22.05.2012. / 13:33

Autor: Hina

Obama: Važno je da Grčka ostane u eurozoni

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak u Chicagu da se svjetski čelnici slažu da je važno da Grčka ostane u eurozoni.

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak u Chicagu da se svjetski čelnici slažu da je važno da Grčka ostane u eurozoni.

Govoreći po završetku summita NATO-a, Obama je rekao da vjeruje kako postoji još veća odlučnost europskih čelnika u rješavaju krize u eurozoni, ali ih je pritom pozvao na "učinkovitiju koordinaciju" u tom nastojanju.

"Najvažnije je da Europa prepozna da ovo znači više od zajedničke valute i da mora biti učinkovitije koordinacije u monetarnoj i fiskalnoj politici i na polju poticanja rasta", rekao je Obama, priznavši da ono što se događa u Grčkoj ima utjecaja na Sjedinjene Države.

Obama je ponovio da ne želi nagađati o tome što će se dogoditi ako Grčka napusti eurozonu. "Ne želim spekulirati što će se dogoditi ako Grčka odluči napustiti euro, jer će u toj zemlji biti izbori na kojima će to pitanje biti važna tema rasprava", kazao je.

Još je jednom pozvao Europljane da izgrade zaštitu za ranjivije zemlje, rekapitaliziraju svoje banke kako bi vratili povjerenje ulagača i da osiguraju da fiskalnu disciplinu prati strategija rasta.

Kriza u eurozoni, odnosno njezino moguće prelijevanje izvan europskih granica važna je tema za Obamu uoči američkih predsjedničkih izbora u studenome, na kojima će gospodarstvo biti ključna tema.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika