Objavljeno u Nacionalu br. 337, 2002-04-29

Autor: Maroje Mihovilović

Najseksepilnija svjetska sportašica u Hrvatskoj

Prva dama bolskog turnira

Ana Kournikova pokušat će u Bolu osvojiti svoj prvi WTA turnir

Sada se govori o njezinoj vezi s mladim IglesiasomSada se govori o njezinoj vezi s mladim IglesiasomRuska tenisačica Anna Kurnikova, koja je već godinama na glasu kao najseksepilnija sportašica na svijetu, još nije uspjela osvojiti svoj prvi WTA turnir, a to će uskoro ponovno pokušati u Bolu na Braču. Nedavno se o njoj mnogo pisalo zbog otkrića da će američki erotski magazin Penthouse, nekoć visokonakladna edicija, a sada pred ukidanjem, u broju od lipnja objaviti njezine gole fotografije snimljene na plaži. Producenti najnovijeg filma o Jamesu Bondu razmišljaju da joj ponude ulogu ruske agentice koja bi imala ljubavnu aferu s Pierceom Brosnanom. A najveću pozornost izaziva njezina romanca sa španjolskim pjevačem Enriqueom Iglesiasom. Američki tabloidi potanko su izvijestili da su se upoznali na snimanju videospota za njegov hit, da su se u spotu morali poljubiti, ali da on to nije htio jer mu se isprva nije svidjela. Ona je zbog toga bila strašno uvrijeđena. Na kraju se on u nju toliko zaljubio da je kupio 4 i pol milijuna dolara vrijednu kuću na Floridi, nedaleko od njezine kuće, kako bi mogao biti u njenoj blizini. U veljači je prvi put objavljeno da je prihvatila njegovo udvaranje, a početkom travnja da ih stalno viđaju zajedno u floridskim lokalima i krstarenja jahtama.
Anna Kurnikova jedna je od najfotografiranijih osoba na svijetu. Posebno je popularna na Internetu. Čak je i jedan računalni virus lani lansiran pod njezinim imenom. Njeni prihodi znatno nadmašuju njene sportske uspjehe. Lijep izgled očito može postati mnogo važniji od sportske vrijednosti. Iako je nastupila na stotinjak turnira, a još nije pobijedila ni na jednom, ipak zarađuje golem novac. Lani je zaradila više od 7 i pol milijuna zahvaljujući sponzorima, a na samim turnirima “samo” 464.000 dolara. Tako je i ove godine. Organizatorima teniskih turnira silno je stalo da kod njih nastupi jer će im povećati broj posjetitelja i zanimanje sponzora. Navodno dobiva od organizatora posebne nagrade za sam dolazak na turnir, iako uvijek ispadne prije završnice. Otkad ona nastupa, znatno se povećalo zanimanje muške publike za ženski tenis.

Kournikova je lani zaradila 7,5 milijuna dolara: pritom na teniske nagrade otpada samo 464 tisuće dolara, a sve ostalo je novac koji je dobila od sponzora ‘Samo se loptica smije tresti’

Zbog dobrog izgleda često je na naslovnicama svjetskih časopisa, čak i onih koji ne prate sport. Prije dvije godine je američki Sports Illustrated objavio je njezinu raskošnu fotografiju na naslovnoj stranici, na kojoj je bila u elegantnoj haljini s raspuštenom kosom. Tijekom turnira u Wimbledonu 2000., s kojeg je ispala već na početku, pozvana je čak da dođe na dobrotvornu priredbu u kraljevsku palaču, kamo je došla izrazito seksi odjevena, pa je zasjenila drugu pozvanu ljepoticu, britansku glumicu Elizabeth Hurley.
Cijeli je London te godine u vrijeme Wimbledona bio oblijepljen plakatima na kojima ona reklamira grudnjake tvrtke “Berlei”. Na plakatima je bila njezina slika u grudnjaku, a do nje slogan “Samo se loptica smije tresti”. Taj je plakat potaknuo jednog engleskog ekshibicionista, 35-godišnjeg Marka Robertsa iz Liverpoola, da se svuče do gola i upredahu meča u parovima, koji su Kurnikova i bjeloruska tenisačica Natalija Zvereva igrale protiv dviju Amerikanki, dok su se tenisačice između gemova osvježavale sokovima, utrči na teren. Na tijelu je imao ispisan slogan “Samo se loptice moraju tresti”, što je parafraza slogana s reklamnog plakata. Tenisačice su se počele hihotati, oči su pokrile ručnicima, dok su policajci s terena izvodili golog Roberta, koji je slične ekshibicije izveo već 156 puta, ali mu je to bilo prvi put na teniskom meču.
Anna Kurnikova rodila se u Moskvi 7. lipnja 1981. i počela igrati tenis sa pet godina, na što su je poticali roditelji Sergej i Alla. Kad je imala samo 11 godina, 1992. odveli su je iz Rusije na Floridu gdje je do 1997. vježbala u glasovitom teniskom kampu Nicka Bolletierija, gdje su stasali mnogi veliki tenisači, među ostalima Andre Agassi i Monika Seleš. Nakon što je 1995. Martina Hingis postala profesionalkom, Kurnikovu su smatrali najboljom juniorkom na svijetu, što je i potvrdila osvojivši najznačajniji svjetski turnir za mlade tenisače Orange Bowl. Ona je 1997. maturirala, počela studij na Fakultetu fizičke kulture u Moskvi, ali ga je zapustila jer je u pratnji majke Alle išla od turnira do turnira. Dosad je turnire osvajala jedino u parovima, među njima i Grand Slam u Australiji s Martinom Hingis. Ove godine nastupila je na 14 turnira, a najbolji rezultat bila su dva polufinala.

Zavidne kolegice

Drew Barran, veliki stručnjak za sportski marketing, izjavio je da oglašivači traže za svoje reklamne kampanje sportaše koji su, osim sportskim fanovima, zanimljivi najširoj publici. O Kurnikovoj pišu tračerski kolumnisti, a počela se pojavljivati i na naslovnicama modnih magazina. Zato i ima jake i izdašne sponzore. Neke kolegica zbog toga je preziru, tvrdeći da nedostatak teniskog umijeća nadoknađuje napadnim ponašanjem i neprimjerenim isticanjem svoje erotičnosti. Francuska tenisačica Natalie Tauziat to je i napisala u svojoj knjizi “Skrivena strana tenisa”. Marketinški pak stručnjaci nasuprot tomu tvrde da profesionalni sport živi od sponzora. Budući da i erotika marketinški animira one koji ulažu u reklamne kampanje, drugi bi se trebali ugledati na Kurnikovu i agente koji vode njezine marketinške poslove.
Čuje se ipak da će splasnuti buka oko nje ako uskoro ne počne postizati bolje sportske rezultate, jer više neće moći prolaziti kao “djevojka koja obećava”. Oni koji su joj skloni tvrde pak da će ostati zvijezdom čak ako osobito ne popravi svoje mjesto na WTA listi, da je za nju najvažnije da bude u središtu pozornosti, neovisno o tome hoće li je izazivati na teniskom igralištu ili na drugi način.
U bulevarskom tisku već se godinama nagađa o njezinu romantičnom životu. Isprva je bila u vezi s 29-godišnjim ruskim hokejašem Sergejem Fedorovom, kojeg je upoznala kao djevojčica na Floridi. Početkom 2000. novine su se raspisale o njezinu novom mladiću, ruskom hokejašu Pavelu Burovu, koji ju je u proljeće te godine na večeri u restoranu u Miamiju i zaprosio. Navodno je i pristala na tu ponudu, no od braka nije bilo ništa jer se umiješala majka Alla.
Nekoliko puta bila je viđena s ekvadorskim tenisačem Nicolasom Lepentijem a potom je zatečena kako se grli i ljubi s Australcem Markom Philippoussisom, potom se tvrdilo da je u vezi s Nijemcem Nicolasom Kieferom. Na spomenutoj dobrotvornoj priredbi u Buckinghamskoj palači pojavila se ponovno s Fedorovom pa su se novine raskokodakale da se vratila staroj ljubavi.
Sada se govori o njezinoj vezi s mladim Iglesiasom. U londonskom tabloidu Mail 15. travnja objavljeno je da su stalno zajedno u restoranima Miamija. I bez velikih sportskih rezultata ona je na stranicama medija, a to je za sponzore – najvažnije. No velika tvrtka za proizvodnju sportske opreme “Adidas” ipak je poručila lijepoj ruskoj tenisačici da poboljša svoje rezultate jer će inače s njom raskinuti ugovor.

Ana Kournikova (21), tenisačica koja još nije osvojila nijedan teniski turnir ali koja je, zahvaljujući svom izgledu, danas najveća zvijezda ženskog tenisa, bit će najatraktivnija sudionica WTA turnira koji u ponedjeljak, 29. travnja, počinje u Bolu na Braču

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika