21.05.2012. / 17:48

Autor: Diana Robaš

Pozadina NATO summita

Summit za simulaciju statusa quo

Sustav, kao i NATO summit, nije posvećen pravednoj raspodjeli bogatstva već njezinu zadržavanju u rukama najbogatijih, a NATO „nije nepristrani posrednik u takvom stanju stvari, već vojno krilo političkog i ekonomskog projekta koji ga omogućava"

IlustracijaIlustracijaOko 3000 prosvjednika okupilo se na demonstracijama protiv NATO-va summita u Chicagu. Uz brojne znakove mira, sudionici sunosili transparente s natpisima poput „Ne ratnim huškačima iz NATO-a& G8. Ne ratu i štednji", „Rat = dug", „Rasturimo NATO", „Protiv NATO-a, G8 i države" i „NATO Go Home". Među prosvjednicima su bili i ratni veterani, anarhisti, pripadnici radničkih sindikata, ženskih udruga, pokreta Occupy i drugih aktivističkih skupina, uključujući udrugu Afganistanci za mir. Brojni ratni veterani demonstrativno su odbacili svoja odličja u znak protivljenja ratovima u Iraku i Afganistanu.

Zdravstvo, a ne rat

Prosvjedovalo se, među ostalim, i protiv zatvaranja polovice psihijatrijskih ustanova u gradu zbog štednje, uz slogan „Zdravstvo a ne rat". Predstavnici sindikata učitelja nosili su transparente „Poslovi, a ne rat" i „Okupirajmo rad", zalažući se za veća ulaganja u školstvo. Skupina gay prosvjednika nosila je natpise „Isključimo ratni stroj! Queer zajednica protiv NATO-a" i „Oslobodite Bradleyja Manninga". Neki su nosili vlastoručno izrađene makete bespilotnih letjelica, neki prosvjedovali protiv klimatskih promjena, a bili su tu i natpisi „Duhovna revolucija", Pripazite na znakove socijalne opresije i fašizma" i „Čuvajte se kuge kapitalizma".

U nedjelju oko pet popodne došlo je do sukoba između policije i prosvjednika. 45 ljudi je uhićeno, a nekolicina prosvjednika i novinara ozlijeđena, kao i manji broj policajaca. Oko polovica uhićenih puštena je iz pritvora sljedeće jutro.

Razotkrivena socijalna nepravda

Gary Younge u tekstu za Guardian navodi kako je NATO-ov summit osvijetlio strašne socijalne nepravde u Chicagu, čiji se gradonačelnik hvalio kako je summit prilika da se „pokaže što je sjajno kod najsjajnijeg grada najsjajnije zemlje". U tom istom gradu stopa ubojstava u prvom je tromjesečju ove godine porasla za više od 50% nego u istom razdoblju, dvostruko nadmašivši onu u New Yorku. Dan prije nego što su se svjetski čelnici počeli okupljati u gradu, u četvrti nedaleko od mjesta održavanja summita, inače poznatoj po obračunima bandi, ustrijeljen je 14-godišnji Hispanoamerikanac.

Nasilje je uvjetovano rasnim i ekonomskim čimbenicima - što je četvrt siromašnija, to više nasilja. Položaj crnaca i Hispanaca ekstremno je loš, bliži razini zemalja Trećeg svijeta nego navodno najrazvijenijem društvu na planetu. Sustav, kao i NATO summit, nije posvećen pravednoj raspodjeli bogatstva već njezinu zadržavanju u rukama najbogatijih, a NATO „nije nepristrani posrednik u takvom stanju stvari, već vojno krilo političkog i ekonomskog projekta koji ga omogućava".

Vezane vijesti

NATO zbog Nikolića bori se za Balkan

NATO zbog Nikolića bori se za Balkan

Dok je proteklog tjedna u jednoj od ogromnih dvorana centra McCormick u Chicagu na kratko razgovarala s malom skupinom hrvatskih izvjestitelja s NATO… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 21.05.12. 19:02

čujem na TV kako govore da je Chicago najsigurniji grad na svijetu radi tisuće policajaca koji osiguravaju NATO summit. Netko je tu pobrko lončiće. Naime, jadna je to sigurnost gdje su potrebni toliki policajci. Najsigurnija su ona mjesta gdje ne treba policija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika