24.05.2012. / 18:44

Autor: Nacional.hr

'Hrvati se nemaju što vraćati u srpski Vukovar'

"Za Hrvatsku ja nisam zločinac, već predsjednik kojeg je narod Srbije izabrao. Ako Hrvatska hoće, surađivat ćemo, ako neće, to je pravo Hrvatske. Uskoro će biti članica EU, ali u odnosu na Srbiju, ona je nepravedno privilegirana", smatra Nikolić

Tomislav NikolićTomislav NikolićTomislav Nikolić izabran je za predsjednika Srbije, nakon što je uopće bilo upitno hoće li sudjelovati u drugom krugu predsjedničkih izbora. Neposredno prije tog presudnog drugog kruga, Nikolić je dao intervju za Frankfurter Allgemeine Zeitung, u kojem je morao odgovoriti na neka škakljiva pitanja o svojoj prošlosti.

Tako ga je novinar upitao o njegovom 'snu o velikoj Srbiji', na što je Nikolić diplomatski odgovorio kako ima snova koje čovjek nikad ne može ispuniti.

"Već odavno vidim da je Hrvatska međunarodno priznata država. Da su hrvatske granice na Dunavu i da neće biti daljih promjena. Isto vrijedi i za BiH. Moji snovi, iz vremena kad se Jugoslavija raspadala, nažalost, nisu se ispunili i kako stvari stoje, neće se ni ispuniti", rekao je Nikolić.

Na zahtjev novinara objasnio je i svoje sudjelovanje u srpskom četničkom pokretu. Tako je rekao kako je u srpskoj armiji prije Drugog svjetskog rata postojala specijalna jedinica koja se nazivala četnici.

"Svaki put kad Srbin pođe u rat, osniva se taj četnički pokret. Kad je došlo do sukoba u Jugoslaviji, dobrovoljci su se mogli organizirati pod zapovjedništvom regularnih snaga. U ratu sam bio kao dobrovoljac i toga se ne stidim. Dodijeljena mi je titula četničkog vojvode", rekao je Nikolić i dodao kako je četnički pokret rasformiran nakon što ih je Milošević 1993. optužio da spremaju rušenje vlade.

Upitan kako će, s obzirom na te svoje izjave, održavati dobrosusjedske veze sa zemljama u okruženu, Nikolić je rekao kako njega narod ne bira da bi se svađao s drugima nego da s njima uspostavlja kontakte.

"Za Hrvatsku ja nisam zločinac, već predsjednik kojeg je narod Srbije izabrao. Ako Hrvatska hoće, surađivat ćemo, ako neće, to je pravo Hrvatske. Uskoro će biti članica EU, ali u odnosu na Srbiju, ona je nepravedno privilegirana", smatra Nikolić i dodaje kako su još uvijek otvorena pitanja povratka Srba u Hrvatsku i raspolaganje njihovom imovinom.

Na komentar novinara da u Vukovaru danas živi više Srba nego Hrvata, Nikolić je odgovorio: "Vukovar je bio srpski grad. Tamo se Hrvati nemaju što vraćati".

Iako se pokušao distancirati od poziva na napad na Dubrovnik, koji je potpisao 1991. godine, ipak je pokazao kako još uvijek slijedi politiku srpskih radikala s početka 90-ih.

"Nitko srpskom narodu nije dao mogućnost da odluči gdje želi živjeti. Kad je srpski narod rekao da želi živjeti ovdje i da želi svoju državu tako nazvati ('Velika Srbija', op.a.), bio je prognan, da se više ne vrati", iznio je svoje viđenje Nikolić.

No, dodao je kako se udaljio od ideje prekida diplomatskih odnosa između Hrvatske i Srbije koju je zagovarao početkom 2000-ih.

"Treba li se vratiti ideologiji od koje sam pobjegao? Udaljio sam se od toga i pošao drugim putem. Jedan sam od tvoraca novog srpskog ustava, u kojem su ovjekovječene europske vrijednosti", rekao je.

Na pitanje o promjeni mišljenja, na kraju je dodao kako je on prošao kroz jedan proces i okončao ga te ga tamo više nitko ne može vratiti.

Vezane vijesti

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

EU od Nikolića očekuje konstruktivnu ulogu u regiji

Predstavnici Europske unije pozvali su u četvrtak novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da "riječima i djelima" igra pozitivnu i konstruktivnu… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 24.05.12. 19:08

cekaj samo d ate mi Ulovimo ode tu u CUZU...ti si Ratni Zlocinac.......


registracija
21/4/11

spBN, 24.05.12. 20:09

Pocev od Seksa redom locirat,uhitit,procesuirat.


registracija
9/2/12

bobance, 24.05.12. 20:26

Popusite mu kitu.


registracija
28/4/10

Zvonko, 24.05.12. 20:40

Što Tadić na um, to Nikolić na drum!

Ništa novog na istoku!

Treba istražiti ratni zločin u Antinu s kojim se Nikolića povezuje!

A Pusićka i Josipović rade na povlačenju tužbe za genocid???
Ukoliko dođe do povlačenja, vinovnike te politike kazniti za veleizdaju!


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 24.05.12. 21:21

bobance------dali ti je to sva srbska kultura?


registracija
6/4/12

elem, 24.05.12. 21:50

Hahahahaha, srpski Vukovar. O tome može samo sanjati. Niti je bio niti će biti.


registracija
1/3/11

Laudate, 24.05.12. 21:51

Nikolić je četnik, a bobanče je po-četnik.
Treba još puno papati a kada naraste možda ćemo i njega puškom morati tjerati tamo odakle je došao.


registracija
1/3/11

Laudate, 24.05.12. 21:52

Gdje su sada naši novinari da se raspišu o Nikolićevom četnikovanju po Hrvatskoj.
Što trebamo šutjeti i nespremni dočekati neke nove četnike koji se sada obnavljaju.


registracija
12/11/11

Janko1979, 24.05.12. 22:18

bobance je hrvat,koji jako lose glumi cetnika,ali privlaci primitivce poput Zvonka i dezurne ekipe,sto je..je.


registracija
24/7/11

mrvek, 24.05.12. 22:25

bobance je četnik iz HR. I to još jedan glupi četnik u nizu. Ajmo pripremaj traktore za traktorijadu, hrabri srpski borcu. Uvijek ste bili pičke zato ste i izgubili sve ratove.


registracija
9/1/12

unuk, 24.05.12. 22:30

Politika na balkanu je stvarno nešto drugo.
Preko noći se fašizam vrati.
Evo sad najednom susjedi imaju običnog sirovog četnika za predsjednika. Još se ističe ordenjem u ratu, pa je i moguć ratni zločinac.
Općenito nelagodna situacija za hrvatske i bosanske političare. Kako se postaviti prema ovom.
Teško je malo zamisliti sugovornika koji ti otvoreno kaže 'Ja sam ti ponosni četnički vojvoda koji je ratovao za veliku srbiju i evo sad sam realista pa sam došao da pričam o privrednoj saradnji."


registracija
30/11/10

jato, 24.05.12. 23:14

Samo regija bez srba jest mirna regija


registracija
30/11/10

jato, 24.05.12. 23:14

Smeću nije mjesto u regiji


registracija
28/3/11

danac, 25.05.12. 06:50

jos kad popije rakijicu sa jozipovicem u opatiji,sta ce nam tada poruciti.a vi hrvati glasujte za lignjice.


registracija
27/7/10

lvxor, 25.05.12. 07:26

Nema smisla se zamarati njegovim izjavama...on svojim glupim stavovima steti iskljucivo Srbiji.


registracija
1/12/10

liberty, 25.05.12. 08:21

Evo, samo par dana prošlo, a već se pokazuje pravo lice njegove pobjede. Izgleda da im je u zemlji stanje puuuno gore nego što se prikazuje kad se opet traži sukob sa susjedima. To je uvijek bila oprobana taktika kad imaš velikih unutarnjih problema. Ovo ih definitivno vraća stoljećima untrag i mislim da bi Hrvatska trebala dobro razmisliti da li takvim susjedima dati prijevode dokumenata za pristup EU. Ovakvoj retorici, mržnji definitivno NE. Ove izjave Nikolića nisu korak prema dobrosusjedskim odnosima. Namjerno to radi pred sezonu da isprovocira moguće sukobe.


registracija
20/4/11

BivsiYU, 25.05.12. 09:23

Ne treba tako razmišljati. Susjede treba poštovati, tada će i oni vas da cijene. Nikolić je izabran demokratski. Zapad ga je prihvatio, uskoro će posjetiti Njemačku. Ideologiju koju je imao treba razumjeti, to je bila Titova Jugoslavija. Tita je cijenio cijeli svijet i mi smo ga svi voljeli. Danas je Titov rođendan-Dan mladosti stariji ga se rado sjećaju. I naši i njini i još nečiji, koji se danas odriču Tita, nosili su Titovu štafetu. Mijenja ju mišljenje. Ne treba spominjati Slobu, Aliju, Franju, ne treba svađati narode sa Vukovarom, Jasenovcem, Srebrenicom. Vođe su krive a narod ispašta.
Ostavimo Nikolića i Josipovića da vidimo šta će da urade. Za obadvojicu imam visoko mišljenje, jer vole i cijene svoj narod.


registracija
26/11/09

CH2710, 25.05.12. 09:32

Koji veseljak... srpski Vukovar...?!...

...a naježešće su baš njega bombardirali i razorili.


registracija
28/4/10

Zvonko, 25.05.12. 09:32

A Ivo Josipović, Zoran Milanović a pogotovo Vesna Pusić šute kao piz__!

Oni nemaju vremena odgovarati na ovakve fašističke izjave jer se bave iluminiranjem ustaških zmija i njihovih duhova!


registracija
17/6/05

torpedo, 25.05.12. 10:39

Isao sam procitati orginalni interview. Ovo sto su prenjeli u nacionalu je samo mali dio onog sto je on tamo pricao. A doista je nadrobio dosta toga.
Moze se on sad ogradjivati od radikalne politike koliko god hoce, ali on ju je 20-tak godina provodio.

Stara poslovica kaze da vuk dlaku mijenja ali cud nikako.

U svakom slucaju bit ce interesantno vidjeti kako ce se stvari dalje razvijati.
Ocekujem da ce Josipovic zadrzati rezervirani stav prema Nikolicu odnosno HR-SR odnosi ce se poprilicno ohladiti.


registracija
19/3/12

vojvoda, 25.05.12. 11:00

Kako ste počeli da kukate,kao da je Nikolić izabran za predsednika Hrvatske!


registracija
20/4/11

BivsiYU, 25.05.12. 11:21

NEĆE SE ODNOSI IZMEĐU HR i SR OHLADITI .
Biti će još bolji. Josipović i Nikolić su pametni ljudi. Ne mogu se upoređivati sa Tuđmanom niti sa Miloševićem. Danas je svijet drugačiji !


registracija
28/4/10

Zvonko, 25.05.12. 12:43

Kakav je to uopće srpski predsjednik koji se zove Tomislav? Srbi glasali za pravoslavnog Hrvata!

Zemun i Petrovaradin su čisto hrvatska mjesta, koja nikada i nikakvim sporazumima nisu prepuštena Srbiji pa ih se može držati okupiranim. I sam Ban Jelačić je rođen u Petrovaradinu u vrijeme kada Srba u njemu uopće nije bilo! Za razliku od Vukovara, koji nikada nije bio srpski!


registracija
22/6/10

Konstantinos, 25.05.12. 12:49

Znate sto? Mislim da u opce nije tako lose sto je Nikolic izabran tamo za predsjednika. To je dobro za nas i nasu politiku, da se malo konsolidira i da znamo kako i u kojem smijeru ici. Ocito da nasim "golubovima" ovo ne ide na ruku jer ce od jednom morati postati "jastrebovi" a koncesije koje bi trebali dati postat ce upitne jer Srbiji sa ovakvim vodstvom one nisu vazne. Povlacenje prvih poteza Nikolica moglo bi da se reflektira i na nasu politiku prema Srbiji jer ce Hrvatskoj oduzeti onu inicijalnu pseudo-jugoslavensku inicijativu trazenja dodirnih tocaka oko kojih bi se Hrvati i Srbi trebali opet ako ne "spojiti" onda barem druziti. Pusicka i Milanovic su vjerojatno bijesni na ovakav razvoj dogadaja. Pomirenje da, ali samo ako je iskreno i ako je se radi o pomirenju dvaju naroda, ali nikako ne pomirenju dviju politickih elita koji danas jesu a sutra nisu na vlasti.


registracija
16/6/10

nosonja, 25.05.12. 14:13

U svoje osobno ime a i u ime svojih bližnjih Nikoliću jebem mater četničku.
CCCCmrad usrani.


registracija
9/1/12

unuk, 25.05.12. 15:57

O čemu uopće pričamo ovdje.
Do prije 15 godina smo ratovali. Pa nešto pokušavali biti fini susedi i sad se došao čovjek koji četnički vojvoda, sa gomilu do jučer nezamislivih izjava.
Sve je neakva gluma.
Zašto jednostavno ne prekinuti diplomatske odnose.
Zatvoriti granice i zaboraviti jedni na druge.
Mrzimo se i možemo se samo još više mrziti.
Ratovali smo i sve su prilike da bi mogli ratovati u nekoj daljoj budućnosti.


registracija
10/2/12

Hazu, 25.05.12. 18:04

Srpska posla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sreća njihova što Oluja na silu završi brzo,brzo...............ne bi ih spasio ni englez ni kralj petar koji je ukradenim zlatom kupio im svirepa ubojstva po Hrvatskoj Državi,Kosovu,Bosni,bili bi ih dotukli kao govna ...........ali još će oni piti kavicu od nas,eh,samo neka strpljivi budu,za sve ono što nisu katarzu doživjeli nestajat će kao divlje pleme na silu naseljeno po NDH i BOSNI


registracija
12/1/11

bozhidar, 25.05.12. 18:32

ova nikoliceva izjava ne moze se znati--moze se samo tumaciti:
1) srbija ce povesti rat da po prvi put u povijesti pripoji vukovar srbiji
2) srbija ne ce suradjivati sa hrvatskom kako to ocekuje hrvatska
3) nikolic ublazava velesrpske rane jer su isti izgubili kosovo i bosnu; te rat u hrvatskoj
==
pa, ajde, neka cetnici sanjare, snivaju, pjevaju cetnicke pjesme do mile volje, ali ce vec jednoc svi cetnici izumrijeti. 100% sigurno!!
a ustase? valjda nikad!!
i kad opet dodju na vlast, evo opet bosne u hrvatskoj ali bez dalmacije, istre, primorja, gorskih kotara, like, pa i cak hercegovine


registracija
28/4/10

Zvonko, 25.05.12. 19:11

bozidar,
na temelju kojih činjenica dolaziš do zaključka kako će svi četnici izumrijeti, i to 100%, za razliku od ustaša?
I daj mi molim te reci jedno ime i prezime iz političkog života Hrvatske koje se zalaže za te granice te kada su ustaše zadnji put bile na vlasti?


registracija
10/2/12

Hazu, 25.05.12. 21:36

Bravo Zvonkec,oni uviek nama imputiraju prošlost,a o njihovoj prošlosti ,a žive i u današnjici u zabludi ,to nikom ništa,e pa kad je nikom ništa,onda neka im bude kako jest u smrdiji,prosjek plaće kakav jest,neka krepavaju i pjevaju sa šubarama četničke fAŠISTIČKE PIESME


registracija
30/12/08

csiki, 25.05.12. 22:34

Zvonko bili ste vec u Zemunu i u Petrovaradinu ocito ne jer ne bi pricali nesto bez veze to nikada nije bilo Hrvatska zato sto imaju jednu crkvu katolicku to ne znaci nista. Vi ste ko Seselj ako ima jednog stanovnika srbina to je Srbija. Da nije mozda i Pecuj RH jer ima hrvata, a sto se tice Vukovara ima ih oba nazalost sa mnogo nesporazuma izmedju njih to je balkanski, a Nikolic jedan prostak


registracija
11/1/10

fluid, 25.05.12. 22:52

Jedan mali diskurs u temi.Mali ali izuzetno bitan ,a vidim da se baš nitko ne osvrće na njega.Nije me začudila izjava Nikolića,zašto bi!? Čudno je da bez reakcije prolaze izjave,koje je juče dao ,na primjer Milorad Pupovac o "srpskom i hrvatskom Vukovaru"!? Od 90.god.slušam srpska sela,srpska općina,šahovnica,sada srpski Vukovar!?Šta to znači i zašto se uopće dozvoljava takvo imenovanje svega što nikada i nikako nemože biti srpsko? Može se raditi samo o hrvatskim selima,općinama,Vukovaru gdje žive pravoslavci.Pa ako oni baš hoće,neka budu i Srbi.Šahovnica nemože biti šahovnica već hrvatski grb.To je nakaradna izmišljotina samo da se nebi izustilo - hrvatski grb.A srpska sela su opasna izvrnuća stvarnosti.Ništa u Hrvatskoj nije srpsko i nikada neće biti!Zato treba upozoravati na tu činjenicu jer to je buba u srpskom uhu preko koje oni ustraju na svojoj doktrini o srpskom svetom tlu gdje god ima i jedan Srbin.Slušam danas izjavu Pupovca koji zaista bez pardona kažće "srpski i hrvatski Vukovar! I nitko ni da trzne.To je kao normalno.Nije,nemože i neće biti.Takve jezične konstrukcije čujem i od Hrvata,pa je tim više zabrinjavajuća činjenica . Kako bi prošla inačica za selo gdje su,na primjer većina stanovništva Makedonci?Makedonsko selo? Ili Slovenci-slovensko selo?Glupo i nestvarno pa samim tim i neprihvatljivo. Zašto se to prešućuje Srbima ? Sa kojim pravom imaju reći kako je nešto u Hrvatskoj srpsko? Makar bilo i 100 % Srba u tom selu,općini ili Vukovaru !To i dalje ostaje hrvatsko sa tim i tim življem.Sve drugo je čista namjera i provokacija.Ali sa svrhom !


registracija
20/8/10

McCoy, 25.05.12. 23:28

Ono sto je svima promaklo je da ce vladu najverovatnije sastavljati DS (Tadic) i SPS (Dacic). U tom smislu ce funkcija predsednika biti skoro pa protokolarna. No to ne utice na vecinu napaljenih domoljuba i dezrnih srbomrzaca, ovo im doslo ko poruceno da se jos malo prave pametni.


registracija
10/2/12

Hazu, 26.05.12. 09:15

Subotica oduviek Hrvatska,Zemun itd itd ,a zato i jesu etnički protjerali Hrvate starosjedioce i naselili one čobane fašiste koji su politički iz šumadije naseljavani po Hrvatskoj u doba šugoslavije i naše Hrvate u emigraciju prisiljavali na način nedamo ti posao bjež ustašo i slično mamu im hebem fašističku


registracija
20/4/11

BivsiYU, 30.05.12. 09:20

Ne mogu da razumijem većinu komentara. Vidi se da su puni mržnje između dva naroda, odnosno dvije države Hrvatske i Srbije. ZAŠTO !? Nema sličnijih naroda na Planeti. Govore istim jezikom koga razumiju, imaju mnogo drugih sličnih osobina. Proveo sam 5-6 godina u SA, bio bezbroj
puta u ZG i BG. Imam dosta prijatelja u Srbiji i Hrvatskoj, Prošao sam veći dio Evrope i Azije.
Čovjeka cijenim po njegovim osobinama, kvalitetu i radu, a ne tko je i odakle je.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika