20.05.2012. / 19:42

Autor: Hina , Nacional.hr

Naplavina (pokojnog) autoritarnog režima

Tuđman Europejac, Sanader prokleti tiranin

Na probleme demokracije u stranci upozorio je Drago Krpina ocijenivši da je demokratičnost za vrijeme bivšeg predsjednika Ive Sanadera bila izbačena iz stranke. "Franju Tuđmana su proglašavali velikim autokratom, a Sanadera velikim Europejcem. U stvari bilo je obratno", kazao je

Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL Izaslanici na 15. općem saboru HDZ-a glasovanje za čelništvo stranke završili su u 18 sati, a prvi rezultati očekuju se oko 20,30 sati.

Povraćanje HDZ-a za dobrobit svih građana

Poslijepodne su raspravljali o izvješću koje je o radu stranke podnijela predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Većinom su pozivali na zajedništvo i jedinstvo te isticali da HDZ može i mora ostati stožerna hrvatska stranka.

Da stranci nije nikad trebalo više zajedništva i jedinstva nego danas rekao je Josip Kompanović, a kao glavni cilj stranke nakon sabora naglasio je povratak HDZ-a na vlast na dobrobit zemlje i njezinih građana.

"Danas mora pobijediti HDZ i nitko se nakon sabora ne smije osjećati poraženim", rekao je Kompanović.

Nema demokrate do mog političkog tate!

Na probleme demokracije u stranci upozorio je Drago Krpina ocijenivši da je demokratičnost za vrijeme bivšeg predsjednika Ive Sanadera bila izbačena iz stranke.

"Franju Tuđmana su proglašavali velikim autokratom, a Sanadera velikim Europejcem. U stvari bilo je obratno", kazao je.

Upitao je sve koji su bili u najužem vodstvu stranke sa Sanaderom mogu li navesti primjer kada su mu se suprotstavili. "Jeste li se suprotstavili kada je davao naloge za akcijske planove za uhićenje naših generala, jeste li se suprotstavili kada je pristao na ponižavajuću koaliciju s Vojislavom Stanimirovićem, koji je ratovao protiv Hrvatske, jeste li se suprotstavili kada je iz hrvatskog proračuna financiran spomenik četničkom pokolju u Srbu", upitao je Krpina.

Osvrćući se na ulazak Hrvatske u EU, upozorio je da Hrvatska samim ulaskom u nju neće riješiti sve svoje probleme. Ocijenio je i da se posljednjih 12 godina hrvatska politika kreirala van Hrvatske, što se, kazao je, mora promijeniti. Stranačko vodstvo mora izvući sve najbolje, a ne najpokornije što Hrvatska ima, poručio je Krpina.

Tuđman protiv rasturanja (HDZ-a) BiH?

Hrvatsku parlamentarnu demokraciju nije moguće zamisliti bez HDZ-a, unatoč svim pokušajima da se HDZ eliminira s političke scene, istaknuo je u raspravi Miroslav Tuđman.

Kao veliku političku pogrešku stranke, naveo je davanje potpore razbijanju HDZ-a BiH.

Pred HDZ-om je sada zadaća da se oslobodi od Sanaderovih afera, da se demokratizira i prizna dosadašnje pogreške, istaknuo je Tuđman. Smatra da lijeva koalicija neće imati šanse na idućim izborima ako HDZ uspije oko sebe okupiti desnicu, što će, ističe Tuđman, biti jedna od temeljnih zadaća stranke u idućem razdoblju.

Sumrak iza Kosor

Andrej Plenković rekao je da stranka mora ostati na svojim demokršćanskim temeljima. "Nije problem HDZ-a u svjetonazoru, već u devijantnom ponašanju pojedinaca koji su svojim klijentelizmom doveli stranku u sadašnju situaciju", upozorio je.

Plenković je kazao da stranka i nakon današnjeg sabora treba biti jedinstvena, modernizirana te treba ojačati sve ogranke.

Da je stranka izgubila prošle parlamentarne izbore zbog devijantnog ponašanja nekih pojedinaca smatra i Đurđica Sumrak koja je kazala da je, unatoč tome, u stranci ostao znatan dio članstva koji nikad ništa nije tražio i koji je ostao vjeran stranci i njezinim izvornim zasadama. Podsjetila je na velike zasluge dosadašnje predsjednice Jadranke Kosor koja je, istaknula je, u teškoj situaciji preuzela kormilo države i stranke te ušla u neselektivnu borbu protiv korupcije.

Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Đuro Perica rekao je da se HDZ ne treba mijenjati te da se stranci ne bi "ni dogodila sramota koju je doživio od bivšeg čelnika" da se nije pokušavalo uvesti promjene.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 20.05.12. 20:19

Hrvatska sigurno ne bi preživjela još jedan mandat kradezea.


registracija
28/4/10

Zvonko, 20.05.12. 21:03

S koje planete dolazi ova Đurđica Sumrak?


registracija
12/1/11

siziff, 20.05.12. 21:26

"POVRAĆANJE HDZ-A ZA DOBROBIT SVIH GRAĐANA"

Ova je zbilja prava.
Građani patološki vole ispovračane tj izbljuvane sadržaje. Tko im je kriv?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika