25.05.2012. / 16:07

Autor: Hina

Rezanje troškova

'Moramo uštedjeti 2 milijarde kuna, kroz božićnice i regres'

Vlada mora do kraja godine u javnom sektoru svesti razinu troškova za zaposlene u planirane veličine kako bi se uštedjele dvije milijarde kuna, poručili su danas prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i ministar financija Slavko Linić komentirajući tvrdnje u nekim medijima da pojedina ministarstva dosad nisu dovoljno uštedjela na izdacima za zaposlene.

Slavko Linić i Radimir ČačićSlavko Linić i Radimir ČačićVlada mora do kraja godine u javnom sektoru svesti razinu troškova za zaposlene u planirane veličine kako bi se uštedjele dvije milijarde kuna, poručili su danas prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i ministar financija Slavko Linić komentirajući tvrdnje u nekim medijima da pojedina ministarstva dosad nisu dovoljno uštedjela na izdacima za zaposlene.

U prvom tromjesečju Vlada nije mogla utjecati na to jer uprave državnih poduzeća nisu bile promijenjene, kazao je Čačić naglasivši da sadašnja vlast ne može odgovarati za ono što se događalo u vrijeme uprava tvrtki koje postavila prošla Vlada.

U nekim je segmentima došlo do dramatičnog skoka, naročito u policiji gdje su promovirane stotine ljudi. U tvrtkama kao što je Plinacro trećina ljudi je 25. studenoga, neposredno prije izbora, unaprijeđena za jedan rang. Naravno da je to bitno utjecalo na razinu plaća u javnom sektoru, rekao je Čačić.

Takva situacija će se odraziti na pregovore o božićnicama i regresima sa sindikatima državnih i javnih službi, kao i državnih poduzeća, posebno u uvjetima kada je javni sektor čak 28,5 posto bolje plaćen od privatnog sektora, a privatni sektor je pri tome izgubio 150.000 radnih mjesta.

"Sigurno nije dobro ljudima ni u javnom sektoru, ali im je neusporedivo sigurnije radno mjesto i bolje su plaćeni, i mislim da su svi toga svjesni", napomenuo je Čačić.

Ministar financija Slavko Linić nije htio komentirati jesu li pojedini ministri i ministarstva mogli uštedjeti više jer "ne želi prozivati pojedina imena".

Niti pamtim niti smatram da je to interesantno, već je bitno hoće li Vlada uštedjeti dvije milijarde kuna, a na ministrima je da se dogovore, kazao je Linić.

Postoje zakoni i projekcija ušteda za cijelu godinu, a kako ćemo iskombinirati uštede posao je Vlade i pregovora sa sindikatima, rekao je Linić dodavši kako evidentno postoje uštede na prekobrojnim satima i na ugovorima, kod nekih više, kod nekih manje.

Na novinarski upit o tome hoće li Vlada nešto poduzeti u slučaju tvrtke Monter iz Splita, čiji radnici štrajkaju više od mjesec dana, a plaće nisu primili već 11 mjeseci, potpredsjednik Čačić je odgovorio kako se radi o privatnoj tvrtki pa to nije posao Vlade.

To pitanje me podsjeća na slučaj Dioki, zbog kojega sam već mjesec dana predmet medijskih napada, kazao je Čačić podsjetivši kako ga se napada da je naredio HŽ-u kupnju industrijskog kolosijeka od Diokija, kako bi se isplatile plaće radnicima Diokija, dakle privatne tvrtke.

"Nemojte me više nikad pitati o privatnim tvrtkama, to nije posao Vlade i Vlada se ni u Diokiju, dok bivši vlasnik Robert Ježić nije izašao iz vlasništva tvrtke, nije uključila u taj proces", rekao je Čačić.

Nakon što je Ježić izašao iz vlasništva Vlada je reagirala tako što je kupnjom dijela Diokijeve imovine omogućila isplatu plaća radnicima. "Kod privatnih tvrtki, sad je to valjda potpuno jasno, to se ne smije raditi i ova Vlada to neće raditi", kaže Čačić.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika