22.05.2012. / 17:20

Autor: Nacional.hr

Iz novog Nacionala

Lažni desničar koji bi trebao spasiti HDZ

Karamarko je u unutarstranačkoj izbornoj kampanji tvrdio da je sljedbenik ostavštine bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, ali protivnici su uzvraćali da je zajedno sa Stipom Mesićem smišljao sramne viceve na račun prvog hrvatskog predsjednika

Tomislav KaramarkoTomislav KaramarkoIzborom Tomislava Karamarka za predsjednika HDZ-a završio je prvi dio izborne rekonstrukcije najveće oporbene stranke. Drugi dio trebao bi biti obavljen nakon lokalnih izbora sljedeće godine, piše novi Nacional koji analizira što točno Tomislav Karamarko donosi HDZ-u.

Zanimljivo je da na mjesto potpredsjednika nije izabran Karamarkov kandidat, Ante Sanader, već Drago Prgomet kojeg je prema svemu sudeći iz sjene podupirao Vladimir Šeks.

Stariji HDZ-ovci su baš u Prgometu prepoznavali i političke potencijale vrijedne za vođenje stranke. Ali on je sam od toga odustao prepuštajući prvenstvo kolegi, također liječniku Milanu Kujundžiću. S druge strane, u ovom HDZ-ovu izbornom srazu svi stari članovi Predsjedništva HDZ-a, osim Božidara Kalmete i Gordana Jandrokovića, doživjeli su pravi pomor. Nitko nije ušao u novo vodstvo, uključujući i doajena Vladimira Šeksa.

Karamarko je u unutarstranačkoj izbornoj kampanji tvrdio da je sljedbenik ostavštine bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, ali protivnici su uzvraćali da je zajedno sa Stipom Mesićem smišljao sramne viceve na račun prvog hrvatskog predsjednika. Nisu mu zaboravili ni to što je baš on bio na čelu obavještajne zajednice kada je na španjolskim Tenerifama bio uhićen general Ante Gotovina i potom izručen Haaškom sudu. Sumnjičili su ga da je bio i dostavljač čuvenog Brijunskog transkripta, koji je postao ključni dokaz u optužnici za zločinački pothvat generalima Gotovini i Markaču.

No, sve to ga je zapravo kvalificiralo kao političara koji ozbiljno shvaća obveze i vlastitu odgovornost državnim poslovnima.

Iako tvrdi da nitko od njegovih dojučerašnjih unutastranačkih protivnika neće stradati u budućem kadrovskom preslagivanju u HDZ-u, nije izvjesno hoće li Jadranka Kosor i Vladimir Šeks ostati na svojim prestižnim dužnostima kao potpredsjednici Hrvatskog sabora. Na koju će kartu Tomislav Karamarko zaigrati na sljedećim izborima, a dolaze u paketu i parlamentarni i predsjednički, u ovom trenutku nije izvjesno.

Prema riječima jednog od Nacionalovih sugovornika, politička karijera Jadranke Kosor završila je posve očekivano. Iznenadila je cijelu političku javnost u obračunu sa svojim prethodnikom Ivom Sanaderom 3. siječnja 2010., koji ju je samostalno instalirao na čelo stranke i države, kad je spriječila njegov pokušaj povratka na čelo HDZ-a.A on ju je postavio na vrh stranke upravo računajući na sve njene slabosti. Ovaj put, međutim, nije imala šanse ne samo zbog gubitka parlamentarnih izbora prošle godine, nego i zbog toga da u Hrvatskoj jedna konzervativna stranka poput HDZ-a teško može dugo tolerirati da je vodi žena.

Kako se lobiralo za pojedine kandidate i tko je najveći tragičar izbora za predsjednika u HDZ-u, pročitajte u novom broju Nacionala.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
15/11/06

rimaz, 22.05.12. 18:07

Nikad je nitko ne bi izabrao nigdje da nije bila postavljena prvo od Tuđmana, a potom i Sanadera. To su pokazali i izbori za predsjednika države, a i nedavni parlamentarni izbori. Nije karizmatična osoba, i ima izražen kompleks koji liječi samohvalom. Šteta što je stranka i država izgubila dvije godine pod njenom "vladavinom". Hvali se da je ona omogućila nastavak pregovora sa EU. To nije njeno djelo, već Sanaderovo. To je bila cijena njegovog odlaska iz politike.


registracija
6/4/12

elem, 22.05.12. 22:39

Mi neki nemamo amneziju i nismo do pred neki dan živjeli u Tunguziji.Dakle, što je bilo i kako jako dobro znamo.


registracija
9/3/10

nostradurus, 22.05.12. 23:54

Uz poplavu lažnih ljevičara, lažnih radničkih stranaka, baš nam fali i jedan lažni desničar.Da popunimo album. patriotpokret.com.hr


registracija
2/1/11

prohujalo, 23.05.12. 08:46

elem
potpisujem, ali samo da nadodam, zalosno je sto svi sve znamo, ali iz kojekakvih razloga se bojimo propricati......mozda i zato sto znamo da je to ipak Balkan-i jako nam je dobro svima znano da se sistemi i politicka uredenja mijenjaju, ali zato postoje imena koja su podobna i nepodobna.....nije bitno kakvo je politicko uredenje......


registracija
24/11/10

aabar, 23.05.12. 10:59

A što to nije lažno danas u državi????


registracija
19/7/11

bubba, 23.05.12. 19:42

lažni desničar, to je dobra sintagma, no kad u tzv. strankama nema nikakvih vrijednosti u koje oni vjeruju i promiču, a program im je jedan jedini - zgrabiti fotelje i privilegije, te ih onda dijeliti sebi i svojima.

u takvoj situaciji priča o ljevici i desnici je bespredmetna, toga kod nas naprosto nema.

kad birači vide da u strankama sjede nesposobni beskičmenjaci, koji će u pet minuta promijeniti mišljenje i orijentaciju, i opet glasaju za takve, onda se nema ćemu nadati.

bilo je zabavno gledati one štakore kako bježe s jadrankinog broda koji tone, brži od ptica trkačica, a predvodi ih sila od karaktera hebrang.

no tako će proći svatko od njih tko oko sebe okuplja poltrone, prije ili poslije.

a bit će još zabavnije kad karamarko krene uhićivati svoje sponzore kalmetu i sinovčića, pod pritiskom eu, kao što su sanader i šeks zavalili glavaša, šeks onda naknadno na isti način zavalio sanadera.


registracija
22/10/11

jadno100, 24.05.12. 09:19

E tek smo ga sad naj....bali


registracija
25/7/08

deda, 25.05.12. 10:31

KARA MARKO svakoga koji ima policijski dosje inače, a posebno iz HDZ-e.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika