26.05.2012. / 09:25

Autor: Hina

Smijenjeni predsjednik vatikanske banke tvrdi da je žrtva

Predsjednik Vatikanske banke Ettore Gotti Tedeschi, kojega je u četvrtak smijenio odbor vanjskih finacijskih stručnjaka ustvrdio je u petak da je žrtva svojih nastojanja da tu banku učini otvorenijom.

Šef banke smjenjen je zbog svoje 'neučinkovitosti'Šef banke smjenjen je zbog svoje 'neučinkovitosti'Predsjednik Vatikanske banke Ettore Gotti Tedeschi, kojega je u četvrtak smijenio odbor vanjskih finacijskih stručnjaka ustvrdio je u petak da je žrtva svojih nastojanja da tu banku učini otvorenijom.

"Platio samo za svoju transparentnost", rekao je agenciji Reuters Gotti Tedeschi, dosadašnji predsjednik Vatikanske banke, poznate i pod nazivom Institut za vjerske djelatnosti (IOR). Vatikan tu ocjenu odbacuje i tvrdi da je bio neučinkovit.

Gotti Tedeschi, konzervativni katolik koji je nekada radio za španjolsku banku Banco Santander, bio je predsjednik IOR-a do 2009. godine i istaknuta je ličnost u Italiji. Pisao je komentare o financijskoj etici za vatikanski list i druga izdanja i često se pojavljivao na konferencijama posvećenim poslovnoj etici.

U izjavi iz Vatikana kaže se da ga je upravni odbor smijenio jer "nije izvršavao funkcije od primarne važnosti za njegovu dužnost". Banka će tražiti novog predsjednika koji može "ponovno uspostaviti pune i učinkovite odnose između Instituta i financijske zajednice, temeljne na uzajamnom poštivanju međunarodno prihvaćenih standarda".

Izvor upoznat s događajima povezanim sa smjenom je rekao da je odbor stalno pozivao Gotti Tedeschija da bude prisutniji u svakodnevnom poslovanju banke, bolje upozna svoje menadžere i manje vremena posvećuje medijima.

Vezane vijesti

Vatikan ucjenjuju

Vatikan ucjenjuju

Vatikan je izložen ucjeni, posebice nakon dokumenata koje je prošli tjedan objavio dnevni list La Repubblica, priopćila je u srijedu Sveta Stolica i… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 26.05.12. 13:56

kako su svi ti svećenici sveti. Moroni kojima se ne mislim klanjati. Ja vjerujem da Bog ovima nije poslao "poziv". Ovo su sve lopine prve klase.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika