25.05.2012. / 14:07

Autor: Hina

State Department o Hrvatskoj

'Najveći problem - korupcija i društvena diskriminacija'

Američki State Department objavio je u petak redovito godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu, a u dijelu izvješća o Hrvatskoj kao ustavnoj parlamentarnoj demokraciji kao glavni problemi se izdvajaju društvena diskriminacija i u nekim slučajevima nasilje protiv etničkih manjina, posebice Srba i Roma, porast nesnošljivosti i nasilja prema lezbijkama, gejevima, biseksualnim i transrodnim osobama (LGBT), te korupcija u državnim strukturama.

Nasilje na splitskom Gay PrideuNasilje na splitskom Gay PrideuAmerički State Department objavio je u petak redovito godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu, a u dijelu izvješća o Hrvatskoj kao ustavnoj parlamentarnoj demokraciji kao glavni problemi se izdvajaju društvena diskriminacija i u nekim slučajevima nasilje protiv etničkih manjina, posebice Srba i Roma, porast nesnošljivosti i nasilja prema lezbijkama, gejevima, biseksualnim i transrodnim osobama (LGBT), te korupcija u državnim strukturama.

"Tijekom godine, najznačajniji problemi u zemlji je bila društvena diskriminacija prema pripadnicima etničkih manjina, posebice Srba i Roma, što je obeshrabrilo povratak raseljenih u svoje domove, usporilo povrat imovine i oporavak od ratnih sukoba početkom 90-ih. Nesnošljivost i nasilje prema LGBT zajednici je tijekom godine poraslo. Korupcija u državnim strukturama je duboko ukorijenjen problem, usprkos procesu u tijeku protiv bivšeg premijera i ostalih visokih dužnosnika", piše u izvješću Ureda State Departmenta za demokraciju, ljudska prava i rad.

U izvješću se navodi da je hrvatska vlada pojačala napore u rješavanju povrata imovine zakonskim vlasnicima, ali da je po pitanju stambenog zbrinjavanja više vodila računa o Hrvatima izbjeglicama i prognanicima nego hrvatskim Srbima koji su izvorni vlasnici domova.

Godine 2010., piše u dijelu izvješća o korupciji, USKOK-u je bila prijavljena 1.101 osoba, od kojih 925 za korupciju.

"Godine 2010. 155 osoba je bilo sudski gonjeno zbog korupcije, a osuđeno je 140 osoba, što je više od 90 posto". stoji i izvješću u kojem se posebice uzdvaja slučaj suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi INA - MOL i Fimi Medija.

State Department se kao i Amnesty International osvrće i na prvi pokušaj održavanja Povorke ponosa u Splitu u lipnju prošle godine u kojoj su aktivisti za prava lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba (LGBT) organizirali povorku kojom su pozivali na jednaka prava istospolnih parova i okončanje širokorasprostranjene diskriminacije LGBT zajednice u Hrvatskoj. U izvješću se podsjeća da je povorka nasilno prekinuta, da je više sudionika i sudionica ozlijeđeno. Također ističe da je tjedan dana nakon nasilnih događaja u Splitu održana Povorka ponosa u Zagrebu, koja je protekla uspješno i bez većih incidenata, a mediji su izvijestili da je to bila najposjećenija i najzaštićenija Povorka ponosa od kada se održava u Hrvatskoj.

Među ostalim važnim problemima koje je zabilježio State Department navode se uvjeti u zatvorima, poput prenatrpanosti, sporost pravosuđa te nerješavanje zahtjeva za nadoknadom oduzete imovine iz razdoblja Drugog svjetskog rata, komunističkog razdoblja i ratova 1991-95. Zakon o povratu ili nadoknadi oduzete imovine tijekom komunističkog razdoblja, ističe izvješće, omogućuje povrat imovine samo pojedincima koji su bili državljani 1996., kada je parlament izglasao zakon. Zakon se zbog toga ne primjenjuje na osobe čija je imovina bila oduzeta i koji su napustili zemlju i postali državljani drugih zemalja, konstatira se u izvješću.

U dijelu o poštivanju integriteta osobe, uključujući slobodu od proizvoljnog ili nezakonitog lišavanja života, nestanka političkih neistomišljenika, mučenja i drugih neljudskih postupanja, izvješće navodi da nije bilo zabilježenih slučajeva. Pozivajući se na izvješća ombudsmana, State Department ocjenjuje da je postupanje prema zatvorenicima općenito humano, a glavni problem je pretrpanost zastvorskih i pritvorskih jedinica, nedostatak kretanja na otvorenom i male mogućnosti za rad.

Što se sudstva tiče, izvješće navodi da je nezavisnost sudstva zajamčena ustavom i zakonom te da je vlada uglavnom poštivala nezavisnost sudstva.

"Sudstvo, međutim, i dalje trpi od tereta nerješenih sudskih postupaka, a do 30. rujna 2011. ministarstvo pravosuđa je izvijestilo o 810.736 nerješenih slučajeva", stoji u izvješću.

State Departmenta također konstatira da su u Hrvatskoj zabilježeni i slučajeve ograničavanja prava na okupljanje, ograničavanje prava na štrajk i kolektivnog pregovaranja, zlostavljanja djece i dječjeg rada.

Vezane vijesti

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

Predsjednik Republike Ivo Jospović, sudjelujući na otvaranju "Prvog regionalnog seminara o ljudskim pravima - Edukaciji o holokaustu", koji se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika