22.05.2012. / 10:59

Autor: Hina

Sestrinske stranke u susjednoj zemlji:

'Karamarko za borbu u BiH bolji od Sanadera i Kosor'

Važno je to što Karamarko ima osjećaja za hrvatsku poziciju u BiH, dodaje Tomić uvjeren kako će se novi predsjednik HDZ-a na tom planu angažirati više od Ive Sanadera ili Jadranke Kosor. "Mi od HDZ-a uvijek očekujemo više angažmana na onome za što se borimo ovdje u BiH. Karamarko ima snage donijeti pozitivne promjene u odnosima naših sestrinskih stranaka", izjavio je dopredsjednik HDZ BiH Nikola Lovrinović

ArhivaArhivaIzbor Tomislava Karamarka za predsjednika HDZ-a Hrvatske mogao bi pridonijeti poboljšanju odnosa s HDZ BiH i HDZ 1990. ali i ukupnih odnosa između Bosne i Hercegovine, ocjena je koju u utorak prenose mediji u BiH u prvim analizama ishoda 15. općeg sabora HDZ-a.

Dužnosnici oba bosanskohercegovačka HDZ-a gotovo na istovjetan način ocjenjuju moguće učinke Karamarkova uspjeha na unutarstranačkim izborima.

"Mi od HDZ-a uvijek očekujemo više angažmana na onome za što se borimo ovdje u BiH. Karamarko ima snage donijeti pozitivne promjene u odnosima naših sestrinskih stranaka", izjavio je dopredsjednik HDZ BiH Nikola Lovrinović kako ga citira sarajevsko "Oslobođenje".

Član predsjedništva HDZ 1990. Martin Raguž drži kako je najvažnije to što je postupak izbora novog predsjednika HDZ-a proveden u demokratskom duhu.

"HDZ sada treba u potpunosti stabilizirati političku scenu u Hrvatskoj i uvjeren sam da će to i učiniti. Očekujem da će Karamarko dovesti do pozitivnih promjena", izjavio je Raguž.

Profesor Zoran Tomić s mostarskog sveučilišta, ujedno bivši glasnogovornik HDZ BiH, ocijenio je kako je Karamarko bio najbolji izbor za Hrvatsku, a najviše za sam HDZ.

"Od svih kandidata on je jedno rješenje koje ima snagu ojačati političku scenu u Hrvatskoj", rekao je i dodao "S druge strane on je saborski zastupnik te ima dovoljan potencijal i iskustvo da zajedno sa svojim timom parira aktualnoj hrvatskoj vladi Zorana Milanovića", konstatirao je Tomić.

Važno je to što Karamarko ima osjećaja za hrvatsku poziciju u BiH, dodaje Tomić uvjeren kako će se novi predsjednik HDZ-a na tom planu angažirati više od Ive Sanadera ili Jadranke Kosor.

Samo "Oslobođenje", komentirajući izbor Karamarka, podsjeća na činjenicu da je on ujedno bivši obavještajac i ministar unutarnjih poslova "što može dovesti do deficita demokracije".

List ipak ističe kako ne treba zaboraviti da je u Hrvatskoj borba protiv korupcije ojačala upravo za Karamarkova mandata.

Profesor Ivo Banac ocijenio je pak za "Dnevni avaz" kako je izbor Karamarka ujedno i kraj dosadašnjeg HDZ-a. Dodao je kako je vjerojatno da se Karamarko u odnosu na hrvatsko pitanje u BiH "neće zalijetati", a izvjesnim drži i kraj "koketiranja s Miloradom Dodikom" što je, po njegovu sudu, bilo obilježje dosadašnje hrvatske politike prema BiH.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
26/11/09

CH2710, 22.05.12. 11:21

Bilo bi korektno da se HDZ u Bosni naziva BDZ = Bosanska Demokratska Zajednica.


registracija
6/4/12

elem, 22.05.12. 12:17

Ovisi što očekuju u BiH. Ako su to veća financijska sredstva, onda treba gospodu podsjetiti da je kod nas kriza što se tiče love. Ionako imamo previše rodilja, penzića i socijalnih slučajeva na svojoj grbači a pripadaju drugoj državi koja bi se o tome trebala brinuti. Naravno, mnogi sišu dvije majke a što je vidljivo po prijavama na adresama uz granicu sa BiH. Pomoći da ali ne na uštrb naroda koji plaća poreze.
Može Karamarko dijeliti ali svoje.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 22.05.12. 12:37

s obzirom da 80% HRVATA dolazi iz BIH nije ni cudo...


registracija
23/1/12

miki2, 22.05.12. 16:01

Nije mi jasno kada su se ti rvatine odselili iz Hrvatske u Bosnu!


registracija
2/1/11

prohujalo, 23.05.12. 09:06

miki 2
nisu se ni odselili-jednostavno pravilo netko se rodi pametan pa sise dvije majke, a netko ne uspije ni jednu
jebokomunjare
istina da je veliki postotak Hrvata iz BiH, ali se zato mali postotak koji se krije iza BiH Hrvata domogao vise materijalne dobiti.....
do juce su nas palili na Srbe, sad nas pale na BiH Hrvate, istina je igraci su za svaku pohvalu, samo se nadam da ce i tome doci kraj.....
Jednostavna istina da nam je Krivousti i postao predsjednikom zahvaljujuci upravo njima.....sjetimo se autobusa koji su bili puni ljudi kad je bilo glasanje.....
ili smo to zaboravili.....
zaboravljamo imena koja vec godinama dominiraju nasom scenom, a jos vise zaboravljamo, tj uopce ne obracamo paznju na njihovo imovinsko stanje.....do jucerasnji proleteri postadose zavidni bogatasi, istina izgube politicku moc, ali materijalna bogastva im ostaju.......ne samo da su obezbjedili sebe i svoju dijecu, obezbjedili su i svojih nekoliko generacija u buducnosti, na nas brk.....uzeli nam sve, a onda nam polako pruzaju politicke kosti, a mi mali tako dobro nasjednemo na to......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika