25.05.2012. / 16:29

Autor: Hina

Rasprava o HRT-u: Glavni ravnatelj ima prevelike ovlasti

Promjene u Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) najlakši su put za kadrovske smjene čelništva te kuće, složili su se sudionici današnje javne rasprave o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama tog zakona u Novinarskom domu, no spornim smatraju što glavni ravnatelj njima dobiva prevelike ovlasti, dok se uloga javnosti i novinara marginalizira.

HRT bi trebao dobiti novi ZakonHRT bi trebao dobiti novi ZakonPromjene u Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) najlakši su put za kadrovske smjene čelništva te kuće, složili su se sudionici današnje javne rasprave o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama tog zakona u Novinarskom domu, no spornim smatraju što glavni ravnatelj njima dobiva prevelike ovlasti, dok se uloga javnosti i novinara marginalizira.

Prema tim prijedlozima, glavnog ravnatelja više ne imenuje Programsko vijeće i Nadzorni odbor, već izravno Hrvatski sabor. On bi, među ostalim, imenovao i razrješavao glavne urednike Hrvatske televizije i Hrvatskog radija, a izjašnjavanje novinara o njima bilo bi samo savjetodavno.

Na javnoj raspravi, u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva, sudjelovali su predstavnici Hrvatske radiotelevizije te Ministarstva kulture koje je nedavno objavilo taj nacrt prijedloga, saborski zastupnici, nevladine udruge i organizacije.

Vlast želi strogo kontrolirane urednike i novinare, glavnog ravnatelja bira politička većina, a on bira glavne urednike na temelju svoje slobodne volje, rekao je Branko Vukšić, predsjednik Odbora za medije, ocijenivši da je to svojevrsni povratak u devedesete.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar drži da je "utješno" barem to što je i do sada glavni ravnatelj bio politička funkcija, a važnije mu je je li taj zakon privremen i slijedi li nakon njega izrada "integralnog, ozbiljnijeg zakona".

Pod krinkom Programskog vijeća prošli smo sve modele javnosti iza kojih su se skrivali financijski, osobni i razni drugi interesi, što se pokazalo kao loš eksperiment, istaknuo je novinar HTV-a Zoran Šprajc. Dobrim je ocijenio što zakon uvodi jasne principe odgovornosti za izbor glavnog ravnatelja.

Njegov kolega Domagoj Novokmet slaže se da se, bez obzira na razne modele, uvijek odlučivalo politički. Najvažnije je da snažni ravnatelj dobije protutežu u jednako snažnim urednicima, koji će pokazati što se ostvaruje s novcem javnosti, ustvrdio je.

Funkcija glavnog ravnatelja bit će jedna od najpoželjnijih fotelja u zemlji, izabrat će ga politika, a mi ćemo se pitati je li vjerodostojan i podložan autocenzuri, kazala je saborska zastupnica Sunčana Glavak. Ona smatra spornim što se više "neće čuti riječ javnosti i novinara", s obzirom da su, rekla je, novinari najviše dizali glas da stvari treba mijenjati.

Sudionici su se složili i oko toga da bi tajno izglasavanje novinara o glavnim urednicima trebalo imati obvezujuću ulogu, ne samo savjetodavnu, a moglo se čuti i kako bi se kandidati trebali najprije djelatnicima predstaviti svojim programima. Također, većina smatra neprihvatljivim da HRT umjesto dva ima jedan specijalizirani program.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš kaže kako je taj prijedlog podložan dopunama te će se povesti računa i o obvezujućem mišljenju novinara. Ministarstvo je spremno za dijalog i usvajanje onoga što može poboljšati djelovanje javne televizije, Vlada želi uvesti određeni red i utjecaj, ali to nije povratak u neki tip političke televizije, ocijenio je.

Za prigovore da je javnost isključena iz procesa odlučivanja, Šipuš je rekao kako je i Hrvatski sabor javnost, a da glavni ravnatelj svoju djelatnost mora braniti upravo pred njime.

Ustvrdivši kako je na HRT-u na djelu programska i upravljačka kriza te netransparentno poslovanje, a oni koji su izlazili u javnost s kritikama bili su izloženi linču, novinarka HTV-a Sanja Mikleušević Pavić upitala je koje su reference ljudi koji vode tu kuću i jesu li oni sposobni za to.

Silvija Luks smatra apsurdnim da se mijenja suštinski dobar zakon drugim zakonom, a ostavljaju rupe zbog kojih je nejasan i neprovodiv, te ne sprječava privatizaciju javnog sektora u ime neke političke ili interesne grupacije.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka u pismu pročitanom na raspravi upozorava da nova funkcija glavnog urednika HRT-a koja se predviđa tim zakonom nije jasno definirana te je "komesarska ili politička". Vraća se izrazito političko upravljanje HRT-om, dosad je ono bilo fingirano, a sada se institucionalizira, ustvrdio je Duka, dodavši da treba osmisliti medijsku strategiju, pa da se u doglednom roku počne raditi novi cjeloviti Zakon o HRT-u, Zakon o medijima i Zakon o Hini.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
22/4/12

nesolipamet, 25.05.12. 16:44

Smjenite bandu ADZovsku.Em što su kriminal dospustili na HRTu......još ubijaju istinu....koja jedino ide na ruku mafijašima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika