24.05.2012. / 16:12

Autor: Hina

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Emisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja, pokazalo je izvješće tri znanstvene skupine objavljeno u srijedu.

Zemlje ne vode računa o globalnom zagrijavanjuZemlje ne vode računa o globalnom zagrijavanjuEmisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja, pokazalo je izvješće tri znanstvene skupine objavljeno u srijedu.

Države su se suglasile da su potrebni duboki rezovi u emisiji stakleničkih plinova kako bi se ograničilo prosječno povećanje temperature u svijetu na manje od dva stupnja u ovom stoljeću, a što su znanstvenici odredili kao minimum za ograničenje devastirajućeg klimatskog učinka na otapanje ledenjaka i usjeve.

Znanstvenici vjeruju da je limit od dva stupnja jedino moguće poštivati ako se razina emisije stakleničkih plinova održi na oko 44 milijarda tona ekvivalenta emisije ugljičnog dioksida do 2020. godine.

Taj podatak objavljen je u trenutku dok dio zemalja uvelike odstupa od zacrtanih ciljeva u ograničenju emisije stakleničkih plinova.

Prema izvješću nevladine organizacije Climate Analytics, konzultanata Ecofys i Instituta za istraživanje klimatskih utjecaja iz Potsdama mnoge vlade ne provode politiku kojom bi ispunile obećanja o redukciji emisije stakleničkih plinova do 2020. i umjesto da smanje jaz između stvarne emisije i onog što je potrebno da se ograniči zatopljavanje mogle bi ga i povećati.

Pregovarači iz više od 180 država ovog tjedna u Bonnu razgovaraju o novom klimatskom paktu koji bi se trebao potpisati do 2015. godine kako bi se osiguralo da se ambiciozni ciljevi ispune i nakon što protokol iz Kyota istekne krajem ove godine.

Proces ipak ugrožava oklijevanje država zbog ekonomske stagnacije u svijetu.

"Jasno je da mnoge vlade nisu ni blizu provedbe politike na koju su se obvezale", kaže Bill Hare, direktor Climate Analytics.

"Već smo identificirali veliki jaz u emisiji i mjere koje se poduzimaju malo će vjerojatno smanjiti taj jaz - čini se da se upravo suprotno događa", kaže Hare.

Znanstvenici u izvješću upozoravaju da se planet kreće prema prosječnom porastu temperature od barem 3,5 stupnjeva, no i on bi mogao porasti ukoliko se ne ispune ciljevi zacrtani za razdoblje do 2020. godine.

"Utjecaj na Europu mogao bi biti velik, s dugotrajnim razdobljima vrućine, nestašicama vode i ... zdravstvenim rizicima kakvih do sada nije bilo", upozorava se u izvješću.

Vezane vijesti

Ugrožen Veliki koraljni greben

Ugrožen Veliki koraljni greben

UNESCO je u subotu pozvao Australiju da poduzme hitne mjere za zaštitu Velikog koraljnog grebena koji se, kako stoji u izvješću tog UN-ovog tijela,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika