Objavljeno u Nacionalu br. 335, 2002-04-16

Autor: Nacionalova redakcija

PORTFOLIO

Ovacije slavnoj opernoj divi Dunji Vejzović

35 godina rada Dunje Vejzović

“Cijeli sam život željela pjevati Charlottu u ‘Wertheru’, ali sve dosad nisam uspjela, pa se to sretno poklopilo s proslavom 35 obljetnice mog nastupanja, što je ujedno i najava mog posljednjeg operskog nastupa u karijeri ”, rekla nam je Dunja Vejzović, nakon trijumfalnog nastupa u HNK-u, u telefonskom razgovoru s frankfurtskog aerodroma. Naime, već u pet ujutro operna diva požurila je na aerodrom kako bi u dva poslijepodne održala nastavu na Hohschule fur Musik und Artstelle der Kunst u Stuttgartu, gdje već nekoliko godina predaje solo pjevanje. “Dakako, prestanak se ne odnosi na koncerte”, dodala je Dunja Vejzović, “jer ću nove koncerte imati već u jesen u Lisinskom, a bit će to Mahlerove ‘Pjesme mrtvoj djeci’. Što se tiče opere – jednom treba prestati.”
U ovacijama popraćenoj izvedbi “Werthera”, gdje je Dunja Vejzović glumila Charlottu, pjevačica je nastupila u HNK nakon 12 godina. Za hrvatsku kulturu porazan niz godina, u kojem je HNK bez obrazloženja odbijao njene projekte, prekinuo je dolazak novog intendanta HNK Mladena Tarbuka. U svečanoj izvedbi “Werthera” publici je predstavljeno i dvoje inozemnih pjevača. “Francisco Araiza je svjetski poznat lirski tenor, kojem sam se uvijek divila, ali nisam imala priliku s njim nastupiti, jer u opernom repertoaru gotovo da i nema djela za zajednički nastup lirskog tenora i dramskog mezzosoprana. U ovoj operi ta kombinacija postoji i zato sam je izabrala, a uspjela sam dobiti i Araiza”, rekla nam je Dunja Vejzović, koja je kao gošću, u ulozi Sophie, Charlottine mlađe sestre, predstavila svoju bivšu studenticu Frederique Fries, sada u stalnom angažmanu u hamburškoj operi.
“Operom je dirigirao Mladen Tarbuk, kojem sam davno prorekla veliku karijeru i to se i dogodilo”, dodala je Dunja Vejzović.
U nedjelju navečer, poslije predstave, Dunji Vejzović predana je slika Zlatka Boureka, zlatnik HNK te CD u izdanju Orfeja na kojem su njene izvedbe od početka do danas, a čestitkama se pridružio i predsjednik Mesić.
Iako najavljuje koncert Mahlera, s Filharmonijom, za jesen u Lisinskom te ljetne glazbene škole koje će organizirati njena produkcijska kuća VEROvision, Dunja Vejzović zasad ostaje čvrsto vezana uz Stuttgart, gdje svaki dan održi osam sati nastave. “Predavala sam nekoliko godina na Zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, ali nedostatak uvjeta zaista je bio neizdrživ. U Stuttgartu su uvjeti za rad normalni, ne treba se ‘tući’ s kolegama za prostor, tu je golema biblioteka s videotekom, osigurani satovi korepeticije… Kako se pedagogijom bavim jako ozbiljno, a imam i neke planove, za sad ne razmišljam o povratku,” rekla nam je Dunja Vejzović.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika