26.05.2012. / 15:36

Autor: Hina

Medvedev izabran za predsjednika Jedinstvene Rusije

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izabran je u subotu za predsjednika stranke na vlasti, Jedinstvene Rusije, na izvanrednom saboru te stranke održanom u Moskvi, na dužnost na kojoj će zamijeniti svog mentora Vladimira Putina koji se vraća u Kremlj.

Dmitrij MedvedevDmitrij MedvedevRuski premijer Dmitrij Medvedev izabran je u subotu za predsjednika stranke na vlasti, Jedinstvene Rusije, na izvanrednom saboru te stranke održanom u Moskvi, na dužnost na kojoj će zamijeniti svog mentora Vladimira Putina koji se vraća u Kremlj.

Medvedeva su tijekom glasovanja podizanjem ruke jednoglasno izabrali izaslanici stranke okupljeni u Manježu, povijesnoj zgradi iz 19. st., neposredno uz Kremlj, po snimkama ruske televizije.

Ovo je imenovanje bilo očekivano, budući da je Putin nakon svog izbora za predsjednika u ožujku najavio da će Medvedevu prepustiti vodstvo u stranci koja se zadnjih mjeseci bori s prosvjedima.

Medvedev je u govoru pred izaslanicima i Putinom istaknuo kako želi da Jedinstvena Rusija bude "demokratskija" i "otvorenija" te da mladi moraju biti njezin "prioritet".

Medvedev je ipak priznao da "zamor počinje nagrizati stranku" koja od svog osnutka 2003. ima većinu u donjem domu parlamenta, Dumi.

Putin je vodio Jedinstvenu Rusiju od 2008., kada je postao premijer, pošto se nije mogao kandidirati za treći uzastopni mandat u Kremlju, nakon dvaju mandata od 2000. do 2008. Bivši agent KGB-a tada je prepustio predsjedničku dužnost Dmitriju Medvedevu. Potonji je zamijenio Putina na premijerskoj dužnosti.

Na parlamentarnim izborima u prosincu stranka je izgubila četvrtinu mjesta u Dumi i osvojila apsolutnu većinu s 238 mjesta, nakon više od dvotrećinske većine (315 od 450 mjesta) na prethodnim izborima 2007.

Pobjeda na izborima koncem 2011. pokrenula je val prosvjeda kakvi nisu viđeni od Putinova dolaska na vlast 2000., na kojima su oporba i neovisni promatrači upozoravali na masovnu izbornu prijevaru. Vlast je odbacila te optužbe.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika