22.05.2012. / 12:30

Autor: Martina Čizmić

'Kriza eurozone prijeti cijelom svijetu'

OECD upozorava čelnike eurozone da povećaju investicije kroz Europsku investicijsku banku, a dodaje i kako bi se puno pametnije mogao iskoristiti fond Europske centralne banke

Može li eurozona preživjeti?Može li eurozona preživjeti?"Najveća prijetnja svijetskom gospodarskom oporavku je kriza u eurozoni", zaključak je OECD-a u njihovom najnovijem izvješću.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak predviđa da će zemlje eurozone zabilježiti gospodarski pad od 0,1 posto, dok će se u sljedećoj godini trend preokrenuti u rast od 0,9 posto.

"Ukoliko ne reagiraju odmah, moglo bi doći do prelijevanja krize i izvan područja eurozone a to bi se moglo ozbiljno odraziti na svjetsko gospodarstvo", zapisao je glavni ekonomist OECD-a Pier Carlo Padoan.

OECD upozorava čelnike eurozone da povećaju investicije kroz Europsku investicijsku banku, a dodaje i kako bi se puno pametnije mogao iskoristiti fond Europske centralne banke.

"Fiskalna konsolidacija i strukturne mjere moraju se provoditi zajedno, kako bi se stvorili zdravi temelji za rast", ističe OECD.

"Izbori u brojnim zemljama eurozone signaliziraju zamor od reformi te da je odobravanje štednje pri samom kraju", upozoravaju.

Vezane vijesti

U pozadini talijanskog posrnuća

U pozadini talijanskog posrnuća

Talijanski list La Stampa uznemirio je ne samo talijansku, već i europsku javnost objavivši kako Međunarodni monetarni fond priprema rezervni plan u… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 22.05.12. 12:39

kako bi bilo kad bi nas 90% svjetske populacije tj. siromasnih -- uzeli onima 10 % BOGATIMA njihovu imovinu...????


registracija
24/3/10

bagsy, 22.05.12. 17:26

Grčki dug je ukupno 350 milijardi €,europska centralna banka je formirala fond od 1000 milijardi eura u prvoj fazi za pomoć grčkoj.
Nagradno pitanje,tko je tu lud.
Očigledno da je problem u nečemu drugom.
Problem počinje od američkog hiper štampanja dolara pa do raznih derivata kojih u opticaju ima u vrijednosti 1 200 000 milijardi( 1200 bilijuna dolara) a američki bdp je cca 60 000 milijardi godišnje,dakle 20 godišnjih bdp-a u opticaju,i svi zarađuju i dobivaju bonuse na zaradu.
Europa je jeftini izgovor za anglosaksonske financijske magove.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika