22.05.2012. / 21:12

Autor: Hina

Brammertz nezadovoljan istragom o mreži pomagača optuženicima

Glavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz u utorak je u Beogradu ponovio kako je važno utvrđivanje činjenica o mreži pomagača u skrivanju haaških optuženika te istaknuo kako će u njegovom izvještaju, koji će u srijedu uputiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, dio koji se odnosi na istragu o pomagačima odbjeglim haaškim optuženicima biti negativan.

Serge BrammertzSerge BrammertzGlavni tužitelj Haaškog tribunala Serge Brammertz u utorak je u Beogradu ponovio kako je važno utvrđivanje činjenica o mreži pomagača u skrivanju haaških optuženika te istaknuo kako će u njegovom izvještaju, koji će u srijedu uputiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, dio koji se odnosi na istragu o pomagačima odbjeglim haaškim optuženicima biti negativan.

Brammertz je u obraćanju novinarima u beogradskom Posebnom sudu podsjetio kako je u posljednjem izvješću kritiziran izostanak efikasne istrage o mreži pomagača te da je i dalje veoma bitno utvrditi kako su se haaški optuženici mogli skrivati tako dugo.

Istaknuo je kako je veoma bitno da se zna jesu li oni koji su pomagali bjeguncima tako dugo izbjeći pravdu bili iz javnih službi ili iz obiteljskog okruženja, te napomenuo da istraga o mreži pomagača nije u izravnoj vezi sa suđenjima koja se vode u tribunalu i da to nije u nadležnosti ICTY-a.

Upitan je li to jedini dio koji će biti negativan u izvješću, Brammertz je odgovorio potvrdno, poručivši kako nije došao u Beograd kako bi uputio negativnu poruku o suradnji Srbije.

"Veoma smo zadovoljni što su prošle godine konačno uhićeni preostali haaški bjegunci, suradnja koju imamo sa srbijanskim tužiteljstvom za ratne zločine i nacionalnim vijećem za suradnju s haaškim tribunalom je vrlo dobra, međutim, svi ovi pozitivni aspekti me ne sprječavaju da budem kritičan u pogledu nedostatka rezultata i sveobuhvatne istrage o mreži pomagača", naveo je Brammertz.

Također je najavio kako će se u srijedu na Brijunima sastati sa tužiteljima iz zemalja regije te naglasio da ono što ostaje kao izazov jeste regionalna suradnja i suđenje počiniteljima ratnih zločina pred nacionalnim sudovima. Kako je rekao, za nekoliko godina ICTY će "zatvoriti svoja vrata" ali će i nakon toga preostati mnogo predmeta koji će biti u nadležnosti pravosuđa u Srbiji, Boni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Brammertz se također osvrnuo na prošlog tjedna započeto suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću, navevši kako se nada da će stanka koja je određena nakon početka uvodnih riječi biti završena u narednih nekoliko tjedana i da će tužiteljstvo početi iznositi dokaze.

Glavni haaški tužitelj boravi u dvodnevnom posjetu Beogradu u povodu podnošenja redovitog šestomjesečnog izvješća o suradnji Srbije s Haaškim tribunalom, koje će Vijeću sigurnosti biti predstavljeno 7. lipnja.

Brammertz je danas razgovarao sa predstavnicima BIA-e i srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, dok će se sutra prijepodne sastati sa voditeljem srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-em Rasimom Ljajićem.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 22.05.12. 22:40

hahahahahahaahaaaa,ala će da se tresu pravoslavci hahahahahaahaaahaaaaa


registracija
2/1/11

prohujalo, 23.05.12. 09:11

istina dok se ovaj isti trudi da nas uvjeri kako istrazuje pravdu....izgleda sa su pisci scenarija iz Holivuda mnogo pametniji......Hunting party......egzistira vec godinama, izgleda da je doticni mnogo zauzet pa ne uspije ni odgledati neke filmove.....


registracija
22/4/11

www, 23.05.12. 10:10

A da je pitao te okrivljenike možda bi mu i rekli.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika