22.05.2012. / 16:49

Autor: Hina

Predstavljen Projekt smanjenja lista čekanja

Projektom smanjenja lista čekanja u bolničkim zdravstvenim ustanovama, koji je danas predstavljen u Ministarstvu zdravlja, zdravstvene bi se usluge - prvi specijalistički pregled, dijagnostički i terapijski postupci, operativni zahvati te kontrolni pregledi specijalista, trebale dovesti u medicinski prihvatljive rokove.

Rajko Ostojić (Foto: Robert Anic/PIXSELL)Rajko Ostojić (Foto: Robert Anic/PIXSELL)Projektom smanjenja lista čekanja u bolničkim zdravstvenim ustanovama, koji je danas predstavljen u Ministarstvu zdravlja, zdravstvene bi se usluge - prvi specijalistički pregled, dijagnostički i terapijski postupci, operativni zahvati te kontrolni pregledi specijalista, trebale dovesti u medicinski prihvatljive rokove.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je uvođenje listi čekanja prema stupnju hitnosti zdravstvenog stanja pacijenta - hitna, gdje uslugu treba pružiti odmah, odnosno u roku od 24 sata, brza, čiji je krajnji rok tri mjeseca te redovna, u kojoj je zdravstvenu slugu nužno pružiti u roku od šest mjeseci.

"Uvest će se Pravilnik o listama čekanja koje će utvrditi jasne obveze pacijenata, liječnika, uprava bolnica i Ministarstva zdravlja, a za pojedine će se usluge postaviti granice", najavio je ministar Ostojić pojašnjavajući kako će tako primjerice pacijenti s malignim bolestima čekati maksimalno od dva do četiri tjedna, a pacijenti za ortopedske zahvate od 12 do 18 mjeseci.

Želimo uvesti sustav koji će djelovati tako da će pacijente na dijagnostičke pretrage i operativne zahvate naručivati njihovi obiteljski liječnici koji će im, prema stupnju hitnosti, direktnim e-Naručivanjem na e-Listu čekanja omogućiti optimalni termin u jednoj od bolnica, kazao je ministar zdravlja.

Pacijenti se više neće sami prijavljivati na liste, a dobit će i priliku da sami odaberu bolnicu. Stupanj hitnosti će, na temelju dokumentacije, odrediti bolnički specijalist. U svakoj bolnici postojat će osoba odgovorna za uspostavljanje kontakta s pacijentom i to namanje tri dana prije planirane operacije, odnosno sedam dana prije izvođenja pretrage, i koja će pacijenta upozoriti na posljedice neopravdanog izostanka s pretrage ili operacije.

E-lista čekanja će, kako je najavljeno, biti gotova do 1. prosinca ove godine, a naručivanje bi trebalo započeti 1. siječnja 2013. godine.

Ministar zdravlja Ostojić najavio je i skoru nabavu ugradbenih materijala putem javne nabave čime se planira uštedjeti najmanje 100 milijuna kuna jer, kako je rekao, trenutno postoje ogromne razlike u nabavnim cijenama po pojedinim bolnicama.

Tako primjerice jednu vrstu leća za operaciju očne mrene istog proizvođača KBC Zagreb nabavlja po 350 kuna, OB Zadar po 455 kuna, a OB Čakovec po čak 620 kuna.

Slično je i s endoprotezom kuka koju Klinika Lovran plaća 4.300 kuna, a KBC Zagreb 7.800 kuna.

Za kliničke i županijske bolnice u kojima je utvrđen nedovoljan broj medicinskih uređaja, do srpnja će biti nabavljena 42 ultrazvučna aparata, a do rujna je ministar Ostojić najavio i nabavku 5 sofisticiranih CT uređaja kojima će se zamijeniti dotrajali. Također će se iskoristiti i 6 CT simulatora koji su do sada stajali neiskorišteni.

"Pokazalo se da je Hrvatska iznad prosjeka EU po broju CT aparata, ali i da se ti uređaji nedovoljno koriste u pretragama, što je posljedica lošeg managementa", ustvrdio je Ostojić dodavši kako će kapacitete privatnog sektora koristiti planski, u slučajevima kada su nedostatni kapaciteti javnog sektora.

Cilj nam je, umjesto kaosa koji smo zatekli, uvesti pravila i procedure, poručio je ministar zdravlja.

Osvrćući se na zatečeno stanje članovi Povjerenstva za liste čekanja Karmen Lončarek i Aleksandar Džakula su upozorili kako je stvarno stanje na listama teško utvrditi jer, od analiziranih 48 bolnica njih 41 prikazuje liste na svojim internetskim stranicama dok ih ostali vode ručnim upisivanje narudžbi.

Zbrajajući dostupne podatke utvrđeno je kako je 27. travnja 2012. na neku pretragu ili operaciju čekalo 540.000 pacijenata čemu treba pridodati i 56.000 ili oko 10 posto neispravnih naručivanja, bez podataka o osobi i pretragama.

Pri tome je, kazao je Lončarek, na prvi pregled kod bolničkog liječnika čekalo 106.000 pacijenata, a 242.000 njih na kontrolni pregled.

Lončarek je iznijela i apsurdni podatak prema kojem se na ultrazvuk kukova, koji se kod djeteta treba učiniti tijekom prva tri mjeseca života - u nekim bolnicama čeka četiri mjeseca.

Ministar Ostojić je opovrgnuo medijiske špekulacije o zatvaranju zabočke Opće bolnice u kojoj je utvrđeno da operiraju umirovljeni liječnici, izjavivši novinarima kako će liječnicima u toj bolnici, dok se situacija ne riješi, u pomoć priskočiti kolege iz KB Sveti Duh.

Vezane vijesti

Vladi slabašna trojka

Vladi slabašna trojka

Mjesečno istraživanje javnog mnijenja CRO Demoskop, obuhvatilo je mišljenje hrvatskih građana prema nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika