26.05.2012. / 18:43

Autor: Hina

Njemačka neće bacati novac u grčku rupu bez dna

Njemačka neće bacati novac u grčku rupu bez dna, a strpljenje s tom zemljom sve je tanje uoči parlamentarnih izbora 17. lipnja, izjavio je u subotu njemački ministar vanjskih poslova Hans-Peter Friedrich.

Hans-Peter FriedrichHans-Peter FriedrichNjemačka neće bacati novac u grčku rupu bez dna, a strpljenje s tom zemljom sve je tanje uoči parlamentarnih izbora 17. lipnja, izjavio je u subotu njemački ministar vanjskih poslova Hans-Peter Friedrich.

Taj ministar, kojeg mnogi smatraju najtvrdokornijim članom vlade kancelarke Angele Merkel, rekao je u razgovoru za list Leipziger Volkszeitung da je Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i najvećem doprinositelju spašavanja Grčke, drago pomoći toj zemlji, ali da zauzvrat očekuje da se poštuju obaveze.

"Nismo voljni bacati novac u rupu bez dna", rekao je. "Svatko tko od nas želi solidarnost mora prihvatiti da mi zauzvrat očekujemo određenu razinu ozbiljnosti i određenu razinu odgovornosti", kazao je.

Friedrich, član bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), bio je prvi njemački ministar koji je, još u veljači, pozvao Grčku da napusti eurozonu. Iako su njegove nove izjave očito namijenjene smirivanju njemačke javnosti koja je jako zabrinuta situacijom u Grčkoj, vjerojatno će otvoriti stare rane u odnosu s Atenom.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble također je prije nekoliko mjeseci nazvao Grčku "rupom bez dna", ali to više nije ponovio nakon ogorčenja koje je izazvao u Ateni.

Grčka je bila prisiljena sazvati nove izbore budući da je nakon izbora 6. svibnja parlament ostao jednako podijeljen između skupina stranaka koje podržavaju i koje se protive oštrim mjerama štednje. Provođenje tih mjera uvjet je koji su EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) postavili Grčkoj za dobivanje 130 milijardi eura vrijednog paketa pomoći.

Juergen Fitschen, nominirani predsjednik izvršnog odbora najveće njemačke komercijalne banke Deutsche Banke u petak je izjavio da je Grčka primjer "propale države".

"Grčka je jedina zemlja koju, po mom mišljenju, možemo zvati propalom. To je korumpirana zemlja, njezino političko vodstvo je korumpirano".

I javno mnijenje u Njemačkoj okreće se protiv grčkog ostanka u eurozoni. U anketi ZDF-a objavljenoj u petak pokazalo se da samo 31 posto ispitanika želi da Atena ostane u zoni zajedničke valute.

No, čuju se u Njemačkoj i drugačiji glasovi. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Guenter Grass u subotu je objavio poemu "Europska sramota" u Sueddeutsche Zeitungu i njome osudio način na koji se Europa odnosi prema Grčkoj.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 26.05.12. 20:18

Grci su pravi balkanci,zgrabi gdje mozes,prevari gdje mozes i pravi se pametniji od drugih.To su tipicne karakteristike balkanaca.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika