26.05.2012. / 22:03

Autor: Hina

Međunarodna osuda masakra u sirijskom gradu Hula

Šef promatrača UN-a u Siriji, general Robert Mood u subotu je osudio brutalnu tragediju koja se dogodila u gradu Hula u pokrajini Homs, u kojoj je, prema zadnjim službenim podacima ubijeno najmanje 90 osoba, među kojima 32 djece mlađe od 10 godina.

Šef promatrača UN-a u Siriji, general Robert Mood u subotu je osudio brutalnu tragediju koja se dogodila u graWilliam HagueWilliam Haguedu Hula u pokrajini Homs, u kojoj je, prema zadnjim službenim podacima ubijeno najmanje 90 osoba, među kojima 32 djece mlađe od 10 godina.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je kako će zatražiti oštru reakciju međunarodne zajednice na taj strašni zločin, a masakr su osudili i predsjednik Arapske lige Nabil al-Arabi te francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. Riječ je o jednome od najkrvavijih napada od početka nominalnog primirja u Siriji, početkom travnja. Pokolj, što ga je počinio sirijski režim u Huli "strašno je i odvratno" kršenje međunarodnoga prava, priopćili su u subotu glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i UN-ov izaslanik Kofi Annan, najoštrije osudivši pokolj.

Francuski ministar Fabius je rekao kako radi na organizaciji sastanka grupe Prijatelji Sirije u Parizu, među kojima su predstavnici arapskih i zapadnih država, ali ne i Rusije ili Kine, dviju država koje su blokirale ranije pokušaje da se Siriji uvedu UN-ove sankcije. Šef britanske diplomacije Hague je obavijestio kako namjerava sazvati hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN.

General Mood je novinarima kazao kako su promatrači potvrdili uporabu tenkovske paljbe. "Bez obzira na to tko je počinio masakr i tko je prvi započeo pucnjavu, smatram da svi koji su sudjelovali u tom krvavom nasilju moraju odgovarati", rekao je na konferenciji za novinare održanoj u Damasku.

"General Mood poziva sirijsku vladu da više ne koristi teško oružje, a sve strane poziva da prekinu nasilje u bilo kakvom obliku", stoji u priopćenju podijeljenom novinarima nakon konferencije za novinare. General je upozorio i na opasnost od izbijanja potencijalnog građanskog rata. "Oni koji koriste nasilje za vlastite ciljeve mogli bi situaciju učiniti još nestabilnijom, a ovakvo je nasilje neprihvatljivo i neoprostivo. Ubojstva nevine djece i civila moraju hitno prestati", upozorio je Mood.

Pripadnici Slobodne sirijske vojske koja se protivi Al-Asadovu režimu kazali su kako se više neće moći držati dogovora o primirju, osim ukoliko Vijeće sigurnosti UN ne zajamči sigurnost civila, prenijela je agencija France presse.

Prema podacima kojima raspolaže sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, u pokolju je ubijeno više od 110 osoba. Voditelj Opservatorija Ausama Monajed za BBC je rekao kako režim bira izložene gradove da bi cijeloj zemlji očitao lekciju. Aktivisti Opservatorija zbog počinjenog masakra i u znak počasti žrtvama pozivaju na dan žalosti.

Sukobi u Siriji nastavljeni su unatoč razmještaju oko 250 UN-ovih promatrača koji su poslani ondje kako bi nadzirali primjenu prekida vatre o kojoj je pregovarao UN-ov izaslanik Kofi Annan. Prema UN-ovim podacima od ožujka 2011., kada je počela pobuna protiv vladavine predsjednika Bašara al-Asada, u Siriji je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika