25.05.2012. / 17:11

Autor: Hina

'Kriza bi mogla dovesti do nacionalnog konsenzusa'

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas, komentirajući medijske napise o mogućoj suradnji predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislava Karamarka s predsjednikom Vlade RH i Socijaldemokratske partije (SDP) Zoranom Milanovićem, da je "pitanje velike gospodarske krize možda jedno od takvih pitanja oko kojih bi se mogao naći neki nacionalni konsenzus".

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas, komentirajući medijske napise o mogućoj suradnji predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislava Karamarka s predsjednikom Vlade RH i Socijaldemokratske partije (SDP) Zoranom Milanovićem, da je "pitanje velike gospodarske krize možda jedno od takvih pitanja oko kojih bi se mogao naći neki nacionalni konsenzus".

"Osobno smatram da je pitanje velike gospodarske krize možda jedno od takvih pitanja oko kojih bi se mogao naći neki nacionalni konsenzus", ocijenio je Josipović odgovarajući na pitanje o mogućoj suradnji novog predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka s predsjednikom Vlade RH Zoranom Milanovićem.

"Ono što se ne može zanemariti da je priroda višestranačja da oporba svojom aktivnom politikom potiče razvoj društva i kvalitetnijih i boljih ideja, ali i da je priroda oporbe da želi smijeniti vlast", rekao je Josipović nakon današnjeg sastanka s izaslanstvom Udruge obitelji stradalih u prometu i organizatora projekta "Karavana za život - bikeri na cesti".

"Postoje određene situacije u povijesti kada je suradnja vlasti i oporbe dobro došla i možemo se lako prisjetiti nekih stvari kao što je bila obrana suvereniteta i slobode Republike Hrvatske u vrijeme Domovinskog rata i kada je postojalo nacionalno jedinstvo. Ono je postojalo i kada je bilo riječi oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju i tu još treba dovršiti posao", rekao je predsjednik Josipović i dodao kako očekuje da će se tu nastaviti suradnja oporbe i vlasti, sada u promijenjenim ulogama.

Novinari su pitali Josipovića je li svojedobno tražio ostavku Tomislava Karamarka, dok je bio ministar unutarnjih poslova, zbog bijega Ive Sanadera iz zemlje te kako danas vidi suradnju s njim.

Josipović je odgovorio da se s Karamarkom, dok je bio ministar, nije u svemu slagao, ali je s njim "imao dobru suradnju".

"Sada su uloge bitno promijenjene i on je šef oporbe, a ustavna uloga predsjednika je da surađuje sa svim političkim faktorima u zemlji, i ja sam na takvu suradnju spreman", rekao je predsjednik.

Na upit hoće li Karamaka pozvati u svoj ured na razgovor, Josipović je odgovorio kako će to učiniti "vrlo rado", kao što je pozivao sve čelnike stranaka različitih političkih orijentacija.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 25.05.12. 18:04

Čekaj malo. HDZ je bio na vlasti i nije riješio krizu. Tadašnja opozicija je sad na vlasti i oni nemaju pojma. I sad bi trebali svi oni skupa napraviti konsenzus do nitko od njih nema pojam. Jel to to?


registracija
29/4/09

florenz, 26.05.12. 11:54

Kriza BI TREBALA uzurokovati nacionalni koncenztus radi izlaska iz nje. No potrebna ograničenja morala imati vremensko ograničenje.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 26.05.12. 12:59

Narod,kao i uvijek,ima najbolji odgovor:Jebe lud zbunjenoga.Ispričavam se,ali povuklo me za jezik.Kada vidim vrlog nam predsjednika,koji i sam okićen sukobom interesa, očekivano trkelja o nekim pitanjima na koja se mora dobiti njegov prepametni (predsjednički) komentar,dođe mi poticaj na povraćanje.
Kad je bilo o ZAMP-u,nije ga bilo tako brzo za čuti,sram ga bilo.Odakle njemu lova za onoliko stanova?Evo je i Mesić konačno objavio svog sponzora.Njega za jedan stan oprali po novinama, Josipovića za cijelu ulicu stanova,nitko ne pita odakle.Ah da,profesurom.


registracija
9/3/10

nostradurus, 28.05.12. 11:28

U drugu ruku, ako sam dobro shvatio na izborima se bira neka stranka koja ima svoj program. Stvaranjem konsenzusa se pitanje glasanja i izbora dovodi u pitanje. Kojeg smisla ima glasati kada se glavni igrači mogu dogovoriti o istoj politici. A najgore je što tu inicijativu zaziva Predsjednik države. Još malo pa će nam predložiti nekog bankara za upravitelja - konsezus kakav ima Grčka i Italija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika