22.05.2012. / 21:25

Autor: Hina

Ako Syriza pobijedi Grčka ostaje u euro zoni

Grčka će ostati u euro zoni ukoliko stranka Syriza pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima u lipnju, izjavio je u utorak u Berlinu predsjednik stranke Alexis Tsipras, uoči europskog summita posvećenog grčkoj krizi, koji se održava u glavnome belgijskom gradu.

Alexis TsiprasAlexis TsiprasGrčka će ostati u euro zoni ukoliko stranka Syriza pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima u lipnju, izjavio je u utorak u Berlinu predsjednik stranke Alexis Tsipras, uoči europskog summita posvećenog grčkoj krizi, koji se održava u glavnome belgijskom gradu.

"Naš izbor ne znači da ćemo izaći iz euro zone, naprotiv, očuvat ćemo euro", rekao je na konferenciji za novinare održanoj zajedno s članovima njemačke radikalne ljevice. "Ne vjerujem da bi odbijanje programa oštrih mjera štednje značilo izlazak zemlje iz euro zone", kazao je.

Grčkoj se u zadnje vrijeme često prijeti izlaskom iz eurozone ako ne bude poštovala obveze koje se odnose na oštre mjere štednje, Mjere su dogovorile prethodne grčke vlade s trojkom - EU-om, MMF-om i Središnjom europskom bankom.

Predsjednika Syrize, stranke koja bi, prema istraživanju javnog mišljenja na izborima 17. lipnja mogla osvojiti između 21 i 28 posto biračkih glasova, promatrači vide i kao budućega šefa grčke vlade.

Tsipras smatra da su upravo mjere štednje ono što će još više pojačati krizu te poziva Francusku i Njemačku da prekinu politiku mjera štednje iz solidarnosti prema grčkome narodu.

"Pokušat ćemo pronaći zajedničko rješenje na europskoj razini i uvjereni smo da ćemo u tome i uspjeti", kazao je, dodavši kako smatra da je odgovornost Europe "izbjeći novu tragediju".

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 22.05.12. 23:58

Blago li je Tsipras-u. Njegovo je kraljevstvo nebesko. I on radi svoj Program21. Ako raja popase, izgubiti će vrijeme na prodavaču magle i uvaliti se u još veće dugove. patriotpokret.com.hr


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika