26.05.2012. / 15:20

Autor: Deutsche Welle

Napuhana priča

Facebruka desetljeća

Emisija dionica popularne socijalne mreže Facebook se sve više pretvara u jedan od najlošijih izlazaka na burzu u ovom desetljeću. Vrijednost dionica pada - ali osnivač Zuckerberg je već prvog dana "ubrao" vrhnje.

Otvaranje trgovanja dionicama Facebooka na NYSEOtvaranje trgovanja dionicama Facebooka na NYSEMnogi ulagači očito ništa nisu naučili od propasti dot.com kompanija početkom ovog stoljeća. I to makar su već tada mnogi ulagači, kad su u samo nekoliko tjedana svoje vile zamijenili gradskim stanovima za socijalne slučajeve, a Ferrarije pretplatnom kartom za javni prijevoz, na najbolniji način naučili zlatno pravilo: nikad ne kupuj dionice poduzeća u kojem ne znaš, kako on zarađuje novac i gdje se može očekivati da će ga zarađivati još više.

Socijalna mreža Facebook je svjetski fenomen i mnogi su se polakomili na činjenicu da ima gotovo 900 milijuna korisnika i da samo "brand" Facebooka vrijedi milijarde. Ne samo veliki investitori, nego i mnogi građani su poželjeli postati suvlasnici "njihovog" Facebooka pa je tako prvog dana trgovine dionicama, usprkos nevjerojatnim "pacerima" i greškama u emisiji dionica, njegova vrijednost odletjela do nevjerojatnih 104 milijarde dolara. I to za tvrtku čiji je ukupan promet 2011. hladne glave gledajući - bio jedva tridesetina te vrijednosti, 3,7 milijardi dolara, a dobit jedna milijarda.

Kula od karata

Samo tjedan dana kasnije je vrijednost dionica Facebooka izgubila gotovo petinu svoje vrijednosti, a čitavim izlaskom ove socijalne mreže na burzu se sve više bave odvjetnici i sudovi. Postoje ozbiljne sumnje, tvrdi odvjetnička kuća Hagen Bermans, kako su određene banke - ali samo izabranim velikim investitorima, usrdno savjetovale neka drže prste i svoj novčanik podalje od dionica Facebooka jer da "poslovanje Facebooka raste sporije nego što se može očekivati."

Utoliko već pljušte tužbe i protiv tih banaka, ali i protiv Facebooka i njegovih donedavnih vlasnika. Posla ima i za službu za nadzor poslovanja vrijednosnica jer se već na početku poslovanja dogodio upravo neviđen "pacer": dionice su se pojavile sa pola sata zakašnjenja - na burzi je to prava vječnost, a zbog golemog zanimanja za dionice Facebooka je došlo i do kolosalne zbrke tako da su te dionice dobili i investitori koji ih uopće nisu željeli. Riječ je o oko 30 milijuna dionica Facebooka tako da pljušte tužbe i protiv investicijske kuće Morgan Stanley koja je organizirala emisiju dionica socijalne mreže.

Kupite moje dionice!

Jer mnogi su se morali riješiti neželjenih dionica - uz poprilične gubitke. Zapravo je od prvog trenutka vrijednost dionice počela "kliziti" ispod početne cijene od 38 dolara, ne na kraju jer su i mnogi novopečeni milijarderi iz samog Facebooka barem dio svojih dionica odlučili pretvoriti u "pravi" novac. Među njima je i osobno Mark Zuckerberg koji je već u prvim trenucima trgovanja na prodaju ponudio svojih dionica u vrijednosti od oko jedne milijarde dolara. Doduše, on još ima dionica u vrijednosti od oko 16 milijardi, a istini za volju se mora reći i da mu novac nije bio potreban za luksuz i raskoš - nego da plati porez koji je već odavno bio dužan.

U svakom slučaju, mnogi koji su i kupili dionice Facebooka to nisu učinili zbog njegovog skromnog prometa i još skromnije godišnje zarade, nego u nadi da će neki "veliki" IT ili medijski koncern poželjeti preuzeti Facebook. Vjerojatno će se to i dogoditi, ali za sada je i takvim velikim kompanijama mudro tek pričekati da se smiri ova histerija - i da vrijednost dionice Facebooka još više padne. Tako Bloomberg procjenjuje kako će već do kraja ove godine dionica vrijediti još najviše 22 dolara - čitavih 45% manje nego prvog dana izlaska Facebooka na burzu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom ju optužuju da je koristila njihove fotografije i… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 26.05.12. 16:19

AOL-TimeWarrner, Iomega zip drives, Netscape...Gordon Gekko: the sheep get slaughtered...


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 26.05.12. 16:36

Zuckerberg je na muljazi sa dionicma zaradio oko 1 milijardu USD, za kompaniju koja ima prihode oko 3,7 milijarde, i profit od oko 1 milijarde.
Drugim rijecima vise se isplati muljati nego raditi! Pravna drzava cini svij posao!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 26.05.12. 22:28

interesatno je da kazu da je u poslu jako vazan poslovni kredibilitet, kakav je sada kredibilitet facebooka, i wall streeta.

kakav je kredibilitet Cacica u vladi, on slovi kao uspijesan bussnisman, kome je najveci bussines uspijeh sto mu je nekoliko stotina milijuna kuna duga prema poslovnim partnerima otislo u zastaru.

Vidim da se ulagaci tuku za dionice facebooka, i za priliku da bi radili s cacicem.


registracija
31/1/10

STTony, 26.05.12. 22:52

ankicascreiber, zaboravljaš da postoje dvije vrste trgovaca na burzi - oni koji kupuju i oni koji prodaju (shorteri).

Ovi drugi su imali priliku jako dobro zaraditi.


registracija
31/1/10

STTony, 26.05.12. 22:52

Iako stvarno ne vidim kakve veze ima Facebook sa Čačićem. :)


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 27.05.12. 01:50

STTony zar nisu oni svi short-eri, medutim mislim da su ovjde zaradili samo insider-i.

Čačić nema direktne veze s ovim, meduti zelja mi je pri svakoj mogucnoj prilici ukazati da on nema mjesta u vladi. Sto vise prasine dignemo oko Čačića to je manje sanse da ce on uciniti nesrece. Ako Čačić vozi HR gospodarstvo, HR gradani ce zavrsiti ako oni nesretni madari na cesti, pregazeni odozada.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika