22.05.2012. / 19:57

Autor: Hina

'Izmjene Zakon o legalizaciji bespravnih objekata za desetak dana'

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak rekao je danas u Rijeci da bi izmjene Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata "za desetak dana ili prije trebale ići u vladu, da je apsolutna pravda u tom području gotovo nemoguća, ali velik uspjeh zakona bit će uređenost zemlje i identifikacija dosad nevidljivih objekata."

Ivan VrdoljakIvan VrdoljakMinistar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak rekao je danas u Rijeci da bi izmjene Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata "za desetak dana ili prije trebale ići u vladu, da je apsolutna pravda u tom području gotovo nemoguća, ali velik uspjeh zakona bit će uređenost zemlje i identifikacija dosad nevidljivih objekata."

Ministar Vrdoljak održao je u Rijeci radni sastanak s obnašateljem dužnosti primorsko-goranskog župana Vidojem Vujićem i riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom.

Nakon sastanka Vrdoljak je rekao da su razgovarali i o programu poticane stanogradnje (POS) te da u ministarstvu smatraju da taj program treba "pojačati" i vidjeti koje jedinice lokalne samouprave to mogu ostvariti.

Razgovarali smo o izmjenama Zakona o prostornom uređenju, nastavio je Vrdoljak te istaknuo da Primorsko-goranska županija "ima privilegij da razmatra kako će u prostorni plan 'ubaciti' predviđena kapitalna ulaganja, što na drugim područjima nije tema razgovora".

Govoreći o problemu uređenja romskih naselja, istaknuo je kako je u tom dijelu ostvarena iznimno dobra komunikacija i suradnja sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem.

"Razgovarali smo i o Zakonu o komunalnom gospodarstvu, posebice o sugestiji Udruge gradova da se dio komunalne naknade može koristiti i nenamjenski", rekao je Vrdoljak.

Primorsko-goranski župan Vidoje Vujić istaknuo je kako se izmjenama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, kojih na području te županije ima u gotovo svim gradovima i općinama, želi omogućiti da građani što brže ostvare legalizaciju.

Županija će dati prijedloge za rješenje problema romskih naselja, od kojih su poseban problem za koji treba naći legalno rješenje naselja u Rijeci, Delnicama, Crikvenici i Omišlju, rekao je Vujić, ističući da je Primorsko-goranska županija u nešto boljem položaju jer su Romi na tom području većim dijelom zaposleni i radno aktivni.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako nije riječ o uklanjanju romskih naselja, nego o tome da ih se urbanizira kroz prostorno-plansku dokumentaciju i legalizacijom objekata po zakonu te uređenjem komunalne infrastrukture po pravilima struke.

"Tu ne možemo jamčiti da, kao ni drugdje, neće biti potrebe za uklanjanje nekih objekata", istaknuo je Obersnel.

Ministar Vrdoljak posjetio je danas i Istarsku županiju te je u Puli položio temeljni kamen za stambenu zgradu koja će se graditi po POS-u.

Popodne će ministar na području Crikvenice obići romsko naselje smješteno između HEP-a i komunalnog poduzeća.

Vezane vijesti

Vlada olakšava legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada

Vlada olakšava legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada

Vlada je danas prihvatila prijedlog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kojim bi se trebao pojednostaviti i pojeftiniti postupak… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 22.05.12. 20:50

posteno bi bilo kad bi svi mogli BESPLATNO Legalizirati jer ljudi su gradili na svom .....


registracija
10/2/12

Hazu, 22.05.12. 22:43

Tko će to platiti,NITKO.

nitko i ne radi u državi,a kuće nemaju bogati nego sirotinja iz Titina doba,a stanove i vikend kuće bogati,pa neka oni plaćaju,a narod sa mirovinama od 1500 kuna kako da dadne od 70000-100000 kuna za legalizaciju plus još ako teren nije kako treba ,ma dajte


registracija
10/2/12

Hazu, 22.05.12. 22:45

Krediti nedolazeu obzir,jer iza toga se krije Fašizam,ako ne platiš jednu ratu za legalizaciju,odo tvoja kuća,neće to dabudetak,a oni neka čekajutko će imnapunit proračune banda


registracija
6/4/12

elem, 23.05.12. 07:44

Najbolje je sagraditi bez dozvola gdje i što hoćeš i onda se nađu neki koji kažu e to sada treba legalizirati jer je sagradio na svom. Pa normalno da svatko gradi na svom a ne na tuđem zemljištu. I što ćemo dobiti? Divljinu. Ako netko nije bio na Viru neka svakako tamo ode da vidi kako izgleda divlja gradnja sirotinje. E, da je samo Vir u pitanju. Mislim da bi se konačno trebali ponašati civilizacijski i poštivati bar propise. No, i ti propisi su bar u Zagrebu bili namještani po pitanju izgradnje, građevinskim lobijima. Tko su predstavnici građevinske mafije mislim da o tome svi dovoljno znamo.


registracija
14/11/07

laufer, 23.05.12. 10:39

Pouka: ne poštuj zakon, ne plaćaj račune, drpaj, laži i maži gdje stigneš - nema nikakvih sankcija.
A ako neko nekad i postavi malo nezgodnije pitanje - odmah ispališ da je to "napad na Hrvatsku".
Dembelija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika