Objavljeno u Nacionalu br. 862, 2012-05-22

Autor: Ivan Pandžić

Kotromanovićeva racionalizacija

Dobiješ otpreminu od 300 tisuća kuna pa te ponovno zaposle za pet dana na isto radno mjesto

Ante KotromanovićAnte KotromanovićJača kontrola, racionalizacija, bolja učinkovitost, sve to je ministar obrane Ante Kotromanović najavljivao za MORH. I onda je pokazao kako to funkcionira u praksi samo u tri mjeseca svog mandata. Omogućio je isplatu otpremnine zaposleniku MORH-a od 300 tisuća kuna, samo da bi ga pet dana kasnije ponovno zaposlio, ali ovaj put na ugovor o djelu i plaću od četiri tisuće kuna. Kako bi se ovakva akrobacija na štetu proračuna omogućila, Kotormanović je početkom ožujka donio i novu odluku o otpremninama u kojoj je izbacio sasvim logičnu stavku koju su ugradili njegovi prethodnici: "onaj tko dobije poticajnu otpremninu ne može tri godine biti ponovno zaposlen u MORH-u i njegovim trgovačkim društvima ili u slučaju zapošljavanja, otpremninu mora vratiti."

Kada te odredbe više nema, Kotromanovićevo ministarstvo je imalo otvorene ruke za isplate otpremnina i ponovno zapošljavanje Branka Pribolšana. On je bio voditelj Službe za ugovaranje i nabave u MORH-u prije nego je sporazumno otišao uz 300 tisuća kuna. Da bi pet dana kaznije bio zaposlen kao suradnik za plaću od četiri tisuće kuna u istom tom sektoru. Trebao bi komunicirati s Državnom revizijom. Osim troška za proračun, slučaj Pribolšen pokazuje i koliko se Kotromanović, slučajno ili namjerno, oskliznuo u svom kadroviranju. Sporna odluka o otpremninama dozvoljava da je dobiju svi koji je žele, a ne samo oni čija radna mjesta MORH ukine ili budu proglašeni viškom.

Tako da MORH-u mogu otići i stručni kadrovi koji su im potrebni i u koje su godinama ulagali. Ili ih Kotromanović onda opet, kao Pribolšana, planira ponovno honorarno zaposliti. Tako bi se milijuni kuna potrošili samo da bi na papiru izgledalo da je manje stalno zaposlenih. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika koji je otkrio ovo zapošljavanje će tražiti prekid takve prakse, a Kotromanović će se morati crvenijeti i pred premijerom Zoranom Milanovićem. Upravo slučaj Pribolšan će kao štetno kadroviranje biti korišten kao argument da novca ima i da ne treba rezati prava zaposlenima u državnoj službi. Divan je to početak Kotromanovićeve reforme.

Vezane vijesti

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas kako je potrebno najkasnije u sljedećih 45 dana donijeti odluku o tome hoće li Hrvatska nabaviti… Više

Komentari

registracija
26/10/11

eezy, 22.05.12. 14:24

Da "kucnem o drvo", sve ide po planu 21!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika