21.05.2012. / 12:18

Autor: Diana Robaš

Američki aktivist:

Zašto 'ne' NATO-u?

Jewler nagađa da u muslimanskim zemljama vlada zabrinutost da bi, nakon što SAD i njegovi zapadni saveznici završe s razaranjem Afganistana (čija je vojna potrošnja oko 900 puta manja od američke), neka od njih mogla biti sljedeća. Također, pomisao da zapadnjaci dolaze u Afganistan kako bi tamošnje stanovništvo učili pameti i opravdavanje bombardiranja „humanitarnim" razlozima vjerojatno izazivaju mnogo negodovanja u ostatku islamskog svijeta

IlustracijaIlustracijaAktivist pokreta Occupy D.C. Sam Jewler u tekstu za Truthout navodi argumente u korist prosvjeda protiv summita NATO-a u Chicagu. Predsjednik Obama najavio je 1. svibnja da će međunarodna zajednica na summitu podržati odluku SAD-a da zadrži svoje trupe u Afganistanu do 2024. godine. Međutim, rezultati anketa pokazuju da je „međunarodna zajednica" ponešto prejak pojam.

Prema prošlogodišnjem projektu istraživačkog centra PewGlobalni stavovi, većina u 17 od ukupno 22 ispitane zemlje želi što brže povlačenje američkih i NATO-vih trupa iz Afganistana. Od sedam ispitanih zemalja članica NATO-a, većinsko mišljenje u njih šest, uključujući SAD, na strani je povlačenja. 2005. godine 52% Amerikanaca smatralo je da bi „uspostava demokracije u inozemstvu" trebala biti američka dužnost. 2011. godine, prema saznanjima američkog German Marshall Funda, taj je broj pao na 37%. Od sedam zemalja koje su poslale najveći broj trupa u Afganistan, javnost se u njih šest slaže da bi se svi vojnici trebali povući.

Al-Qaida gubi popularnost

Potpora ratu očekivano je, prema istraživanju centra Pew, najniža u „muslimanskim zemljama, od 6% u Turskoj do 11% u Egiptu". Istodobno, i popularnost al-Qaide u muslimanskom svijetu dosegla je rekordno nisku razinu - od 2% u Turskoj do 21% u Egiptu. Jewler nagađa da u muslimanskim zemljama vlada zabrinutost da bi, nakon što SAD i njegovi zapadni saveznici završe s razaranjem Afganistana (čija je vojna potrošnja oko 900 puta manja od američke), neka od njih mogla biti sljedeća. Također, pomisao da zapadnjaci dolaze u Afganistan kako bi tamošnje stanovništvo učili pameti i opravdavanje bombardiranja „humanitarnim" razlozima vjerojatno izazivaju mnogo negodovanja u ostatku islamskog svijeta.

Afganistanu je NATO-va desetljetna „vladavina terora" u brojnim pogledima donijela više štete nego koristi. Proizvodnja opijuma, koju su talibani na prijelazu tisućljeća gotovo iskorijenili, ponovo je skočila na rekordnu razinu: Afganistan danas proizvodi 92% svjetske količine opijuma, a gotovo sav prihod prisvajaju „narkobossovi, gospodari rata i korumpirani vladini dužnosnici, umjesto osiromašenih seljaka koji ga proizvode".

Okupacija pod lažnim parolama

Malalai Joya, aktivistica i političarka koja je izbačena iz afganistanskog parlamenta nakon što je razotkrila njegovu korumpiranost, optužuje SAD i NATO da su okupirali zemlju pod lažnim parolama o demokraciji i ženskim pravima samo da bi na vlast doveli „fotokopije talibana". Predsjednik Hamid Karzai već pet godina apelira na prestanak zračnih napada, vojnih racija u kućanstvima i gomilanja civilnih žrtava čiji je broj u tom razdoblju neprestano rastao, popevši se na ukupno 12,000.

Civilne žrtve, rezultat „preciznih" zračnih napada kojima NATO štedi vlastite snage, „zaštitni su znak NATO-vih intervencija" još od prvog „humanitarnog rata" na Balkanu, koji je prema procjenama odnio tisuće civilnih života i nanio milijarde dolara materijalne štete. Bugarska povjesničarka Marija Todorova u svojoj je knjizi „Imaginarni Balkan" ponašanje zapada prema svojim „štićenicima" usporedila s ponašanjem grčkih božanstava koja su se u Trojanskom ratu poigravala sudbinama smrtnika iz vlastita hira, barem se ni u jednom trenutku ne pretvarajući da to čine za njihovo dobro.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 21.05.12. 15:57

kakva je ovo pisljiva POLICIJA --tuce mladez .....


registracija
20/8/10

McCoy, 21.05.12. 17:45

Al Kaida gubi na popularnosti, sad ce Nobelovac da angazuje NSA da se ista ojaca i oruzano opremi kako bi mogli da nastave da uteruju demokratiju po svetu.


registracija
10/5/12

psyop, 21.05.12. 19:43

"još od prvog „humanitarnog rata" na Balkanu, koji je prema procjenama odnio tisuće civilnih života i nanio milijarde dolara materijalne štete." o cemu ove budale pricaju?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika