24.05.2012. / 18:00

Autor: Hina

Solar Impulse na testnom letu preko Sredozemlja

Eksperimentalni zrakoplov na solarni pogon Solar Impulse poletio je u četvrtak ujutro iz zračne luke u Payerneu na zapadu Švicarske prema Maroku preko Madrida i trebao bi preletjeti oko 2000 kilometara bez kapi goriva na prvom letu preko Sredozemlja.

Zrakoplov Solar ImpulseZrakoplov Solar ImpulseEksperimentalni zrakoplov na solarni pogon Solar Impulse poletio je u četvrtak ujutro iz zračne luke u Payerneu na zapadu Švicarske prema Maroku preko Madrida i trebao bi preletjeti oko 2000 kilometara bez kapi goriva na prvom letu preko Sredozemlja.

Prototip, koji ima raspon krila poput Airbusa A340 (63,40 metara) a ne teži više od automobila (1600 kg), uzletio je iz Payernea u osam sati i 24 minute, s dva sata zakašnjenja zbog magle, a pilotirao je suutemeljitelj projekta Andre Borschberg.

Solar Impulse treba u dva sata noću u petak sletjeti na madridski aerodrom Barajas te nakon tehničkih provjera nastaviti za Rabat u Maroku gdje bi trebao stići najkasnije u ponedjeljak i njime bi trebao upravljati drugi suautor projekta Bertrand Piccard. Organizatori zadržavaju pravo otkazati let zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta.

Prethodni prototip zrakoplova Solar Impulse s pogonom isključivo na sunčevu energiju obavio je ljeti 2011. niz letova po Europi. Projekt je potaknuo švicarski graditelj Piccard, izumitelj koji potječe iz obitelji istraživača i znanstvenika.

Zrakoplov ima četiri električna motora od 10 KS svaki i leti poput nebeskog skutera prosječnom brzinom od 70 km/sat. Njegova su krila prekrivena s gotovo 12.000 solarnih ćelija, koje opskrbljuju četiri elektromotora i omogućuju punjenje litijevih baterija od 400 kg.

Ova ekspedicija koja prvi put prelazi Sredozemlje, zapravo je posljednji pokus pred pokušaj leta oko svijeta na solarni pogon 2014., koji će se obaviti drugim zrakoplovom a njegova je gradnja već počela. Taj novi zrakoplov bit će većih dimenzija i trebao bi obletjeti svijet u pet etapa.

Vezane vijesti

Čačić: Olakšat ćemo mala privatna ulaganja u solarnu energiju

Čačić: Olakšat ćemo mala privatna ulaganja u solarnu energiju

Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o tržištu električne energije. Prvi potpredsjednik Vlade i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika