26.05.2012. / 19:19

Autor: Hina

Grčka: Nova demokracija vodi u anketama

Grčka konzervativna stranka Nova demokracija, koja podupire oštre mjere štednje u zamjenu za međunarodnu pomoć, ima blago vodstvo pred ljevičarskom strankom Sirizom, koja se njima protivi, uoči parlamentarnih izbora 17. lipnja.

Grčka ponovno izlazi na izboreGrčka ponovno izlazi na izboreGrčka konzervativna stranka Nova demokracija, koja podupire oštre mjere štednje u zamjenu za međunarodnu pomoć, ima blago vodstvo pred ljevičarskom strankom Sirizom, koja se njima protivi, uoči parlamentarnih izbora 17. lipnja.

Stranke koje podupiru i protive se tim mjerama našle su se gotovo izjednačene uoči predstojećeg ponavljanja izbora idućeg mjeseca koji bi mogli odrediti budućnost Grčke u eurozoni.

Anketa je pokazala da Novu demokraciju podržava 23,3 posto ispitanika, a Siriza je dobila 22 posto. Ispitivanje je proveo MRB za tjednik Real News.

Grčki izborni zakon stranku s najviše osvojenih glasova, bez obzira na postotak, automatski nagrađuje s dodatnih 50 zastupničkih mandata, što se može pokazati ključnim u formiranju vlade pa tako i za grčki ostanak u eurozoni.

Grčka je bila prisiljena sazvati nove izbore budući da je nakon izbora 6. lipnja parlament ostao jednako podijeljen između skupina stranaka koje podržavaju i koje se protive oštrim mjerama štednje. Provođenje tih mjera uvjet je koji su EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) postavili Grčkoj za dobivanje 130 milijardi eura vrijednog paketa pomoći.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika