21.05.2012. / 00:02

Autor: Hina , Nacional.hr

Umijeni radikal poručio:

Nužnost trajnog mira između Srbije i Hrvatske

''Dakle, Hrvatska samo neka pokaže da je zaslužila taj svoj status članice Europske unije, neka pokaže da su joj svi građani jednaki, i u meni će imati suradnika za svaku vrstu suradnje'', ustvrdio je

Tomislav Nikolić (arhiva)Tomislav Nikolić (arhiva)Tomislav Nikolić, za sada još uvijek neslužbeno novoizabrani predsjednik Srbije, izjavio je u nedjelju navečer kako on ''nema ništa protiv'' dobrih odnosa između Srbije i Hrvatske, te da između dvije zemlje treba vladati trajni mir.

''Imaću mnogo poslova prije nego što stignem do Zagreba. Biće zaista mnogo poslova, ali sigurno da ću otići. Ja neću vama glumiti tamo da sam brat sa nekim od vas, ali Srbija i Hrvatska trebaju živjeti u trajnom miru'', poručio je Nikolić u obraćanju novinarima u nedjelju navečer, po završetku drugog kruga izbora za predsjednika Srbije.

Istaknuo je kako će voditi veliku državu koja mora imati dobre odnose sa svima, te dodao kako se ti odnosi ne zasnivaju na njegovim osobnim željama.

Poručio je kako on nema genetskih predispozicija da mrzi Hrvatsku te da je rođen u Šumadiji i da nikada niti on osobno, niti njegova obitelj, nisu doživjeli nešto loše od Hrvatske.

Dodao je i kako Hrvatska treba rješiti pitanje Srba koje je protjerala, njihove imovine i njihove sigurnosti.

''Dakle, Hrvatska samo neka pokaže da je zaslužila taj svoj status članice Europske unije, neka pokaže da su joj svi građani jednaki, i u meni će imati suradnika za svaku vrstu suradnje'', ustvrdio je.

Nikolić je također, govoreći o odnosima Srbije s međunarodnom zajednicom, kazao kako planira ozbiljne posjete Moskvi, Bruxellesu i Washingtonu, kao i da će tražiti susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekavši da je Njemačka ''glavni saveznik Srbije na Balkanu''.

Srbijansko državno izborno povjerenstvo objavilo je u nedjelju kasno navečer, na temelju više od 75 posto obrađenog izbornog materijala, da je u današnjem drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji Nikolić osvojio 49,76 posto glasova, dok je njegov protukandidat Boris Tadić osvojio 47,15 posto.

Kako je priopćeno, glasalo je ukupno 46,80 građana koji su imali pravo glasa.

Na izbornoj pobjedi Nikoliću su, kako prenose mediji, osim Tadića i drugih srbijanskih političkih dužnosnika, čestitali i voditelj ureda EU u Srbiji Vincent Degert, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Mediji također izvješćuju o večerašnjem slavlju Nikolićevih pristaša na ulicama Beograda i drugih srbijanskih gradova.

Vezane vijesti

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

Predstavnici Europske unije pozvali su u četvrtak novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da "riječima i djelima" igra pozitivnu i konstruktivnu… Više

Komentari

registracija
1/12/10

liberty, 21.05.12. 07:36

Dakle - prijateljstvo, ali na vaš način. Kaj se mene tiče - ne hvala


registracija
25/10/10

cuma, 21.05.12. 08:16

nema mira s politikom revizionizma i reabilitacije četništva i njihovog vođe Draže Mihajlovića,,,,možeš u Hrvatsku kad makneš krvoloka sa svog i srbijanskog loga!


registracija
17/6/05

torpedo, 21.05.12. 09:13

Nevjerojatno je koliko se postavlja u ulogu primadone.
"prvo neka Hrvatska rjesi ovo i ono pa cemo onda..."

A kakve bi odnose imali da je Hrvatska imala stav:
"prvo neka Srbija isplati ratnu stetu i isprica se za agresiju pa cemo onda ..."

Srbija se ponasa kao da je niti luk jela niti luk mirisala.
Sva ratna zbivanja po bivsim republikama SFRJ nemaju veze sa Srbijom. Niti su poticani niti vodjeni... ma daj.

Da Srbija nije igrala na kratu rata, nista se od proteklih strahota, razaranja i izbjeglistva ne bi dogodilo.. Samo najlakse je izokrenuti teze i reci to nije nasa krivica... Hrvati (Tudjman) su zeljeli rati (sa X puta nadmocnijim neprijateljem)

Bas me zanima kako ce se dalje ovi odnosi odvijati..


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 21.05.12. 09:21

NIKOLICA bi trebalo u Hrvatskoj --UHAPSITI--zbog Ratni Zlocina....koje su pocinili njegove pristase a i on sam...????


registracija
11/1/10

fluid, 21.05.12. 11:24

Umijeni ili umiveni radikal !? Vidio sam jednoga automehaničara koji se htio umiti čistom vodom.Potrošio je 50 litara vode ali masnoća od ulja i ostale auto-prljavštine je ostala.Nije se dala saprati.Ruke su mu pogotovo, ostale crne i masne oko noktiju.Užas živi.Da ne poželiš takvog čovjeka za zajedničkim stolom i ručkom.No taj automehaničar je pošten i radišan čovjek.Nema vremena mrziti oko sebe jer stalno radi i bori se za preživljavanje.Nikolićeve ruke su naizgled čiste i uglađene.Lice mu blista od sapuna i gelova.Čovjek na mjestu i vrlo podoban za zajednički stol.Ali oko vara.Nemože Nikolić ni sa čim oprati krv,mržnju i četništvo sa svojih ruku i lica-Ovo čisto je maska a ispod je nakaza iskeženih zuba i smrdljivog zadaha.Zato želim automehaničara na zajedničkom ručku a Nikoliću preporučam brzu prehranu iz jurećeg automobila.Bez zaustavljanja.Kada takvi počmu dijeliti lekcije,kraj se zna kao i namjera.I nije on toliki problem.Problem je srpski broj glasača koji su pokazali na kojoj su strani i šta njih jedino zanima.Nema zabluda,poruka je poslana vrlo jasna i nedvosmislena od cijele Srbije.Bit će interesantno popratiti svjetsku i europsku politiku i političare u nastavku njihove ljigave nedosljednosti glede Srbije i takvih nakaza općenito.


registracija
26/9/09

Sulc, 21.05.12. 12:55

Javnost u Hrvatskoj treba da zapazi deo izjave Nikolića oko toga da je rođen u Šumadiji i da nema "porodično sećanje" na prostor van granica Srbije. I ja kao građanin Srbije - Vojvođanin, radujem se da je konačno naš predsednik neko čija celokupna porodica ima korene samo u granicama naše zemlje i koji će znati gde su granice zemlje kojom vlada.


registracija
20/8/10

McCoy, 21.05.12. 17:41

@Sulc
Ne mozes ti ovim ogranicenim sovinistima da objasnis da ce buducnost u Srbiji biti obelezena borbom sa ekonomskim problemima. Srbi su glasali za Nikolica da bi kaznili Tadica za neresavanje istih a ne zato sto ga vole ili mu preterano veruju. Pa i HDZ je izgubio zbog ekonomskih problema i neumerene pljacke a ne zato sto je neko mislio da ce Milanovicev SDP resiti sve probleme carobnim stapicem.
Hrvatska odavno nije ekonomski ono sto je bila pre 10 godina i sad se moze slobodno staviti znak jednakosti izmedju nje i Srbije, s tim sto je Hrvatska neuporedivo zaduzenija a ima manje stanovnika. No sve to je nebitno, probleme imamo i mi i oni a ko to ne vidi, njemu oci ni ne trebaju.
Buducnost je u zajednickom, prvenstveno ekonomskom nastupu inace propadosmo svi zauvek, evo nam Grcke iza coska, kao primer.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 22.05.12. 10:23

Nikolic ce morati "plesati" onako kao to EU bude trazila pa ce najprije on i Srbija trebati dokazati svoju posvecenost EU i europskim vrijednostima pa ce tek onda moci nesto prigovoriti Hrvatskoj. U nacelu, podrzavam njegovo "otvaranje" prema Hrvatskoj ali samo bez "fige u dzepu". Shvatit ce on vrlo brzo da put Srbije u EU ide preko Zagreba prihvacanjem demokratskih principa i evropskih vrijednosti. Nikolicu, vrijeme je da pokazes koliki si Europejac. kad to dokazes mozemo razgovarati i pregovarati o "trajnom miru".


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika