21.05.2012. / 10:33

Autor: Hina

Neponovljiva literarna antiutopija

Brojni analitičari Burgessova antiutopijskog djela smatraju da je Paklena naranča alegorijska priča o državnoj kontroli - o sukobu establišmenta i pojedinca, o lutkama na koncu i onima koji njima upravljaju – koja je mogla nastati u paranoično vrijeme hladnog rata, ali čije teme nikad nisu nestale

Prizor iz istoimenog Kubrickovog filma Prizor iz istoimenog Kubrickovog filma "Paklena naranča", dijabolična priča Anthonyja Burgessa o maloljetničkom ultranasilju ove godine slavi 50. rođendan, a i danas se taj kultni roman smatra jednim od najutjecajnijih književnih djela pop-kulture čiji su utjecaji vidljivi u glazbi, literaturi, filmu, modi i stripu, od Davida Bowieja i Johnnyja Rottena do South Parka i Simpsona.

"Kada je britanski pisac Burgess 1962. objavio svoj deveti roman 'Paklenu naranču' (Clockwork Orange), toliko je podignuo prašinu da su ga kritičari opisali 'znatiželjom dana'. I pola stoljeća kasnije još se nije pojavilo ništa slično tome", piše britanski list Guardian.

Kako bi proslavila obljetnicu Paklene naranče, koju je "Time" uvrstio na listu 100 najboljih romana napisanih na engleskom jeziku u 20. stoljeću, u lipnju će Međunardona zaklada "Anthony Burgess" biti domaćin mulitidisciplinarne konferencije koja će se baviti njezinim dubokim i trajnim utjecajem na kulturu i društvo.

Burgessov literarni junak Alex dane provodi u školi, a po noći sa svojom bandom "droogsa" (prijatelja), uz milozvučje klasične glazbe, kreće u pljačke, premlaćivanja i silovanja bespomoćnih.

Stanley Kubrick 1971. snimio je kontroverznu filmsku adaptaciju, ali dok se hvaljeni istoimeni film zbog izvrsnih scena brutalnosti odmah povezuje s nasilnom stranom priče, u knjizi je zapravo jezik kojim je pisana njezin najznačajniji i najrevolucionarniji aspekt.

Žargon koji 15-godišnji protagonist Alex koristi - neobična mješavina ruskog i drugih slavizama, engleskog cockney rimovanja te primjesa ciganskog i gay slenga – omogućio je Burgessu da Alexova vražja djela predstavi komičnima, lako probavljivima, ako ne i opravdanima, smatraju kritičari.

"U vrijeme kad je knjiga napisana, takva nasilnost je još uvijek bila isuviše šokantna, te je Burgess svoje pasaže tučnjava, pljački i silovanja nastojao prikriti briljantnim jezičnim bravurama", napisao je Marko Fančović u predgovoru hrvatskog izdanja knjige (Zagrebačka naklada, 1999.).

Fančović, koji je roman i preveo, napominje kako je u originalu knjiga predstavljala takvu "lingvističku avanturu" da su neka izdanja zbog lakšeg snalaženja donosila priručne rječnike. Primjeri rusko-engleskog slenga su korova - krava, malchick - dječak, khorosho i horrorshow - dobro, prestoopnick - kriminalac, rooka - ruka, litso - lice, malenky - mali itd.

Fančović knjigu smatra vrstom bajke prepune eksplicitnog nasilja, nepotpunim ali gorkim komentarom otuđenja u suvremenom svijetu.

U njoj je i sam Alex, inače ljubitelj Beethovena, žrtva nasilja, budući da društvo koristi nasilje - ispiranje mozga – da bi uklonilo nasilje iz Alexova ponašanja.

Brojni analitičari Burgessova antiutopijskog djela smatraju da je zbog toga Paklena naranča alegorijska priča o državnoj kontroli - o sukobu establišmenta i pojedinca, o lutkama na koncu i onima koji njima upravljaju – koja je mogla nastati u paranoično vrijeme hladnog rata, ali čije teme nikad nisu nestale.

Alex predstavlja anti-autoritarnost. On je anarhist, neposlušni buntovnik protiv društvenog poretka, koji je i sam postao ikona. To je ono, zajedno sa snažnom estetikom, što je omogućilo da svoj utjecaj proširi izvan literature na širu kulturu.

Utjecaj knjige na glazbu je dalekosežan. Mnogi su prepoznali aspekte Alexa u blještavilu Ziggyja Stardusta, izmišljenog lika rock zvijezde čiju je ulogu preuzeo David Bowie ranih sedamdesetih kao i u oholom Johnnyju Rottenu, imenu koje je preuzeo pjevač punk benda Sex Pistolsa John Lydon. Brojne su grupe uzele svoje ime iz knjige poput Heaven 17 i Moloko. Ramonesi su napisali pjesmu "Durango 95" po automobilu iz knjige. Braziliska heavy metal grupa Sepultura iskoristila je radnju Paklene naranče za svoj konceptualni album "A-Lex".

Antiutopijska postavka knjige i estetika nasilja može se prepoznati i u književnim radovima JG Ballarda, Philipa K Dicka, Williama Gibsona, Chucka Palahniuka. Također i u nasilnim filmovima poput American Psycho, The Hunger Games, te u Tarantinovom "Reservoir Dogs" i njegovom slavnom scenom mučenja.

"Paklenom narančom" poigrali su se i u nekoliko epizoda kultnih animiranih serija "Simpsoni" i "South Park" gdje su ulogu Alexa preuzeli legendarni crtani likovi Bart i Cartman.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika