26.05.2012. / 09:49

Autor: Hina

Teheran tvrdi da mu izvješće IAEA-e ide u prilog

Zadnje izvješće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o Iranu "dokazuje" da je iranski nuklearni program mirnodopske naravi, rekao je Ali Ašgar Soltanija, iranski izaslanik u UN-ovoj agenciji.

Yukiya AmanoYukiya AmanoZadnje izvješće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o Iranu "dokazuje" da je iranski nuklearni program mirnodopske naravi, rekao je Ali Ašgar Soltanija, iranski izaslanik u UN-ovoj agenciji.

"To izvješće još jednom dokazuje mirnodopsku narav iranskih nuklearnih aktivnosti, sveobuhvatnu suradnju Irana s IAEA-om i uspjeh naše zemlje u razvoju nuklearnih tehnologija, napose što se tiče obogaćivanja" uranija, rekao je Soltanija, a prenijela je državna televizija.

Soltanija ipak nije spomenuo da se u izvješću govori o postojanju tragova uranija obogaćenog do 27 posto u spornoj podzemnoj tvornici u Fordu, gdje je Teheran prijavio samo obogaćivanje do 20 posto.

Ovo je prvi put da IAEA pronalazi tragove uranija obogaćenog u tako visokom stupnju. Po izvješću, Teheran je rekao kako je proizvodnja tih čestica "možda povezana" s tehničkim problemima.

Iransko obogaćivanje uranija, osuđeno u šest UN-ovih rezolucija, već je niz godina uzrok napetosti između Teherana i velesila koje sumnjaju da Iran, usprkos njegovim demantijima, želi proizvesti atomsku bombu krijući se iza civilnog programa.

Uranij obogaćen do 20 posto može se koristiti kao gorivo u nuklearnim centralama i istraživačkim reaktorima, a obogaćen više od 90 posto služi za izradu atomske bombe. Uzastopna izvješća UN-ove agencije otkrivaju u iranskom programu nejasne dijelove zbog kojih stručnjaci sumnjaju u njegovu vojnu namjenu.

Ta su pitanja glavna točka na dnevnom redu pregovora Teherana i svjetskih velesila koji su se nastavili u travnju, zasad bez rezultata.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika