24.05.2012. / 12:36

Autor: Hina

Malčić

Pogubne posljedice politizacije javne uprave

"Danas nadam se nikome više nije potrebno posebno obrazlagati pogubne posljedice dugogodišnje politizacije i političkog kadroviranja na svim razinama javne uprave. Osim profesionalne devastacije i pada kvalitete rada uprave, politiziranost pogoduje arbitrarnosti, klijentelizmu i korupciji", ocijenio je Malčić

Photo: Patrik Macek/PIXSELLPhoto: Patrik Macek/PIXSELLPučki pravobranitelj Jurica Malčić danas je u Hrvatskom saboru izrazio nadu kako je prošlo vrijeme kada je parlamentarna većina odbijala njegova izvješća te mu osporavala pravo da iznosi svoje ocjene o stanju ljudskih i građanskih prava, kao što je bio slučaj u zadnje tri godine.

Podnoseći izvješće o radu njegova ureda u 2011. godini, Malčić je podsjetio da su njegove ocjene o slabostima i nedostacima u funkcioniranju uprave i sudstva, te o uzrocima i posljedicama takvog stanja na pravnu i socijalnu sigurnost te stanje ljudskih prava, u mandatu prošle vlasti izazivale prijepore i osporavanja, a izvješća u Saboru tek primana na znanje.

"Od tada vladajuće većine osporavane su bile ne samo kritičke ocjene i njihov sadržaj, nego i samo pravo pučkog pravobranitelja da takve ocjene iznosi. Takvi prijepori su, nadam se, iza nas", poručio je Malčić.

Istaknuo je da je i prošla godina pokazala da je reforma državne i javne uprave na samom početku te da se ne ostvaruju neki ključni ciljevi.

To se, naglasio je Malčić, posebno odnosi na potrebu depolitizacije i profesionalizacije državne uprave, a osobito rukovodećeg sloja državnih službenika u javnoj upravi.

"Danas nadam se nikome više nije potrebno posebno obrazlagati pogubne posljedice dugogodišnje politizacije i političkog kadroviranja na svim razinama javne uprave. Osim profesionalne devastacije i pada kvalitete rada uprave, politiziranost pogoduje arbitrarnosti, klijentelizmu i korupciji", ocijenio je.

Politizirana uprava, istaknuo je Malčić, uvijek se ponaša više kao vlast nad građanima nego kao javna služba i servis građana, pri čemu najlošije prolaze "mali ljudi bez utjecaja, moći i novca".

U izvješću pučkog pravobranitelja stoji da broj pritužbi građana u 2011. godini bitno ne odstupa od višegodišnjeg prosjeka što znači da je zaprimljeno 1900 pisanih pritužbi ili 80-ak više nego 2010. godine, a u Uredu je obavljeno i više od 600 osobnih razgovora s građanima.

Posebna pažnja u izvješću za 2011. je posvećena temi politizacije uprave, uređenju statusa i plaća državnih službenika i namještenika, potrebi daljnje reforme sustava besplatne pravne pomoći, razrješenja složenog pitanja odnosa vlasnika i najmoprimaca u njihovim stanovima, te nekih uočenih nepravilnosti u postupanjima nadležnih tijela koje se ponavljaju godinama u rješavanju statusnih pitanja građana.

U izvješću stoji i kako poseban problem predstavlja nekoliko preostalih slučajeva ranije privremeno zauzete imovine koju neki vlasnici ne mogu koristiti ili moraju isplatiti znatna sredstva privremenim korisnicima koji su ulagali u njihove nekretnine. Radi se o slučajevima ozbiljnog kršenja ljudskih prava, a postoje najave da će u nekim od tih slučajeva biti pokrenut postupak pred Europskim sudom.

Malčić je rekao kako se smanjio broj predmeta povezanih s posljedicama rata i raspada bivše Jugoslavije i iznosi 10 posto.

U skladu s trenutnom ekonomskom i socijalnom situacijom povećao se broj pritužbi iz područja socijale, radnih odnosa, a povećan je i broj pritužbi vezanih za ovrhe, rekao je Malčić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika