26.05.2012. / 16:03

Autor: Hina

'Radna skupina utvrdila da je bilo manjkavosti na maturi'

Radna skupina koja je imenovana zbog brojnih primjedaba na test iz hrvatskog jezika na državnoj maturi, obavila je veći dio posla i utvrdila da je bilo manjkavosti, rekao je danas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Željko JovanovićŽeljko JovanovićRadna skupina koja je imenovana zbog brojnih primjedaba na test iz hrvatskog jezika na državnoj maturi, obavila je veći dio posla i utvrdila da je bilo manjkavosti, rekao je danas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Njihovo ćemo izvješće objaviti u ponedjeljak, jer još rade na tome, dodao je odgovarajući na novinarske upite.

Ministarstvo, rekao je Jovanović, nema ovlasti u sastavljanju pitanja za državnu maturu ni u odlukama vezanim uz rezultate, ali smatra da je dužno ukazati na nelogičnosti te na temelju tih zaključaka tražiti od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) da poduzme sve kako nijedan učenik ne bi bio oštećen ako su neka pitanja bila neprimjerena ili ako ne predstavljaju objektivno vrednovanje znanja.

To će biti naša preporuka Nacionalnom centru, a nakon mature analizirat ćemo sve što se dogodilo, rekao je Jovanović dodavši kako smatra da su to trebali, ali nisu učinili, njegovi prethodnici, odnosno da se mora odlučiti u kojem smjeru državna matura mora ići, posebno kada je riječ o strukovnoj maturi.

Ministar Jovanović, koji je danas u Rijeci sudjelovao na javnoj tribini Gradske organizacije SDP-a na temu "Sport i sveučilište", na novinarsko pitanje o navodnoj većoj zapošljivosti onih koje završe privatna učilišta, odgovorio je da pronalaženje posla ne ovisi o tome je li netko završio privatni ili javni fakultet, nego o tome što je završio i kakvo je znanje stekao.

Posla će biti, budu li svi fakulteti usklađeni s potrebama tržišta rada, rekao je ministar. Većina privatnih fakulteta je u području ekonomskih djelatnosti, a danas to područje ne omogućava zapošljavanje, napomenuo je dodavši kako smatra da "nije korektno na ovaj način raditi reklamu privatnim fakultetima".

Ministarstvo će financirati javna učilišta, a svi koji redovito ispunjavaju obveze moći će studirati besplatno, kazao je. Upisne kvote moraju uskladiti s potrebama tržišta rada, a to je preduvjet da se svi koji završe fakultet zaposle, dodao je.

Vlada je na temelju upisnih kvota osigurala 146 milijuna kuna pa tako studenti koji upišu prvu godinu studija na javnim učilištima ne moraju platiti školarinu, istaknuo je. Temeljem pregovora s fakultetima do kraja srpnja donijet ćemo odluku i o sufinanciranju svih redovitih studenata na svim javnim učilištima u Hrvatskoj, rekao je Jovanović te pozvao maturante da bez straha upisuju fakultete koje žele, a "posebice biotehničke, biomedicinske, prirodne fakultete koji će jamčiti posao po završetku studija".

Na upit o anketama o zadovoljstvu građana radom Vlade, Jovanović je rekao da "Vlada radi težak i odgovoran posao i donosi odluke na koje neće svi pljeskati", ali da će se rezultati vidjeti vrlo brzo i da će postotak javnosti koji podupire rad Vlade rasti iz godine u godinu.

Na pitanje o uštedama u Ministarstvu i je li spreman solidarizirati se s građanima i osobnim odricanjima, Jovanović je kazao da je njegovo ministarstvo vrlo štedljivo. "Uštedjeli smo na brojnim stavkama koje su se prije neracionalno trošile, a što se tiče moje plaće, ona je rezultat moga rada. Smatram da radim težak i odgovoran posao i da sam za taj posao primjereno plaćen", odgovorio je ministar Jovanović.

Vezane vijesti

E moj Karamarko, malograđanine...

E moj Karamarko, malograđanine...

Ministar obrazovanja Željko Jovanović nazvao je na svom Facebook profilu predsjednika HDZ-a "malograđaninom", nakon što je ovaj na svečanosti… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 26.05.12. 20:40

Ovo što školski sustav radi djeci je brutalno,djecu se ne potiče da nešto nauče već da savladaju nekakav imaginarni program sastavljan po tko zna kakvim kriterijima.Gimnazijalci uredno imaju 7 i više sati nastave dnevno,iscrpljuje ih se s banalnim stvarima i detaljima te nakon 4 godine takve gimnazije imaju status otpilike na razini čistačice (nakon 12 godina školovanja).
Veći idiotizam je ponavljati gradivo koje su djeca već naučila u prethodnom školovanju,npr.matematika iz osnovne škole.Čemu takvo maltretiranje,umjesto da se djecu usmjerava prema njihovim skolonostima i talentima,svi prolaze torturu 'za svaki slučaj'.
Ne baš tako davno i sam sam pohađao gimnaziju,naravno i tada sam mislio da puno stvari nema smisla,ali ovo sada je katastrofa.Dijete koje pohađa godinama glazbenu školu i svira instrument nema odličnu ocjenu iz glazbenog predmeta,kao da ta glazbena škola ne postoji ili je apsolutno bezvrijedna ta vještina koju dijete razvija,ali netko tko naštreba na pamet glazbena razdoblja ili glazbene suvremenike može imati odličnu ocjenu,
Čemu služi izračun dvaju pravaca u ravnini i pitam ,da li je nekom u životu trebalo da izračuna sjecište dvaju pravaca u ravnini.Inače to se uči cca 2 mjeseca u školi.
xD


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika