23.05.2012. / 15:00

Autor: Ivan Pandžić

Sindikat tvrdi:

'MORH-ov ugovor nezakonit'

Slučaj će zbog toga biti prijavljen i Ministarstvu uprave, a sindikat navodi i na dodatne apsurde u priopćenju Ministarstva obrane i stvarnog ugovora

Ministar obrane Ante Kotromanović (Photo: Davor Višnjić/PIXSELL)Ministar obrane Ante Kotromanović (Photo: Davor Višnjić/PIXSELL)Ne samo da je nemoralan, nego je i nezakonit ugovor između MORH-a i njihovog službenika Branka Pribolšana u aferi sa otpreminom i ponovnim zapošljavanjem o kojoj smo ovaj tjedan pisali. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) je poslao priopćenje u kojem decidirano navodi: "Ugovor o djelu između Ministarstva obrane i Branka Pribolšana suprotan je Zakonu o državnim službenicima, kojim se zabranjuje povjeravanje poslova vanjskim pružateljima usluga, ukoliko se radi o poslovima koje u državnim tijelima obavljaju državni službenici kao redovito zanimanje iz djelokruga tih tijela utvrđenih Ustavom, zakonom ili drugim propisima donesenim na temelju Ustava i zakona."

Slučaj će zbog toga biti prijavljen i Ministarstvu uprave, a sindikat navodi i na dodatne apsurde u priopćenju Ministarstva obrane i stvarnog ugovora.

"Sukladno Uredbi o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane od 16. veljače 2012. godine, koja je donijeta na temelju Zakona o sustavu državne uprave i Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave u MORH-u je ustrojen Samostalni sektor za javnu nabavu, unutar kojeg djeluju Služba za planiranje nabave i prodaju i Služba za provedbu nabave, koje zajedno imaju šest unutarnjih ustrojstvenih jedinica - odjela.

Nedvojbeno je, stoga, da je postupak javne nabave posao iz djelkruga Ministarstva obrane kao državnog tijela i ne može se povjeriti vanjskim pružateljima usluga, neovisno o tome je li riječ o bivšim službenicima ministarstva ili drugim bogomdanim stručnjacima.
S druge strane, izjava kako sustav nabave u MORH-u ovisi o jednom čovjeku, premda se time bavi cijeli sektor s dvije službe i šest odjela, u najmanju je ruku smiješna.
Upitan je i sam sadržaj ugovora, jer izjave predstavnika MORH-a u medijima kako je ugovor o djelu s Pribolšanom sklopljen kako bi se omogućio nastavak javne nabave u Ministarstvu ne odgovaraju sadržaju ugovora, kojim je utvrđeno da će „izvršitelj surađivati s predstavnicima Državnog ureda za reviziju koji obavljaju financijsku reviziju kojom su obuhvaćeni financijski izvještaji i poslovanje Ministarstva obrane za 2011. godinu te im pružati sve tražene informacije u svezi postupanja Ministarstva obrane u djelokrugu provedbe postupaka javne nabave", a koji se odnosi samo na postupke u kojima je Pribolšan sudjelovao kao službenik MORH-a.

Dakle, Pribolšan nije angažiran kako bi se postupak javne nabave u MORH-u nesmetano odvijao u budućnosti, već kako bi reviziji bio na usluzi u svezi s postupcima u kojima je sudjelovao u prošlosti.

Zbog svega navedenog Sindikat će zatražiti od Ministarstva uprave provedbu upravnog i inspekcijskog nadzora nad zakonitošću angažiranja vanjskih pružatelja usluga u Ministarstvu obrane na poslovima iz djelokruga tog državnog tijela, koji se ne mogu povjeriti pružateljima stručnih usluga izvan državne službe." uzvraćaju udarac sindikati.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

registracija
6/3/12

nada55, 24.05.12. 08:37

A ODGOVORNOST MINISTRA KOTROMANOVICA I OSTAVKA///////////?????????????????


registracija
6/3/12

nada55, 24.05.12. 08:50

MILANOVICU TVOJ MINISTAR TREBA DATI OSTAVKU


registracija
6/3/12

nada55, 24.05.12. 08:51

MILANOVICU TVOJ MINISTAR TREBA DATI OSTAVKU


registracija
6/3/12

nada55, 24.05.12. 08:51

MILANOVIC SUODGOVORAN


registracija
6/3/12

nada55, 24.05.12. 09:25

HALO LJUDI PA ON KRADE DRZAVU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


registracija
16/6/10

nosonja, 24.05.12. 14:11

nada55,KOJI SE KURAC TI TOLIKO DERINJAŠ,utišaj se malo ,piši malim slovima.
Najviše volim ove koji nemaju na tipkovnici slova ŠĆŽĐČ pa počnu srati nama koji jedemo govna u Hrvatskoj iz tamo neke lijeve pripizdine.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika