv kao i 1990-ih, onih "istinskih HDZ-ovaca", koji cijene prošlost, a znaju izabrati oni najbolje za budućnost.

"Danas biramo demokratizaciju, modernizaciju, europeizaciju i decentralizaciju HDZ-a. Moramo reći 'ne' autokratizmu i pritisku, a 'da' istinskim i demokratskim iskoracima u HDZ-u. 'Ne' kultu ličnosti, 'da' timu i prvima među nama koji će kao pobjednički tim HDZ predstavljati sljedećih 10, 20 godina", poručio je.

HDZ danas, dodao je, treba reći 'ne' gubitničkom mentalitetu, kojega je, kaže, i previše u zadnje vrijeme, te izabrati vodstvo koje će dovesti HDZ do pobjede na svim sljedećeim izborima.

Sveta tri krada

S obzirom da se, kako je rekao, golema većina Hrvata očituje demokršćanima, vrijeme je, istaknuo je, da demokršćanin dođe i na čelo izvršne vlasti te na Pantovčak.

Milinović je HDZ-ovce pozvao da čuvaju zajedništvo "kao kap vode na dlanu", da ne dopuste raskol i razdjedinjenost u stranci, te u tom smislu u HDZ pozovu i sve one koji su marginalizirani i izbačeni iz stranke zbog svojih stavova.

Treba, dodao je, priznati da je HDZ danas "poljuljan" zbog gubitka izbora, ali i naglasio kako se ne smije dopustiti kriminalizacija stranke, jer za kriminal treba odgovarati onaj tko je krao, a ne cijela stranka.

"Nitko ne može kriminalizirati ova tri sveta slova – HDZ! To su hrabrost, zajedništvo i domoljublje", poručio je Milinović.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 20.05.12. 13:54

Tko bi rekao, da su ovaj Karamarko i onaj što je dilao transkripte i lovio Gotovinu, isti čovjek?

Zar HDZ-ovci nisu poslovično glupa izborna baza?

Dovoljno im je se jednom u par godina slatkorječivo zavući pod kožu i onda godinama neuspješno dokazivati da su lagali.


registracija
26/11/09

CH2710, 20.05.12. 13:57

Lažljiva i podmukla Banda... na kvadrat...!!!


registracija
12/1/11

siziff, 20.05.12. 14:03

A.aa....jeli obečao; ako pobjedi, feštu u Maksimiru sa besplatnim grahom?

Milentiju je taj štos upalio pet puta, ne vidim razloga da ne upali i njemu.


registracija
9/3/10

nostradurus, 20.05.12. 14:41

Karamarko je protiv svih koji sjede i sjedili su u Saboru. Je baš, patriotpokret.com.hr/


registracija
26/2/12

okvardz, 20.05.12. 14:55

pogledaj ih svi imaju više nego da su se bavili poštenim radom. BUDALA RADI PAMETAN ŽIVI OD PRORAČUNA I BAVI SE POLITIKOM.


registracija
27/12/06

Skipp, 20.05.12. 14:57

Da se čovjeku smuči.


registracija
29/11/09

Ivis, 20.05.12. 15:16

Ne mogu nista reci. Nisam uspio niti blizu prici. Previse je zaudarao smrad od njih, tamo okupljenih!!!!!


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 20.05.12. 15:17

Neshvatljivo koja je to drskost,oni kritiziraju druge,oni koji su upropastili sve vrednote ove drzave,te zvijeri daju lekciju drugima?Skipp ima pravo ,smuci mi se.Dodje mi da povracam.


registracija
31/1/10

STTony, 20.05.12. 15:44

Da li se ovo meni priviđa ili i Zvonko napada kradeze bandu drumskih razbojnika?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.05.12. 15:52

Najsmijesnije kod HDZovaca je da jedan drugome ne vjeruju nista. Svako se boji zakulisnih spletki, jer svi znaju s kakvim lopovima rade. Najzalsonije je da ti potvrdeni spletkarosi rade u institucijama HR vlade.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika