23.05.2012. / 14:11

Autor: Hina

Dačić čeka Tadićev poziv, počeli i razgovori s Nikolićem

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je za beogradski ''Blic'' od srijede kako ta stranka ''ne koči'' formiranje nove srbijanske vlade, već da čeka da od Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića stigne prijedlog za novog premijera, dok istodobno list "Danas" tvrdi da su već započeli neformalni razgovori s pobjednikom predsjedničkih izbora Tomislavom Nikolićem i njegovom Srpskom naprednom strankom (SSNS) koja je dobila i najveći broj glasova na izborima.

Ivica DačićIvica DačićPredsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je za beogradski ''Blic'' od srijede kako ta stranka ''ne koči'' formiranje nove srbijanske vlade, već da čeka da od Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića stigne prijedlog za novog premijera, dok istodobno list "Danas" tvrdi da su već započeli neformalni razgovori s pobjednikom predsjedničkih izbora Tomislavom Nikolićem i njegovom Srpskom naprednom strankom (SSNS) koja je dobila i najveći broj glasova na izborima.

''Ne želimo ulaziti u unutarnje stvari drugih stranaka i čekamo DS da, kao najveća stranka (u mogućoj novoj vladajućoj koaliciji), predloži mandatara'', rekao je Dačić u razgovoru za taj dnevnik, dodajući kako će razgovori s DS biti nastavljeni, ali da za sada nema nikakvog dogovora o novoj vladi.

Dačićev SPS je, sa svojom koalicijom, na parlamentarnim izborima u Srbiji 6. svibnja postao treća po jakosti politička snaga. Dačić je s Borisom Tadićem i njegovim DS-om neformalno dogovorio zajedničko formiranje vlasti unatoč tome što je relativni pobjednik izbora, s najvećim pojedinačnim brojem glasova, bila Srpska napredna stranka (SNS) Tomislava Nikolića, koji je u nedjelju izabran za novog predsjednika Srbije.

Nikolićev SNS je prema konačnim rezultatima parlamentarnih izbora, od ukupno 250, dobio najviše mandata u srbijanskoj skupštini, 73. Slijede koalicija oko Tadićevog DS-a sa 67 mandata i koalicija oko Dačićevog SPS-a s 44 mandata. Dosadašnje procjene analitičara bile su da će te dvije koalicije vjerojatno zajedno formirati novu vladu, a da će SNS ostati u oporbi, no nakon izbora Nikolića za predsjednika Srbije povećana je mogućnost da novu vladu predvode Nikolićev SNS i Dačićev SPS.

''Blic'' u srijedu neslužbeno prenosi kako je Tadić u utorak započeo konzultacije i da će vrlo brzo donijeti odluku o tome hoće li prihvatiti prijedlog ostalih čelnika DS-a da bude novi premijer u koalicijskoj vladi s Dačićevim SPS-om. List doznaje kako će Tadić, prihvati li mjesto premijera, nastojati formirati vladu u kojoj će imati jasnu potporu za provođenje svih neophodnih reformi. U svojim prvim reakcijama Tadić je odbijao taj prijedlog, no u stranačkim redovima procijenjeno je da je on i do sada bio jamac svih dogovora unutar vladajuće koalicije (koju su i do sada predvodili DS i SPS) i da to treba biti i u njezinu novom sazivu.

Dnevnik ''Danas'' u srijedu piše kako je sve izvjesnije da, nakon Nikolićeve pobjede na predsjedničkim izborima, njegov SNS neće tako lako propustiti mogućnost da pokuša okupiti parlamentarnu većinu i formirati novu srbijansku vladu, te da će ta stranka službene pregovore s potencijalnim koalicijskim partnerima započeti čim Nikolić formalno preuzme dužnost predsjednika.

Pozivajući se na neimenovan pouzdani izvor blizak vrhu koalicije oko Dačićeva SPS-a, list navodi kako je SNS već krenuo u neformalne razgovore i to najprije upravo sa SPS-om. Po tim navodima, u ponedjeljak su razgovarali Nikolić i Dačić, dok je zamjenik predsjednika SNS-a Aleksandar Vučić razgovarao s čelnicima Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), koja je u koaliciji sa Dačićevim SPS-om. Izvor dodaje da dogovor nije postignut, niti se odustalo od već postignutog dogovora SPS-a s DS-om, ali su svi u koaliciji oko SPS-a i te kako svjesni novih političkih okolnosti nakon Tadićeva izbornog poraza pa treba očekivati nastavak kontakata s Nikolićevim naprednjacima.

Po navodima istog izvora, moguće je i da SPS sa svojom koalicijom odustane od neformalnog sporazuma s DS-om, jer je taj dogovor bio tako koncipiran da je podrazumijevao Tadićevu pobjedu na predsjedničkim izborima, a sada je uspostavljena nova politička realnost zbog čega će sve biti u opticaju, od broja ministarstava do specifičnosti pojedinačnih resora.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika