22.05.2012. / 12:57

Autor: Hina

Putin imenovao bivše ministre za savjetnike u Kremlju

Ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao je u utorak nekoliko bivših ministara u vladi na odlasku u moćnu predsjedničku administraciju, po uredbi objavljenoj na internetskoj stranici Kremlja.

Vladimir PutinVladimir PutinRuski predsjednik Vladimir Putin imenovao je u utorak nekoliko bivših ministara u vladi na odlasku u moćnu predsjedničku administraciju, po uredbi objavljenoj na internetskoj stranici Kremlja.

Bivši ministar prometa Igor Levitin, ministrica za gospodarski razvoj Elvira Nabijulina, ministar prosvjete Andrej Fursenko, zdravstva Tatjana Golikova, komunikacije Igor Ščegoljev i prirodnih bogatstava Igor Trutnjev, koji nisu ušli u novu vladu Dmitrija Medvedeva, imenovani su na savjetničke dužnosti.

Bivši ministar unutarnjih poslova Rašid Nurgalijev, čiji je mandat zadnjih mjeseci obilježio velik skandal zbog policijskog nasilja, imenovan je zamjenikom tajnika Vijeća za sigurnost.

Sergej Ivanov odlazi s mjesta potpredsjednika vlade, ali ostaje na dužnosti direktora predsjedničkog ureda.

Putin je u ponedjeljak objavio sastav nove vlade u kojoj je nekolicina novih ljudi, ali su na glavnim mjestima, kako u gospodarstvu, tako i u diplomaciji i u obrani, ostali njegovi najbliži suradnici.

Igor Šuvalov je prvi potpredsjednik vlade i jedini potpredsjednik zadužen da nadzire gospodarsko-financijski sektor, a Sergej Lavrov i Anatolij Serdjukov ostaju na dužnosti ministra vanjskih poslova, odnosno obrane.

Putin je niz godina bio premijer pošto je iz Kremlja morao otići nakon dvaju predsjedničkih mandata budući da po ustavu nije mogao obnašati treći mandat zaredom.

U ožujku je izabran na treći mandat koji je produljen na šest godina nakon izmjene ustava.

Medvedev, kojega je Putin 2008. doveo u Kremlj i koji se nije htio kandidirati za predsjednika kako bi omogućio povratak svog mentora na najvišu dužnost, imenovan je premijerom.

Ta zamjena dužnosti jedan je od uzroka vala prosvjeda protiv Putinova režima koji je zahvatio zemlju lani u prosincu.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika