22.05.2012. / 09:23

Autor: Hina , Nacional.hr

Milanović - ushićen

Da kucnem u drvo?

Dok je policija na ulicama Chicaga okončavala dvodnevno mlaćenje tisuća prosvjednika, koji su se pobunili protiv međunarodne ratne mašinerije što okupira tuđe zemlje, sve izraženije socijalne nepravde u svijetu a napose SAD-u, protiv američkog zdravstvenog sustava koji se većim dijelom bazira na socijalnom darvinizmu i policijske države koja je sve opuštenija po pitanju uvođenja orvelijanskih zakona za kontrolu 'krda', premijer Zoran Milanović uskliknuo je sinoć u istom gradu, po svršavanju NATO summita, da je bio u dobrom društvu. Štoviše, usudio bi se reći, u najboljem društvu na svijetu! Još je podsjetio kako će za trošenje na okupaciju Afganistana Republika Hrvatska dati neku određenu svoticu, mada nije siguran koju, negdje oko, misli, pola milijuna dolara, svakako nešto neznatno za državu poput ove naše, dok isto tako mora naglasiti da nam međunarodni moćnici ovaj puta nisu rekli da previše trošimo ljudstvo u narednim godinama okupacije Afganistana, mada, da premijer pokuca u drvo, i kad smo ih trošili u minulih deset godina, 'žrtava nije bilo', što se ne može reći za domicilno pleme, od kojih je, da pokucamo na mrtvački sanduk od bukovog drveta, samo 2011. godine NATO ubio njih 410, što je, da pokucamo u drvo, 4 posto manje u odnosu na 2010. U najkraćem - najbolje društvo na svijetu! (H.Š.)

Bio je ovo važan sastanak na vrhu NATO-a za Hrvatsku, sudjelovali smo u donošenju odluka, sudjelovali smo u razmišljanjima što će biti s Afganistanom nakon 2014. i još se jednom pokazalo da je dobro biti u ovom društvu, jer je to društvo, po svemu sudeći, nabolje na svijetu, kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović po završetku summita Sjevernoatlantskog saveza u Chicagu.

Okupacija nakon povlačenja

Završnog dana summita NATO-a tema je bio Afganistan, kazao je hrvatskim novinarima u Chicagu premijer Milanović. "Razgovaralo se o svim modalitetima povlačenja iz Afganistana i nastavku doprinosa" Afganistanu nakon toga, rekao je.

Trošite naše novce, ako već nećete ljudstvo

Nakon što NATO završi svoj posao u toj zemlji 2014. tamo će ostati neka vrsta nazočnosti, kazao je hrvatski premijer. "Hrvatska će također davati određeni doprinos. Naravno, ne u ljudstvu, a u novcu višestruko manje nego do sada. Nakon 2014. će s jednim manjim iznosom, mislim oko pola milijuna dolara, RH financirati reformu afganistanskih oružanih i sigurnosnih snaga", rekao je premijer.

Kojih žrtava?

"Dakle, radi se o doprinosu na puno manjoj razini nego danas. A tamo smo skoro deset godina i da kucnem u drvo, žrtava nije bilo", zaključio je Milanović.

Predsjednik vlade predvodio je hrvatsko izaslanstvo na sastanku na vrhu NATO-a u Chicagu, najvećem u povijesti te organizacije, na kojem je bilo okupljeno oko 60 zemalja i organizacija. Glavna tema skupa je bila budućnost Afganistana. NATO-ova misija u Afganistanu završava 2014., a nastavlja se politički angažman SAD-a, EU-a i NATO-a na tom području kako Afganistan više nikada ne bi bio utočište terorista.

Uz premijera, u izaslanstvu je bila ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te ministar obrane Ante Kotromanović.

Eufemizmi za postinvazijsko razdoblje

čelnici NATO-a u ponedjeljak su učvrstili planove "nepovratne tranzicije" u Afganistanu, a potvrdili su i odluku da taj izrazito nepopularan rat završi 2014. godine. NATO je uvjeren da će afganistanske snage moći i prije jamčiti sigurnost svojoj zemlji.

Drugi dan summita u Chicagu čelnici NATO-a su u priopćenju objavili da, iako će zadržati znatnu nazočnost u Afganistanu i nakon 2014., "to neće biti borbena misija". NATO i zemlje partneri službeno su se dogovorili da afganistanske snage sigurnosti iduće ljeto preuzmu nadzor nad svim borbenim aktivnostima, uz NATO-ovu potporu. Tu je tranziciju Obama nazvao "idućim važnim događajem" u završavanju 11-godišnjeg rata.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 22.05.12. 12:42

a sad juris na IRAN..heehheh


registracija
15/8/09

vergilia, 22.05.12. 14:17

Eh, a što bi sad htjeli?? Hrvatska JESTE članica NATO-a. Pa se tako mora i postaviti, hoćeš-nećeš.Milanović je odradio stvar na način koji je jedino moguć,ne?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika