20.05.2012. / 20:22

Autor: Hina , Nacional.hr

Vojni mastodont odlazi da bi ostao

Nema žurbe iz okupiranog Afganistana

"Nema govora o žurbi, kada je riječ o prijevremenom povlačenju vojnika. U Afganistanu ćemo ostati angažirani dok se operacija uspješno ne okonča", rekao je Rasmussen

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u nedjelju je izjavio kako neće biti nikakve žurbe kada je riječ o povlačenju postrojbi iz Afganistana, unatoč odluci Francuske da ubrza povratak svojih vojnih snaga iz te zemlje.

"Nema govora o žurbi, kada je riječ o prijevremenom povlačenju vojnika. U Afganistanu ćemo ostati angažirani dok se operacija uspješno ne okonča", rekao je Rasmussen na konferenciji za novinare održanoj neposredno prije početka NATO-ova summita u Chicagu.

Također je kazao kako nije iznenađen odlukom Francuza. Dodao je da je povlačenje francuskih vojnika iz Afganistana krajem 2012. obećanje izgovoreno tijekom predizborne kampanje, a političar, kako je istaknuo, uvijek mora ispuniti svoja obećanja.

Francuski plan "u skladu je s NATO-ovom strategijom postupnog povlačenja", a afganistanske će snage, kako je predviđeno, paralelno preuzimati kontrolu nad sigurnosnim pitanjima. "Sve će se odvijati koordinirano i na temelju međusobnih konzultacija unutar Saveza. Uvjeren sam da će se solidarnost očuvati", rekao je Rasmussen.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika