24.05.2012. / 15:13

Autor: Hina

Poljska oporba blokira ulazak Hrvatske u EU?

Zastupnik stranke Pravo i pravda Ryszard Czarnecki priznao je u razgovoru za list "Gazeta Wyborcza" da njegova stranka podržava ulazak Hrvatske u EU, ali da ne odbija ponudu Solidarne Poljske. Dao je naslutiti da bi zastupnici iz redova njegove stranke kod glasovanja mogli biti suzdržani. To bi praktički značilo da su dali glas protiv ratifikacije

Premijer Donald Tusk Premijer Donald Tusk Konzervativna poljska stranka Solidarna Poljska predložila je nacional-konzervativnoj stranci Pravo i pravda udruživanje, što bi moglo utjecati na blokiranje ulaska Hrvatske u EU, piše austrijska novinska agencija APA.

Time bi premijer Donald Tusk mogao biti kompromitiran u Europskoj uniji i to bi štetilo njegovoj karijeri, napisao je zastupnik Solidarne Poljske Ludwik Dorn u otvorenom pismu upućenom šefu stranke Pravo i pravda Jaroslawu Kaczynskom, a objavljenom na njegovom blogu. Bez glasova zastupnika obiju stranka ratificiranje hrvatskog ugovora neće biti moguće.

"Solidarna Poljska podržava članstvo Hrvatske u EU. Ali trenutačno postoje važna i važnija pitanja, i u tom je slučaju mogućnost iskorištavanja utjecaja Poljske na politiku EU-a važnija", tvrdi Dorn u svome pismu.

On želi da obje stranke, Solidarna Poljska i Pravo i pravda, ratifikaciju hrvatskog ugovora povežu s ispunjavanjem konkretnih uvjeta koje mora ispuniti premijer Tusk.

Dorn zahtjeva uvođenje referenduma za ulazak Poljske u eurozonu, kao i dvotrećinsku većinu u parlamentu za ratifikaciju fiskalnog pakta EU-a. Prema mišljenju analitičara, ti su uvjeti za Tuska neprihvatljivi.

S time računa i Dorn i u svom pismu objašnjava pojedinosti svoga plana. Ističe da Hrvatska pripada zemljama koje su pod pokroviteljstvom Njemačke. "Blokada Hrvatske bila bi tako udarac na položaj i interese Njemačke", dodaje Dorn.

Po njegovom mišljenju, Tusk, koji ne bi mogao osigurati ratifikaciju za Njemačku važnog ugovora o ulasku Hrvatske u EU, više ne bi mogao računati na "karijeru i poslove u institucijama EU-a".

Zastupnik stranke Pravo i pravda Ryszard Czarnecki priznao je u razgovoru za list "Gazeta Wyborcza" da njegova stranka podržava ulazak Hrvatske u EU, ali da ne odbija ponudu Solidarne Poljske. Dao je naslutiti da bi zastupnici iz redova njegove stranke kod glasovanja mogli biti suzdržani. To bi praktički značilo da su dali glas protiv ratifikacije.

Za ratifikaciju je potrebna kvalificirana dvotrećinska većina u donjem domu parlamenta - odnosno 307 glasova, ako su svi zastupnici nazočni glasovanju. Ako zastupnici stranaka Solidarna Poljska, njih 21 ili Pravo i pravda, njih 135, glasuju protiv ili se suzdrže od glasovanja, ratifikacija neće biti moguća u poljskom parlamentu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 24.05.12. 15:54

Danke Poland, Danke Slovenia.... godinu dvije dok se ne organiziramo a onda nas pustite


registracija
22/4/12

nesolipamet, 24.05.12. 17:23

Ništa ,loše u tome.Ja živim u EU dugi niz godina......vjerujte svaki dan sve slabije.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 24.05.12. 17:54

Poljaci nema EU ; nema prat Guzu u Jadranskom moru --nema prolaza kroz Hrvatsku sa vasim velikim Antenama...heehehheheh


registracija
9/3/10

nostradurus, 24.05.12. 18:03

To je ustvari dobra vijest. Eu se ionako raspada. Naprijed poljaci. reforma.forumhr.com


registracija
27/7/10

lvxor, 25.05.12. 07:28

Ocito je Hrvatska i prije ulaska u EU postala lopta za napucavanje,kako se god nekome prohtije blokira nas.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika