24.05.2012. / 19:48

Autor: Hina

Slovenska vlada i sindikat policije izbjegli referendum

Slovenska vlada potvrdila je u četvrtak da se sa sindikatima policijskih djelatnika dogovorila čime je izbjegnut scenarij po kojemu bi se o mjerama štednje Slovenci izjašnjavali na referendumu.

Radovan ŽerjavRadovan ŽerjavSlovenska vlada potvrdila je u četvrtak da se sa sindikatima policijskih djelatnika dogovorila čime je izbjegnut scenarij po kojemu bi se o mjerama štednje Slovenci izjašnjavali na referendumu.

"Vlada je danas potvrdila sadržaj sporazuma sa sindikatima policijskih djelatnika", izjavio je glasnogovornik vlade Anže Logar. Slovenski parlament prihvatio je prije dva tjedna zakon o uravnoteženju javnih financija, s predviđenim proračunskim uštedama od preko pola milijarde eura u ovoj godini. Mjere uključuju i smanjenje plaća i raznih naknada iz radnog odnosa za javne službenike i javni sektor, a trebale bi se primjenjivati od sredine godine.

Većina sindikata javnih službenika pregovorima s vladom dogovorila je ustupke oko plaća i drugih nadoknada i tako se odrekla mogućnosti da mjere štednje dovedu u pitanje sazivanjem referenduma. Međutim, sindikat zaposlenih u policiji krajem prošlog tjedna je prikupio nekoliko tisuća potpisa sa zahtjevom da se o mjerama štednje održi referendum.

Parafiranjem sporazuma s vladom ta se opasnost u četvrtak čini izbjegnuta.

Ministar financija Janez Šušteršič izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare da policijskim službenicima u dodatnim pregovorima nisu dane velike koncesije. Sporazum sa sindikatima policije državni će proračun opteretiti sa samo oko 2,5 milijuna eura, što je neznatno u odnosu na opasnost koja je prijetila u slučaju da mjere štednje budu blokirane zbog sazivanja referenduma, ocijenio je Šušteršič.

Ministar gospodarstva Radovan Žerjav rekao je da bi "referendum i pad mjera štednje doveli Sloveniju u ozbiljnu političku krizu".

Komentirajući reakcije na koje u Europi nailaze mjere štednje koje kani provesti Janšina vlada, Šušteršič je rekao da je za svojih nedavnih boravaka u Londonu i Bruxellesu mogao čuti ocjene da Slovenija nakon tri godine opet ima vladu koja je "uzela stvari u svoje ruke", te je sposobna potrebne odluke ne samo najaviti nego ih i provesti.

U Sloveniji se svaki zakon i akt koji donese parlament može testirati na tzv. naknadnom zakonodavnom referendumu za koji inicijatori moraju prikupiti 40.000 potpisa građana. U tom je slučaju parlament obvezan takav referendum potpisati, a njegov ga rezultat obvezuje, bez obzira na broj ljudi koji izađu na glasovanje. U slučaju da se na referendumu zakon odbaci, on ne stupa na snagu, a parlament o istoj materiji zakonski ne smije odlučivati najmanje godinu dana.

Tako je sredinom prošle godine na referendumu koji su zahtijevali sindikati i veći dio tadašnje oporbe odbačen novi zakon o mirovinskom osiguranju koji je predviđao produživanje životnog vijeka potrebnog za odlazak u mirovinu.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika