20.05.2012. / 23:00

Autor: Hina , Nacional.hr

Nikolić novi predsjednik Srbije

''Ono na šta sam ukazivao u kampanji mora biti bolje, mi se moramo osloboditi siromaštva, bijele kuge, mita i korupcije i imati prijatelje svuda u svijetu", rekao je Nikolić

Boris Tadić, predsjednik srbijanske Demokratske stranke (DS) i kandidat koalicije oko te stranke na predsjedničkim izborima u Srbiji u nedjelju navečer čestitao je na pobjedi svom protukandidatu Tomislavu Nikoliću, kojeg je predložila njegova Srpska napredna stranka (SNS).

Prema privremenim rezultatima drugog kruga današnjih predsjedničkih izbora, koje je u nedjelju navečer objavilo srbijansko državno izborno povjerenstvo, Nikolić je osvojio 50,21 posto glasova, dok je Tadić osvojio 46,77 posto glasova.

Tadić i Nikolić sudjelovali su u drugom krugu predsjedničkih izbora, održanom u nedjelju, nakon što su 6. svibnja njih dvojica osvojili najveći broj glasova među 12 kandidata.

''Danas je građanstvo u Srbiji odlučilo da je novi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Ja Tomislavu Nikoliću čestitam na pobjedi, to je bila fer i zaslužena pobjeda, i želim mu najbolju sreću u obavljanju ove vrlo teške dužnosti'', rekao je Tadić novinarima u sjedištu DS-a.

Upitan o eventualnoj ostavci, Tadić je kazao kako će o tome razgovarati sa stranačkim rukovodstvom u narednom vremenu, dok je, na pitanje važi li i dalje dogovor sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) Ivice Dačića, odgovorio kako će ''sutra biti novi dan'' te podsjetio kako je ranije rekao da će 21. svibnja biti razgovarano o vladi.

Tadić također je upitan i hoće li on biti novi srbijanski premijer, na što je rekao ''ne, sigurno neću biti novi premijer''.

Istaknuo je kako je usmjerenost prema Europskoj uniji ''od egzistencijalne važnosti'' za Srbiju te da to nije pitanje političke filozofije već pitanje politike mira i politike ekonomskog razvoja.

Tomislav Nikolić u obraćanju novinarima u sjedištu SNS-a zahvalio se Tadiću na čestitkama, navevši kako se čuo sa Tadićem te da su imali ''veoma kulturan i ozbiljan'' razgovor.

Nikolić je rekao kako Srbija s njim kao predsjednikom neće skrenuti sa europskog puta i da će štititi svoje građane na Kosovu, kao i da Srbija mora razvijati svoju ekonomiju.

''Ono na šta sam ukazivao u kampanji mora biti bolje, mi se moramo osloboditi siromaštva, bijele kuge, mita i korupcije i imati prijatelje svuda u svijetu", rekao je Nikolić.

Podsjetivši kako je ranije tijekom kampanje kuvertirao ostavku na funkciju predsjednika SNS-a, naveo je kako želi biti predsjednik svih građana Srbije, te ocjenio kako je današnji dan prekretnica za Srbiju.

"Želim da Srbija nikada ne doživi kampanju kao što je bila ova protiv mene i kampanju protiv jedne stranke kao što je bila ova protiv SNS", kazao je Nikolić, dodavši kako nije ljut ni na koga te da nitko ne treba biti ljut na njega zbog pobjede.

Vezane vijesti

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

Predstavnici Europske unije pozvali su u četvrtak novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da "riječima i djelima" igra pozitivnu i konstruktivnu… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 20.05.12. 23:21

Svaka čast.Srbi znaju šta hoće!


registracija
24/7/11

mrvek, 20.05.12. 23:24

drago mi je. Sad ide blokada srbije od strane EU. Bravo srbi sad ste dotakli dno. LOL


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 21.05.12. 00:22

na wikipediji pise da je Nikolic bio direktor investicija u firmi imena "22 decembar" (dan JNA), i tehnicki direktor neke druge firme za vrijeme socijalizma. Zavrsio je samo srednju gradevinsku skolu!!! Jedini nacin da bi netko bio direktor u komunizmu a da je prolupao na faksu je da je bio istaknuti clan komunisticke partije ili da je radio nekakve gadosti za komuniste!!

Cim je komunizam propao, dao se u cetnike! Jedina gora stvar od komunista i cetnika, je covjek koji moze biti i komunist i cetnik po potrebi.

Srbi su se vratili u 19 stoljece.


registracija
20/8/10

McCoy, 21.05.12. 06:39

Hahaha, ono sto je najzanimljivije upravo sledi. Nikolic kao predsednik Srbije i Dacic kao premijer bice gosti u Zagrebu; isto kao sto ce Milanovic dolaziti u Beograd. A tu blokadu EU mrvek moze samo da vidi u svojim vlaznim snovima.
Kad cete jednom da shvatite da cemo zauvek ostati susedi i da smo upuceni jedni na druge. Ne zato sto se preterano volimo vec zato sto ce nas na to naterati ta ista EU. I sto je to jedina sansa za ovaj Balkan da ikako opstane. Ako mislite da mozete sami... pa vidim dokle vas je to dovelo...


registracija
24/7/11

mrvek, 21.05.12. 11:18

mcCoy daj ne seri četnik. Možemo sami to smo i dokazali, to je drugo što su majmuni birali debile zadnjih 20 godina. A da vas ne bi blokirao EU morat ćete priznati kosovo ili je Tomo grobar to slagao kad je rekao da neće. O kakvom suživotu vi govorite kao susjedi. Vi ste danas na marginama kako državnim tako i vojnim. Više ne možete plašiti druge oružjem jer su vas svi naguzili. Vi samo opstanite u balkanu.


registracija
20/8/10

McCoy, 21.05.12. 17:28

@mrvek
O kakvoj to vojnoj margini govoris? Jel imate jos neki avion koji moze da poleti? Ili su ona dva bila poslednja sto su se srusili nedavno?
Ono sto hocu da kazem ne tice se politike uopste. Srbi su kaznili Tadica za ekonomske neuspehe i to je jedini razlog zasto je ovaj pobedio. I on to jako dobro zna. Predizborna retorika je jedno a realnost, koja njega i politicke partije sad ceka, je nesto sasvim drugo. Kao i Tadic pre njega, morace da zalegne na rudu, kako EU trazi, jer Balkanske zemlje su suvise slabe da bi vodile samostalnu politiku.
Kazes da mozete sami. Pa ne mozete, tu i jeste problem. Zeleznice Slovenije, Hrvatske i Srbije su se vec dogovorile, pre neki dan su se sastali direktori avio kompanija i uskoro ce i na tom polju krenuti saradnja, a buducnost ce pokazati da ce sve vise firmi sa prostora ex-Yu zajednicki natupati na trzistima trecih zemalja. Samo zaglupljeni sovinisti kao ti i Hazu jos uvek zive u nekom svom svetu, izgubljeni u magli sopstvenih zelja i realnosti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika